Life&style 30. travnja 2015.

20 geometrijskih detalja za dom

1/25

Od antičkog doba geometrija je bila važan dekorativni element, a obožavamo je i danas.

Kada netko spomene geometriju, većina nas se uhvati za glavu i sjeti srednjoškolskih dana, ali geometrija je danas mnogo zabavnija i kreativnija. Poznati grafički dizajner i umjetnički dizajner Paul Rend jasno je rekao: "Geometriju je nemoguće kritizirati. Ona nikada ne griješi".

 | Autor:

Činjenica je da je geometrija je svuda oko nas i nemoguće ju je izbjeći, a za razliku od onoga što mnogi misle – ne mora biti niti hrabra niti nametljiva. Geometrijski uzorak je jedan od onih koji nikada ne gubi na popularnosti. Dovoljno je sjetiti se Grka i njihovog sveprisutnog uzorka meandra ili pak umjetnosti Islama gdje se koristeći geometrijska pravila stvaraju najljepši cvjetni uzorci. Kvadrati, trokuti i pruge svoje mjesto su pronašli u decentnom Artdeco dizajnu, ali i u psihodeličnim šezdesetima.

Gdje god da potražite svoju inspiraciju, budite svjesni kako su geometrijski likovi i tijela savršen dodatak, akcent koji privlači pozornost, ali i ne i dominantan ukras u domu. Ako je vaš dom pun antikiviteta razmislite da geometriju unesete upravo uz spomenuti Artdeco namještaj koji izvrsno pristaju uz polirane parkete. Od detalja odaberite jednostavne dekoracije, s detaljima u obliku cik-cak ili višestrukih pruga, jer upravo to i jest poanta ovog stila.  Ako su pedesete i šezdesete bliže vašem ukusu, inspiraciju potražite u tadašnjoj modi.

 | Autor:

Pedesete su bile vrijeme apstraktnih uzoraka, dok su šezdesete sklonije grafičkom i psihodeličnom kombiniranju geometrijskih tijela i likova. Ultimativni retrodetalj su crno-bijele pločice, koje su bile neizostavan dio svake kuhinje, a uz njih, fotelju u retrostilu i psihodelični plakat ni ne treba vam ništa drugo. Dodate li jednostavnu plastičnu lampu u jarkoj boji, vaš dnevni boravak bit će pun pogodak. Iako se na prvi pogled ne čini tako, geometrija može sasvim lijepo izgledati i u etno domu. Dovoljno je prisjetiti se prekrasnih Missoni kreacija iz sedamdesetih koje su prepune pruga, a danas slične uzorke viđamo na dekicama i tekstilu.

 | Autor:

Suvremen način dekoriranja geometrijskim uzorcima ipak je nešto decentniji i prigušeniji, a boje su mahom prigušene i zagasite. Najčešće pronalazimo 'chevron' ili cik-cak prugasti uzorak koji je posebno trendi u manjim stanovima i studentskim sobama gdje se kombinira s mnogo bijele boja koja otvara prostor. Osim njega, popularni su i kvadrati i trokuti, naslonjeni jedni na druge u raznim bojama poput sive, crne, bijele ili zelene.

 | Autor:

Geometriju možete pronaći i u manje doslovnim interpretacijama, gdje razna geometrijska tijela tvore cvjetne i grafičke uzorke. Ono na što treba obratiti pažnju je da uskladite boje, inače dojam može biti konfuzan. Također, volite li geometrijske detalje, odaberite jednobojne zidove, a za geometrijske zidove odlučite isključivo ako je vaš dom minimalistički uređen, ali i naglašen jarkim bojama.

20 komada potražite u galeriji...

Komentari 0