Life&style

15 najluđih praznovjerica o trudnicama - a neke su doista nevjerojatne!

  • Čim objaviš da očekuješ bebu, doslovno te obasipaju njima: bajkama, mitovima i pričama o trudnoći
  • Ako je trbuh šiljat, bit će dečko, sve trudnice čeznu za kiselim krastavcima
  • Sakupili smo neke česte mitove o trudnoći – neki su nas čak i dobro nasmijali

Bez obzira radi li se o navikama jedenja, dobrobiti ili vanjskom izgledu buduće majke – diljem svijeta postoje razni mitovi o trudnoći.
Ima li ikakve istine u tome?

1. Trudnice čeznu za kiselim krastavcima (s čokoladom)

Čudno prehrambeno ponašanje trudnica je najtrajniji mit, koji traje već godinama. Istina je sljedeća: budući da trudnice trebaju više hranjivih sastojaka i vitamina nego obično, takve se želje čak pokazuju korisnima - jer tako nam tijelo govori što trebamo. Sad ostaje samo pitanje: koja se buduća mama zaista odvažila kombinirati kisele krastavce i čokoladu? 

Konačni odgovor na vječno pitanje: Postoji li 'najbolja' dob za trudnoću?

2. Stres, akne, mučnine = curica

Mit glasi: žene pod stresom za vrijeme trudnoće vjerojatnije će roditi djevojčicu. Nisu pogođene samo žene koje prije trudnoće dožive puno stresa: krizne situacije i trenuci preokreta također mogu biti presudni. Za to je navodno odgovoran hormon stresa kortizol. Dugoročno istraživanje Sveučilišta Oxford proučilo je ovaj mit i potvrdilo da je muškim kromosomima teže implantirati kada imaju visoku razinu kortizola. Pogađanje spola bebe najčešće su praznovjerice. Tako ćeš curicu "sigurno" dobiti i ako imaš intenzivne jutarnje mučnine, ali i ako dobiješ akne! Krivac za to je curica u trbuhu koja je “ukrala” maminu ljepotu.

via GIPHY

3. Razbijena čaša = dečko

Zna se da trudnice nisu najspretnija stvorenja, ali ako razbiješ baš čašu, očekuj sina. 

4. Intenzivna žgaravica govori o bebinom izgledu

Blago trudnicama koje nisu iskusile žgaravicu! Narodna mudrost pak kaže da intenzivne žgaravice u trudnoći znače da će se beba roditi s puno kose. Znaći li da će one bez žgaravice nužno roditi malog ćelavca?

Možda vas zanima "Trebalo je snage i bilo je suza"... Pamela Ramljak podsjetila kroz što je morala proći tijekom trudnoće Rubrika Life&style Life&style

5. I, naravno, trudnicu se ne smije naljutiti

Jer, ako to napravimo, narast će nam ječmenac. To svi znaju... No neki čak idu tako daleko da preciziraju da se trudnici ne smije uskratiti hrana za kojom čezne! I za to je kazna ječmenac!

6. Svako dijete ima zub

Vjekovna pretpostavka je da žena tijekom svake trudnoće izgubi barem jedan zub. Pa, ne mora biti. Ali, istina je da tijekom trudnoće moraš jako paziti na higijenu zubi i usne šupljine. Zašto? Tijekom devet mjeseci pH sline se mijenja, potencira se upala i zubi su lišeni više fluora i kalcija nego što je normalno.

via GIPHY

7. Šiljasti trbuh - okrugli trbuh

Ovaj mit postoji od Antike, jer su i tada ljudi željeli biti u stanju predvidjeti spol na ovaj način: sa šiljastim trbuhom će biti dječak, a s okruglim trbuhom djevojčica. Nažalost, ovaj je mit zapravo totalno pogrešan. Isto tako, ovisno "nosi" li trudnica trbuh visoko ili nisko, bit će dečko ili cura.

8. Seks je štetan za bebu

Ne, seks tijekom trudnoće nije loš za bebu. Trebali biste biti oprezni s higijenom i netom prije roka, jer seks potiče porod - ali sve ostalo je dopušteno. Beba leži dobro zaštićena u plodnoj vodi u plodnoj vrećici, a roditelji ne moraju trenirati apstinenciju: situacija u kojoj svi dobivaju. Da, možeš provjeriti koliko ćeš još dugo biti plodna - donosimo sve o metodi za utvrđivanje ovarijalnih zaliha

9. Nema odlaska u zoološki vrt

Ovo je doista bizarno: naime, u Turskoj se ženama govori da ne smiju gledati medvjede, majmune ili deve dok su trudne, jer je to navodno loše za tijek trudnoće, odnosno, donosi nesreću. 

10. Uradi sam

U Kini se vjeruje da rukovanje ljepilom uzrokuje komplikacije na porodu, a zakucavanje čavala deformacije fetusa. Hm, vrijedi li možda isto i za pranje posuđa i rublja? 

via GIPHY

11. Udovoljiti trudnici

U hispanskoj kulturi dobar dio žena vjeruje da ako se na zadovolji želja trudnice, to uzrokuje oznake na djetetovoj koži. Dakle, ako se trudnici jeo sladoled, a želja joj nije bila ispunjena, beba će imati na tijelu mrlju u obliku sladoleda.

12. Zabrana odlaska na groblje

U Irskoj se trudnicama nekada savjetovalo da ne idu na groblja jer će im dijete biti gladno i slabo.

13. Istina na vidjelo

U Rusiji se nekada vjerovalo da će porod biti lagan ako trudnica i otac djeteta otkriju imena svih bivših ljubavnika. Hm, hoće li onda brak ostati stabilan?

via GIPHY

14. Opasnost od dlaka

U Portugalu se vjerovalo da ljubimce - kao što su pas i mačka - treba držati podalje od trudnica kako dijete ne bi bilo previše dlakavo.

15. Promjena spola

U Mongoliji se kaže da se dvije trudnice ne smiju dotaknuti jer bi time mogle promijeniti spol djeteta.

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić



Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0