Life&style

28-godišnjakinja je prodala stvari koje nije koristila i jako dobro zaradila. Donosimo ti njezine savjete

  • Nova godina vrijeme je kada okrećemo nove životne stranice i donosimo razne novogodišnje odluke
  • A obzirom da smo tek zakoračili u 2022., inspirirala nas je priča mlade žene koja je odlučila ''očistiti'' svoj život, odnosno riješiti se svih nepotrebnih stvari i pritom odlično zaraditi
  • Možda te njezina priča potakne da i sama učiniš isto i u novu godinu zakoračiš s dubljim novčanikom!

Početkom 2018. godine, 28-godišnja Tea Vidas odlučila je reorganizirati svoj život i prostor u kojem svakodnevno boravi dovesti u red. ''Shvatila sam da posjedujem gomilu stvari koje mi ne trebaju'', priznala je Tea koja je odlučila da mora nešto promijeniti po tom pitanju. Umjesto da staru odjeću, posuđe i gadgete jednostavno baci u smeće, odlučila ih je prodati. Tek je završila fakultet i u tom je trenutku bila nezaposlena pa joj je svaka kuna bila dobrodošla. Nije se htjela zatrpati u dugove ili roditelje stalno žicati novac za kavu, izlaske i nove potrepštine poput mobitela, odjeće i laptopa. 

Stoga je jednog dana na hrpu odvojila sve što joj više ne treba i što planira prodati. Instalirala je mobilnu aplikaciju putem koje je brzo i jednostavno mogla oglasiti sve što je namjeravala, počevši od odjeće, obuće i nakita pa sve do tehnike, dekoracija za dom i namještaja, te je ubrzo počela zadovoljno trljati ruke. Do travnja je, uz minimalan trud i napor, u džep pospremila nevjerojatnih 16.000 kuna.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ključ njezina uspjeha krije se u provjerenoj i učinkovitoj online prodaji i kupovini koja štedi vrijeme i donosi brz i lak profit. ''Vrijeme je luksuz, a ne nešto čega imamo na bacanje'' - smatra Tea čije bi metode i sama trebala usvojiti ukoliko želiš prodati online sve ono što godinama ''leži'' na dnu tvog ormara ili u kutu garaže.

4 savjeta za učinkovitu online prodaju i zaradu

1. Prodaj više manje vrijednih stvari

Za impresivnu ukupnu zaradu Tee Vidas nisu zaslužni skupocjeni predmeti, već oni manje vrijedni na koje sigurno nikad nisi pomislila prodati ih jer ''što ćeš gubiti vrijeme za dobivenih stotinjak ili dvjestotinjak kuna''. No, ne treba dugo da se više takvih manje vrijednih predmeta pretvori u zavidnu brojku na bankovnom računu. Tea je od vrijednijih predmeta prodala laptop, no imala je i hrpu stvari koje je oglasila za svega 70-ak kuna.

Zamisli da svaki dan prodaš nešto što ti doma skuplja prašinu za primjerice 70 kuna. Nakon 10 dana zaradit ćeš 700 kuna. Nije li to super način da uštediš nešto novaca za novi mobitel, skije, bicikl, fotoaparat ili putovanje o kojem već dugo maštaš? Čak i ako ne zaradiš tisuće kuna poput Tee, dodatan novac uvijek je dobrodošao i sigurno će ti olakšati svakodnevicu, možda čak i otvoriti neka nova vrata.

2. Temeljito opiši artikle koje oglašavaš

Tea je primijetila da se bolje prodaju stvari koje je detaljno opisala prilikom oglašavanja. Ako prodaješ laptop, navedi o kojem je modelu riječ, koliko je laptop star, kada je zadnji put servisiran, jesu li pojedine funkcije u kvaru, je li oštećen ili je odlično očuvan i kao nov. Sve su to korisne informacije koje kupcima pomažu donijeti odluku o kupnji, a tebi realizirati prodaju. Kupci žele znati što točno kupuju, a ako im neke informacije odlučiš ne otkriti, s razlogom mogu pomisliti da nešto skrivaš i da kupuju ''mačka u vreći''.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Imaj malo vjere u to što prodaješ

Sigurno si puno puta nešto poželjela prodati, ali si onda pomislila ''maa... tko bi to kupio?''. Iste su misli prolazile kroz glavu i Tei, no nakon što je uspješno prodala tajice za trčanje koje su imale boju na sebi, shvatila je da ljudi mogu pronaći vrijednost u stvarima koje su njoj bezvrijedne i obrnuto. Činjenica je da svaka roba ima svog kupca. Osim toga, zaista nemaš što za izgubiti ako probaš probati sve one stvari koje godinama ne koristiš ili si možda i zaboravila da ih posjeduješ, osim svega nekoliko minuta koliko ti je potrebno da neku stvar uslikaš i oglasiš online.

4. Ne odgađaj za sutra

Zadnji savjet je možda i najvažniji. Često se dogodi da imamo velike planove, ali kad ih treba realizirati, nismo toliko ustrajni. Nemoj odgađati oglašavanje stvari koje si namjeravala prodati jer, što prije oglasiš, tim prije ćeš prodati i zaraditi. Zadaj si zadatak da ćeš svaki dan oglasiti i prodati jedan artikl, a ako imaš problema s odabirom stvari koje želiš prodati, probaj slijediti Teino pravilo koje glasi ovako -  ako predmet nisi koristila, dirala ili ga nosila u posljednjih godinu dana, vrijeme je da se oprostiš s njim. Nemoj skupljati i gomilati stvari samo zato što misliš da će ti možda nekad u životu zatrebati. Prodaj i zaradi, a kada ti to nešto zaista zatreba za nekoliko godina, kupi polovno i uštedi. Toliko je jednostavno!

Ukoliko planiraš prodati dio stvari koje skupljaju prašinu i pritom zaraditi ili želiš proći jeftinije i kupiti rabljeni laptop, mobitel, namještaj, bicikl ili nešto drugo, najbolji način za to je putem Njuškala – najpopularnijeg online oglasnika u Hrvatskoj s više od 500.000 posjeta dnevno i više od 10.000 novih oglasa svaki dan. Zahvaljujući filterima na online stranici ili mobilnoj aplikaciji jednostavno ćeš selektirati točno ono što želiš kupiti, a ukoliko si ti ta koja prodaje, možeš biti sigurna da će potencijalni kupci dobiti sve željene informacije o proizvodu jer si ti ta koja ih pruža, dodajući slike i opise. Također direktno komuniciraš s kupcima, sama definiraš način plaćanja i isporuke/preuzimanja te pregovaraš o cijeni. Samim time obujam zarade ovisi isključivo o tebi i tvojim ambicijama. I zapamti - svi nešto trebamo, svi nešto želimo, svi nešto imamo - pronađi svoju stvar na Njuškalu!

Photo: Shutterstock

Komentari 0