Life&style

27% Europljana smatra silovanje opravdanim u nekim slučajevima

Nedavno provedeno istraživanje u EU o nasilju otkrilo je da mnogi ljudi još ne shvaćaju da „ne znači ne“

Europska komisija provela je anketu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u okviru kojega su se sakupljala mišljenja na temu „Napadi na žene“. Rezultati su bili zastrašujući! 

Ponekad je OK?! 

Jesu li žene sam krive ako ih muškarac siluje? Nevjerojatnih 27% od gotovo 28.000 ispitanika odgovorilo je „U nekim slučajevima jesu“. Pogledaj postotke koji se odnose na određene situacije: 

1. Žrtva je pijana ili pod utjecajem droga (12%)
2. Žrtva je dobrovoljno s počiniteljem otišla kući (11%) 
3. Žrtva nosi provokativnu seksi odjeću (10%)
4. Žrtva se nije dovoljno branila (10%)
5. Žrtva je ranije flertovala s počiniteljem (7%)
6. Žrtva ima više seksualnih partnera (7%)
7. Žrtva noću sama putuje (7%) 

„Žene rado pretjeruju“ 

Osim toga, 22% ispitanika smatra kako žrtve često pretjeruju kad je riječ o seksualnim napadima. 17% tvrdi da žene same provociraju seksualno nasilje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što sada? 

Svi bismo trebali razmisliti što ti rezultati govore o našem društvu. Pokazuju da mnogi još ne prihvaćaju značenje dobrog starog „ne znači ne“. Zbog toga treba glasno i jasno reći: kod seksualnih radnji bez privole jedne osobe nema iznimaka – to je silovanje koje treba procesuirati. 

Čak i kad je riječ o lijepoj ženi koja na tulumu nosi minicu, ima velike grudi i dekolte, pleše pod utjecajem alkohola i ima seksualnu povijest, kad kaže STOP - to je to! Nema zašto, kada, niti, ali – to treba prihvatiti. Točka! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0