Life&style

16 pitanja koje trudnicama nikada ne treba postaviti jer su stvarno iritantna

  • Poznanici, susjede, nepoznati ljudi... Kad je žena trudna, to kao da je svima znak da smiju naglas komentirati, da ne kažemo zabadati nos gdje mu nije mjesto, pipati trbuh
  • Trudnoća je blaženo stanje o kojem često upravo osobe koje nam nisu dovoljno bliske propituju razne detalje ili imaju blesave komentare
  • Ako pitamo trudnice, sljedeće su opaske svakako na vrhu liste pitanja koje NE treba postaviti

Trudnoća je tako lijepo, čarobno vrijeme. Osim što gležnjevi nabreknu do veličine dinje i potpuni stranci osjete potrebu komentirati žensku maternicu. Ako poznaješ prijateljicu, članicu obitelji ili kolegicu koja očekuje (ili pak, čak i samo vidiš trudnu poznanicu u trgovini), možda ćeš doći u iskušenje da nešto kažeš. No, prije nego što otvoriš usta, pogledajte ovaj popis stvari koje apsolutno, definitivno, ne treba reći. A možda si čak i sama bila u situaciji da je tebi postavljeno neko od ovih, pa nezgodnih pitanja.

1. "Jeste li dugo pokušavali?" Kad ovo pitanje postavi bliska prijateljica, onda je u redu. Ali poznanica u kafiću ili trgovini? Ženo što te briga? Ovo je preintimno? Iako imaš volje, možeš odgovoriti naoko suradljivo, a zapravo ćeš je ušutkati. Počni detaljno opisivati kako ste to radili bebu, s pojedinostima o eksualnom životu - kome će tada biti neugodno?

2. "Koliko si trudna, šest mjeseci?" Svaka trudnoća je drugačija - netko već s tri mjeseca ima velik trbuh, netko ni s osam ne djeluje "jako trudno". A svi kao da su medicinski radnici i samouvjereno ocijenjuju koliko je netko trudan. Pritom samo stvaraju nelagodu trudnici (Jesam li "prevelika"? Je li mi beba premala?). Čemu?

Možda vas zanima Žene su podijelile najčudnije želje koje su imale u trudnoći: "Željela sam žvakati opuške..." Rubrika Life&style Life&style

3. "Ajme, tvoje će grudi postati OGROMNE." Trudnice se zasigurno već osjećaju jako uzbuđeno zbog svog tijela koje se širi, a ova će primjedba samo učiniti da se osjećaju mnogo gore.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija trudne žene

4. "Smiješ li to piti?"  Bilo da se radi o antibiotiku ili šalici kave, vrlo, vrlo velika je vjerojatnost da je trudna žena sve već ispitala (a pod tim mislimo da je pročitala knjige, provjerila forume, konzultirala se sa svojim liječnikom ... sve to). 

5. "Jesi li sigurna da to smiješ jesti?" Halo, mislim da je najbolji orijentir svakoj trudnici njezino vlastito tijelo. Neke stvari će joj se gaditi, za nekima će žudjeti i sve je to OK. 

6. "Nosiš li blizance?" Dragi Bože, zašto su ljudi ikada tako glupi da to pitaju trudnicu?

Zanima te spol djeteta? S ovim nevjerojatnim trikom to navodno možeš otkriti sama

7. "Definitivno nosiš dječaka/djevojčicu."  Još jedno pitanje koje spada pod rubriku "nisi medicinski djelatnik!" ili, preciznije, nisi ultrazvuk koji može pokazati vidi li se piša ili ne. A čak i tu može biti iznenađenja. Zato, poštedite trudnice bapskih priča je li trbuh šiljat ili nije, nosi li ga visoko ili nisko i što to, kao, govori o spolu djeteta.

8. "Definitivno ćeš roditi rano/kasno." Vidi bilješku gore.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Prijateljice koje zajedno gledaju slike ultrazvuka

9. "Mogu li ti dodirnuti trbuh?" ... i onda to učine bez čekanja na odgovor. Čak i ako postoji neka vrsta društvenog ili evolucijskog objašnjenja zašto ljude privlači ispupčeni trbuh, trudnoća ne čini nekoga javnim vlasništvom. 

10. "Trudna si? Činilo se da si se udebljala, ali nisam htjela ništa reći." Jao.

11. "Uzmi još malo, hajde, jedeš za dvoje!" Čak ni ako je riječ o baki trudnice, nije u redu hraniti ih prisilno. (A čak i tada je još uvijek neugodno.)

12. "Nije li teško urediti dječju sobu i kupiti odjeću kad ne znaš spol?" Hm, ne? 

13. "Jeste li odabrali ime? Što kažeš na Tristan?" Kako će roditelji nazvati svoje dijete doista se ne tiče nikoga osim njih samih, ali prijedlozi pršte sa svih strana, zar ne? A još i više (i iritantnije) komentari na ime o kojem razmišljaju i koje su nesmotreno podijelili s okolinom. Npr. nešto u stilu: "Poznavala sam jednog Lukasa! Bio je pravi kreten u srednjoj školi ..."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Trudnica koja jede desert

14. "Uživajte sada jer nećete moći kad beba dođe."  Možda ima neke istine u ovome. Ali doista nije potrebno podsjećati buduće roditelje na to kako će se život promijeniti nakon bebe - znaju to i sami i, u svoj realnosti, uskoro će saznati još i bolje. Neka sad stvarno uživaju.  

Imam 34 godine i šest sinova, a trenutno sam trudna sa sedmom bebom, nadam se da je to djevojčica Možda vas zanima "Imam 34 godine i šest sinova, a trenutno sam sedmi puta trudna i nadam se da je djevojčica" Rubrika Life&style Life&style

15. "Dojit ćeš, zar ne?" Ovo ne samo da je neugodno pitanje, već je i pomalo osuda, u slučaju da novopečena majka neće moći/htjeti dojiti. Svaka će mama donijeti najbolju odluku za nju i njezino dijete i ima na to puno pravo. Pritom joj ne trebaju propitkivanja.

16. "Kako ćeš si priuštiti dijete?" Osim ako osoba koja to pita nije hipotekarni zajmodavac, raspitivanje o nečijim osobnim financijama doista je prilično nepristojno. Da, bebe koštaju (i da, to je mnogo), ali mnogo je ljudskije pitati buduće roditelje što im treba ili jednostavno kupi dar. Nasljeđene stvari se ne odbijaju, a ni darovi, a velika su pomoć.

Photo: shutterstock

Komentari 0