Life&style

19 najprljavijih mjesta u tvom stanu

Da, da WC je pun bakterija, to je svima jasno, ali da ih više nego tamo ima u torbama... Čovjek zaista svašta sazna

Neka su možda očekivana, ali neka i nisu. Bakterije se vole gomilati na različitim mjestima, a neka od njih je lako propustiti pri čišćenju stana. Dapače, ni ne padnu nam napamet.

via GIPHY

Sudoper

Mjesto gdje sva prljavština iz kuhinje odlazi većinom je sudoper (nadamo se). Uz ostatke hrane stanište je i za otprilike 100.000 bakterija po kvadratnom centimetru. Najprljaviji je odvod gdje se sakupljaju svi ostaci hrana i zadržavaju još dugo, dugo i trunu. Zato bi kao i sudoper koji barem jednom tjedno očistimo s nekim od abrazivnih sredstava, trebalo i u odvod povremeno uliti neku za t namijenjenu kemikaliju.

Daska za rezanje

Preveniraj prijenos bakterija tako što jednu dasku odredite za rezanje mesa, a drugu za rezanje povrća, a treću za rezanje kruha. Odmah nakon korištenja daske bi trebalo oprati i osušiti, pogotovo ako se reže sirovo meso. Preporučuju se plastične umjesto drvenih daski jer ih možete prati u perilici za suđe na višim temperaturama.

via GIPHY

Kuhinjske radne plohe

Najviše akcije događa se upravo oko radnih ploha. Ostatci miksanja, sjeckanja i svi ostalih radnji završit će upravo tu. Zato pozor!!! Nakon svakog kuhanja ili brzog obroka odvoji nekoliko minuta da površinu prebrišeš i to ne onom već posivjelom krpicom iz sudopera već nečim što doista čisti. 

Hladnjak

Hladnjak je zajedničko mjesto gdje držimo svježe, kuhane ali i sirove namirnice i zato je organizacija bitan faktor u sprječavanju kontakta i prijenosa mikroorganizama s jednih namirnica na druge. Sirovo meso bilo bi najpametnije odlagati u plastične vrećice ili posude kao dodatnu barijeru. Kao dobar trik u održavanju hladnjaka urednim prilikom svake veće kupnje ispraznite, reorganizirajte sadržaj i očistite police.

Spužve

Ako ih već koristiš, nastoj ih mijenjati svaka 2 tjedna. Na kraju svakog dana, operi ih i stavi u mikrovalnu na 1 minutu.

via GIPHY

Krpe

Ako brzaš dok pereš ruke, većina će bakterija umjesto u odvodu završiti na kuhinjskim krpama. Bitno ih je jednom tjedno mijenjati i redovito prati u perilici na visokim temperaturama.

Četkice za šminku

Dodiruju ti lice svaki dan te tako dolaze u kontakt s uljima, bakterijama i stanicama mrtve kože.

via GIPHY

Ručnici

Kao i krpe za suđe, ručnici će pokupiti sve bakterije koje voda i preparati za osobnu higijenu nisu. Uz sve to, velik problem stvara vlaga, koja se zadržava u njima i čini ručnike podobnim okolišema za razmnožavanje i najsitnijih bakterija.

Kada

Kupaonska kada ekvivalent je sudoperu. Nakon svakog kupanja trebalo bi ju posušiti da se spriječi nastanak gljivica. Soda bikarbona ili jabučni ocat uvelike će pomoći u održavanju čistoće kade.

via GIPHY

Površina oko WC školjke

Jednostavno je, zapljuskuje se konstantno, bilo s vodom iz wc školjke, a nekad i, hm, našim izlučevinama. Vidljive mrlje ukloni odmah, a zatim redovito, jednom tjedno dezinficiraj to područje.

via GIPHY

Elektronički uređaji

Smartphonei, tipkovnice, kompjuterski miševi, daljinski upravljači - puni su bakcila. Zavod za javno zdravstvo objavio je podatke istraživanja da su mobiteli 10 puta prljaviji od WC daske. Mislim da smo s tim sve rekli.

Kvake i prekidači

Kvake i prekidači, kao i navedeni elektronički uređaji puni su bacila - svi ih ukućani diraju rukama, više puta dnevno, a to su mjesta kojih se uglavnom ne sjetimo dok čistimo stan. Povremena dezinfekcija s mikrofibrom riješit će problem.

Možda vas zanima Zašto ne smiješ pokraj kreveta držati čašu s vodom? Rubrika Life&style Life&style

Pipa na umivaoniku

Diraš ju PRIJE nego što opereš ruke. Dosta smo rekli, zar ne? Peri je što češće jer kad zatvaraš vodu nakon pranja, ruku opet djelomišno uprlješ. 

Čaša za četkice za zube

Stvar je u gravitaciji, mnogi mikrobi s tvoje četkice skupa s vodom se pomalo cijede u čašu. Isplahni je svakodnevno, a povremeno peri u suđerici ako materijal to podnosi ili je pak dobro izribaj svakih nekoliko dana sa sapunom i vodom. 

via GIPHY

Ormarić za cipele

Na cipelama unosimo najviše prljavštine u dom (najbolje ih je izuti već kod ulaza) tako da nije ni čudo što su ormarići za cipele pravi rasadnik bakterija. Treba ih redovito čistiti i to jakim sredstvima jer nikad ne znaš tko je u što ugazio.

Sagovi

Čak i ako ne hodaš s cipelama na nogama po stanu, tepisi, čupavci i druga "pokrivala" za pod kao da usišu svaku mrvicu, svaki trun prašine, mrtve stanice kože i bakterije koje postoje u stanu. Naravno da ih treba redoviti usisavati, ali bilo bi dobro tepihe s vremena na vrijeme i oprati, bilo posebnim sredstvom za čišćenje sagova, bilo u kadi ili stroju za pranje rublja ako njihov materijal to dopušta.

Možda vas zanima Žene oprez: muškarci koji čiste – ranije umiru?! Rubrika Life&style Life&style

 Torbe

Jedno je istraživanje čak ustvrdilo da je ženska torbica prljavija od WC-a. A kad malo bolje razmislimo, nije to ni tako teško za povjerovati. Što se sve po njoj kotrlja, on novca (super prljavo!) nadalje. Čišće nisu niti torbe djece u kojima osim školskih torbi nose ostatke sendviča, tenisice za tjelesni, flomastere... Oboje treba čistiti, prema uputama proizvođača. 

Igračke

Nema veze čije su, dječje ili od tvog psa, mačke, vjerojatno je da su puno vremena provele u nečijim ustima. I na podu. Ovisno jesu li od gume, pliša, drveta... treba ih prati.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0