Life&style

17 ideja kako mali balkon ili terasu pretvoriti u pravi mali raj za odmor od cijelog svijeta

  • S početkom proljeća i lijepog vremena mnogi pomišljaju na uređenje svog balkona 
  • Balkon je za mnoge mirno utočište, mjesto za opuštanje nakon stresnog radnog dana 
  • Uz malo truda, mašte, ali i pokoji dobar savjet kao inspiracija, moći ćeš s lakoćom pretvoriti svoj balkon u mjesto gdje ćeš se odmarati, popiti kavu ili čitati neku dobru knjigu

Ako živiš u zgradi i nemaš dvorište i ako ti se tvoj mali balkon više čini kao prokletstvo nego kao ugodno mjesto, onda je ovo tekst za tebe. U mnogim gradovima se čak i skromna terasa ili balkon smatraju luksuzom. Pa što ako je tvoj balkon mala, prazna, betonska ploča s ne baš sjajnim pogledom?! Uz malo kreativnog razmišljanja, svoj mali balkon možeš pretvoriti u neodoljivo (pro)ljetno utočište.

Možda vas zanima Emmezeta ima novu kolekciju vaza i ne možemo se odlučiti koja nam je najljepša Rubrika Life&style Life&style

1. Ukrasi balkon uzorcima i teksturama

Ako želiš da tvoj balkon izgleda luksuzno kao unutarnja soba, nagomilaj 'tekstil'. Slojeviti mekani elementi izrađeni od tkanina, poput tepiha s uzorkom i plišanih jastuka, učinit će tvoj balkon super udobnim. Ovaj vanjski prostor koristi mješavinu odvažnih uzoraka i tekstura za stvaranje malenog boemskog raja.

 | Autor: Instagram Instagram

2. Dodaj ležaljku

Ako imaš dugi, uski balkon, pronalaženje namještaja koji dobro odgovara može biti pravi izazov. Dodavanje ležaljke idealno je rješenje. Imat ćeš mjesto za sjedenje i opuštanje koje dobro funkcionira unutar parametara manjih balkona. Dodavanje udobnih jastuka i pokrivala stvara jednostavan i ugodan prostor za opuštanje.

 | Autor: Instagram Instagram

3. Napravi mjesta za rad ili večeru na svježem zraku

Kada jednostavno nema dovoljno mjesta za stol, još uvijek imaš mogućnosti za rješenje. Bilo da kupiš gotovu opciju koja visi preko ograde ili kreneš s 'uradi sam' varijantom i stvoriš nešto po mjeri, rezultate je teško nadmašiti. Jednostavno dodaj nekoliko stolica i imat ćete prekrasno mjesto za jelo na otvorenom ili mjesto za rad kada želiš promijeniti svoju rutinu rada od kuće.

 | Autor: Instagram Instagram

4. Dodaj policu za biljke

Premda možda čezneš dodati što više biljaka u svoj prostor, ostaje pitanje: gdje ih sve staviti? Ako imaš dostupan vertikalni prostor, pokušaj koristiti policu za držanje nekoliko manjih biljaka. To može nevjerojatno dobro funkcionirati za biljke koje vole rasti niz zidove, tako da mogu biti potpuno izložene, a da ih se ne gura u kut.

 | Autor: Instagram Instagram

5. Osvijetli stvari

Ako se nadaš da ćeš na svom balkonu uživati i u kasnim večernjim satima i po noći, onda se svakako trebaš odlučiti za uključivanje neke vrste rasvjete. Skloni smo ovim simpatičnim žaruljama koje stvaraju luminescentnu atmosferu. Estetski su ugodne i bacaju blagi sjaj koji nije previše jak. Također se možeš odlučiti za dobro postavljene svijeće i lampione u klasičnom stilu ako preferiraš drugačiji pristup.

 | Autor: Instagram Instagram

6. Koristi zavjese za privatnost

Ne dopustite da te znatiželjni pogledi susjeda spriječe u uživanju u svom dragocjenom vanjskom prostoru. Jeftine zavjese mogu dodati privatnost malenom balkonu. Zavjese možeš objesiti s okvira ili ih jednostavno prebaciti preko ograde kako bi si omogućila pogled, ali ipak zadržala malo privatnosti.

 | Autor: Instagram Instagram

7. Uključi viseću mrežu

Kad je riječ o ljetnom drijemanju, što može biti bolje od drijemanja u visećoj mreži? Prekrasna kombinacija bijele viseće mreže, jastuka i dobre knjige tjera nas da poželimo provesti dan opuštajući se u ovom lijepom utočištu.

 | Autor: Instagram Instagram

8. Sakrij betonsku ploču 

Neatraktivan balkonski pod možeš sakriti s pomoću međusobno povezanih pločica. To rješenje za podove jednostavno se postavlja i lako rastavlja. 

 | Autor: Instagram Instagram

9. Dodaj šarenila 

Nema potrebe držati se neutralnih boja kako bi stvorila lijepu atmosferu. Dodavanje boja može pretvoriti sivi balkon u nešto živahno i privlačno. 

 | Autor: Instagram Instagram

10. Uključi zaštitu od vjetra i sunca

Provođenje vremena vani je sjajno za vrijeme sunčanog dana, ali znamo da pretjerano izlaganje suncu nije zdravo. Predmeti koji te štite od vremenskih nepogoda učinit će boravak vani ugodnijim. Na primjer, vanjski suncobran ili nadstrešnica zaštitit će te od jakih sunčevih zraka—ili čak možeš postaviti bijeli šator. Dodaj nekoliko jastuka i mjesto za ležanje i spremna si za poslijepodne na svježem zraku bez straha od jakih sunčevih zraka.

 | Autor: Instagram Instagram

11. Drži stvari prizemljene

Premda je namještaj lijep detalj, nije uvijek potreban - ili barem ne puno namještaja. Umjesto dodavanja kauča ili stolica, pokušaj upotrijebiti jastuke i prostirke kako biste stvorila udoban prostor za sjedenje (samo neka budu izrađeni od tkanina otpornih na razne vremenske uvjete!). Minimalistički pristup…

 | Autor: Instagram Instagram

12. Nikad dovoljno biljaka

Nemoj se bojati dodati obilje bujnih biljaka na svoj balkon. Izbor različitih vrsta, veličina i rasporeda može učiniti da prostor bude poput privatne divljine kojoj samo ti imaš pristup. 

 | Autor: Instagram Instagram

13. Kutije za cvijeće i buketi

Ako nemaš mjesta za držanje tone biljaka, imaj na umu da uvijek možeš dobro iskoristiti svoju ogradu. Montaža kutija za cvijeće na ogradu može ti omogućiti da uzgajaš raskošno cvijeće i time uštediš prostor. Također možeš dodati male bukete cvijeća u slatke vaze i ukrasne predmete kako bi dodala svježinu bez previše gnjavaže.

 | Autor: Instagram Instagram

14. Napravi prilagođeni ugradbeni krevet

Ako je tvoj balkon isključivo mjesto na koje se dolaziš povući od ostatka svijeta, onda ga uistinu ima smisla učiniti što ugodnijim. Dodavanje prilagođenog kreveta, s madracima, plahtama i svime, idealna je postavka za stvaranje mirne atmosfere koju nikada nećeš htjeti napustiti.

 | Autor: Instagram Instagram

15. Investiraj u sklopivi namještaj

Primjerice, sklopivi stol sa svojom sposobnošću da funkcionira kao mali stol kada je to potrebno, a zatim se lako pospremi kada nije u upotrebi. Jednostavno i praktično. 

 | Autor: Instagram Instagram

16. Stvori malu utvrdu

Ako želiš potpunu privatnost, pokušaj postaviti ogradu izrađenu od pruća ili čak od bambusa. Ako podignete i pričvrstiš zaštitu za svoju ogradu, nitko ti neće smetati i možeš u potpunosti uživati u svojoj samoći.

 | Autor: Instagram Instagram

17. Uključi viseće biljke

Ako želiš spojiti ljubav prema biljkama sa željom za osamom, viseće biljke mogu biti idealna opcija. Nekoliko biljaka u nizu koje vise sa stropa mogu stvoriti raskošan baldahin koji te štiti od znatiželjnih i neželjenih pogleda. A to i izgleda dobro. Uz bonus da vješanje biljaka štedi prostor za ostatak balkona...

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima Zaljubili smo se u ove IKEA ukrasne jastučiće, a još više u priču o ženama koje ih šiju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram

Komentari 0