Life&style
hrana i pice

15 jela koja se preporučuju prije noćnog izlaska i 4 koja svakako treba izbjegavati

  • Kaže se da je noćni izlazak bio dobar toliko koliko se dobro osjećaš sljedećeg jutra
  • Ako će alkohol biti dio tvoje večere ili večernjeg tuluma s prijateljima, važno je imati plan i to ne samo kako ćeš doći kući, nego i kako se ne bi prebrzo osjećala pripitom
  • Stoga se preporučuje napraviti dobru „podlogu“ s pravom hranom, a mi ćemo ti otkriti što stručnjaci preporučuju, a što trebaš izbjegavati 

Prije svega, nikad nije dobra ideja piti bilo koju količinu alkohola na prazan želudac. Alkohol se vrlo brzo apsorbira i veća je vjerojatnost da ćeš prije osjetiti učinke kada piješ na tašte. Kad piješ alkohol, posljedice ćeš osjetiti gotovo posvuda u svom tijelu. Zbog toga se osjećaš nabrijano, imaš smetnje u motoričkim sposobnostima (npr. gubiš ravnotežu) i češće posjećuješ toalet. 

U prosjeku, jetri je potrebno sat vremena da metabolizira jedno standardno piće, koje je definirano kao pivo od 3,5 dl, čaša vina od 1,5 dl ili jedna čašica. Žene obično osjete učinke alkohola brže i dulje, ali kako tvoje tijelo podnosi alkohol jako ovisi o tjelesnoj veličini, lijekovima i hrani koju si prije jela. 

Savjet: „Pijenje alkohola može biti vrlo dehidrirajuće pa se pobrini da piješ dovoljno vode tijekom dana, a osobito između pića“, kaže dijetetičarka dr. Amanda Sauceda.

Izmjenjivanje alkoholnih pića s čašom vode može ti pomoći usporiti pijenje i pomoći ti da ostaneš hidrirana. To može biti jako korisno ako piješ alkohol u vrućem i vlažnom okruženju.

Zašto je važno što jedeš prije nego što piješ alkohol

Postoji puno mitova o tome što bi trebala jesti prije nego piješ alkohol. Doktorica Sauceda savjetuje što jesti prije pijenja i to ne samo kako bismo izbjegli strašni mamurluk, nego i da se smanjili bilo kakva šteta na probavnom sustavu.

Sauceda kaže da se fokusiraš na sljedeće: „Fokusiraj se na bjelančevine, masti, vlakna i fermentiranu hranu, što je idealan način prehrane za crijeva i tvoje cjelokupno zdravlje.“ To znači da bi uravnotežena prehrana ispunjena ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama trebala biti tvoj izbor hranjivih tvari prije nego što naručiš piće.

„Alkohol može biti iritantan za crijeva i pridonijeti propusnosti crijeva, a može utjecati i na mikrobiom“, kaže Sauceda. „Osim toga, tvoja će jetra također podnijeti najveći teret oslobađanja od alkohola, jer je alkohol toksin.“

 | Autor: shutterstock shutterstock

Hrana ne može upiti alkohol u želucu, ali može usporiti apsorpciju, pa je to tvoj glavni cilj, kaže Sauceda. Dobro pravilo je držati se preporuke za pijenje, a to je jedno do dva alkoholna pića dnevno.
Budući da alkohol uzrokuje dehidraciju i promijenjenu funkciju bubrega, izlažeš se riziku od neravnoteže elektrolita, prema istraživanju iz lipnja 2020. objavljenom u Journal of Clinical Medicine. Stoga je prehrana bogata vitaminima i mineralima tijekom dana vrlo važna za obnavljanje i vraćanje ravnoteže u crijeva.

Upozorenje

Ako ne piješ, nema potrebe ni da počneš. Ovdje su preporuke za umjereno i povremeno uzimanje alkohola. Prekomjerno pijenje može biti štetno za tvoje zdravlje!

15 najboljih namirnica za jelo prije pijenja alkohola

1. Avokado (umak guacamole)

„Guacamole kao predjelo je odličan jer je avokado dobar izvor zdravih masti koje će pomoći usporiti apsorpciju alkohola“, kaže Sauceda. Avokado je bogat izvor vlakana pa je vrlo pametan izbor. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

2. Salata s pilećim prsima sa žara

Ako želiš pojesti cjeloviti obrok, nemoj tražiti dalje od salate veličine predjela. To je uvijek dobra opcija iz više razloga: prvo, dobiješ dobru dozu bjelančevina, a drugo, salata je obično krcata povrćem bogatim hranjivim tvarima.

Tipični sastojci za salatu kao što su zelena salata, rajčica i krastavci sadrže puno vode, pa ćeš uz obrok dobiti pojačanu hidrataciju. Dodaj vinaigrette s maslinovim uljem i imat ćeš dobro zaokružen obrok.

3. Jogurt

Sauceda želi da ti cijeli dan bude ispunjen dobrom prehranom, a ne tek obrok prije pijenja. „Ujutro popij jogurt, jer je jogurt dobar izvor bjelančevina i probiotička hrana, a ima i manje laktoze, što je dobro za nekoga s netolerancijom na laktozu.“

Ako želiš voćni jogurt, potraži jogurte s nižim sadržajem šećera te s aktivnim živim kulturama na etiketi kako biste bila sigurna da je to probiotički jogurt.

4. Smoothie

Smoothie pun voća i povrća izvrsna je opcija za unos hranjivih tvari te hidrataciju. Sauceda potiče biljnu hranu bogatu hranjivim tvarima koja pomaže tvom tijelu da pravilno funkcionira. „Sadrži antioksidanse koji će podržati tvoju jetru da se detoksira“, kaže.

Dodaj maslac od orašastih plodova ili proteinski prah kako bi dobila više proteina za svoj smoothie, a mala količina avokada dodat će zdrave masnoće i kremoznost.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

5. Zobene pahuljice

Sauceda preporučuje prebiotičku hranu poput zobi, koja je izvrsna za tvoje crijevne bakterije i može pomoći u održavanju čvrstoće crijevne sluznice. Zobene pahuljice pune su vlakana koja će te zasititi.

Napravi zobene pahuljice sa sojinim ili mliječnim mlijekom za dodatne bjelančevine i dodaj bobičasto voće za dodatne antioksidanse.

6. Borovnice

„Bobičasto voće, poput borovnica, jedan je od mojih omiljenih načina da dobijem antioksidanse, uz to što je hrana bogata vlaknima koja je dobra za crijeva“, kaže Sauceda.

Borovnice se mogu dodati u najrazličitija jela, a i same su savršeni međuobrok.

7. Pečeni krumpir

Sauceda kaže da je pečeni krumpir odličan izbor prije nego što popiješ nešto alkoholno. „Pečeni krumpir za večeru neće tek dodati vlakna u tvoju prehranu, što će pomoći usporiti apsorpciju alkohola, nego je i izvor antioksidansa, poput vitamina C.“

Pečeni krumpir možeš preliti mesnim ili veganskim čilijem za još jedno hranjivo pojačanje ili dodati guacamole za zdrave masti i vlakna.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

8. Zdjela žitarica

To je obrok, „zdjela“ koja se obično puni žitaricama, povrćem i zdravim proteinima kao što su losos, tofu, piletina ili nemasna govedina. Možeš sama birati namirnice, ali da sadržaj hranjivih tvari bude u skladu s onim što bi trebala jesti prije pijenja.

Ovakve zdjele bogate su vlaknima, bjelančevinama i šarenim povrćem. Odaberi preljev na bazi ulja, avokada ili orašastih plodova kako bi u svoj obrok unijela zdrave masti.

9. Plata s narescima

Plata s narescima može biti savršen obrok za uparivanje s pićem ako pravilno biraš što ćeš staviti na platu. Pripazi na uobičajene sumnjivce na ploči: sir, kruh, suho voće, sirovo povrće, masline i maslinovo ulje.

Polako s obrađenim mesom, ali slobodno uzmi nekoliko šnita. Odaberi više voća i povrća poput grožđa, štapića mrkve ili rotkvice kako bi činili glavninu obroka, a ostalo napuni sirom, kruhom i maslinovim uljem.

10. Studentski miks

Moguće je da si stalno u pokretu i nemaš vremena za jelo kod kuće ili stati negdje i u miru pojesti prije nego se nađeš s ekipom na piću. U tom slučaju moraš planirati unaprijed i spakirati neke grickalice dok ne budeš mogla naručiti hranu. 

Upamti, nešto je bolje nego ništa, a moraš unijeti barem malo hrane u želudac prije nego što prvo piće dođe na tvoje usne.

Složi si takozvanu studentsku mješavinu od orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća kako bi dobila malo bjelančevina, zdravih masti i vlakana. Dobra je ideja nabaviti više hrane kada ti se ukaže prilika, ali ova mješavina te može „držati“ neko vrijeme. 

11. Sendvič sa salamom 

Nitko nije rekao da moraš pojesti fancy obrok! Sendvič s purećom ili pilećom salamom će obaviti posao i pomoći u usporavanju apsorpcije alkohola. Odluči se za integralni kruh kako bi iskoristila vlakna i dodaj zelenu salatu i rajčicu za dodatnu hidrataciju.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

12. Maslac od kikirikija s marmeladom 

Ako ne voliš salamu, možda voliš sendvič s maslacem od kikirikija i marmeladom. Ta se kombinacija često smatra vrlo utješnom hranom i možda je upravo ono što ti je potrebno za odgodu mamurluka. Budući da je ovaj sendvič tako jednostavan i brz za napraviti, možeš ga pripremiti čak i ako nemaš vremena.

Koristi kruh od cjelovitog zrna za dodatna vlakna i vitamine B, više maslaca od orašastih plodova i manje marmelade kako bi smanjila dodani šećer. Umjesto marmelade možeš koristiti svježe voće, kao što su narezane banane, jagode ili maline.

13. Omlet

Premda ovo više zvuči kao nešto što bi trebala pojesti nakon što popiješ, to je također dobar obrok prije pijenja. Omleti su bogati bjelančevinama, a možeš dodati povrće za neke dodatne hranjive tvari.

Ubaci komadić tosta od cjelovitog zrna pšenice i dodatak voća i dobit ćeš obrok koji će usporiti apsorpciju alkohola.

14. Juha

Juha je dobra preporuka za povećanje hidratacije prije nego počneš piti alkohol.

Odaberi juhu koja ima minimum bjelančevina i ugljikohidrata, kao što su pileća s rezancima, talijanska svadbena juha ili juha od graha. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

15. Banana s maslacem od kikirikija

Ako tražiš brzi međuobrok prije nego što popiješ piće uz večeru, odaberi pouzdanu kombinaciju banane i maslaca od kikirikija. Čak i ako planiraš jesti večeru, pića su obično na prvom mjestu - a prvo piće na prazan želudac može biti kontraproduktivan za tvoj cilj usporavanja apsorpcije.

Banane su ugljikohidrati i bogate su hranjivim tvarima, a u kombinaciji s bjelančevinama iz maslaca od kikirikija, dobar su međuobrok koji će te privremeno zasititi dok ne pojedeš puni obrok.

Hrana koju trebaš izbjegavati prije pijenja alkohola

1. Pržena hrana

Općenito bi se trebala kloniti pržene hrane. Premda te masnoća iz krumpirića i piletine može držati sitom, ne dobivaš dobar izbor hranjivih tvari za održavanje zdravlja probavnog sustava.

2. Hrana koja izaziva žgaravicu

Također bi mogla biti dobra ideja izbjegavati hranu koja može izazvati žgaravicu, jer alkohol može biti iritantan za tvoj probavni sustav i sam uzrokovati refluks, prema istraživanju iz listopada 2017. godine, objavljenog u Best Practices in Research — Clinical Gastroenterology.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Namirnice koje mogu izazvati žgaravicu su čokolada, začinjena hrana, paprena metvica i pržena hrana.

3. Kofein

Pića koja sadrže dodatni kofein treba ograničiti prije konzumiranja alkohola.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da ne piješ energetska pića ili pića s kofeinom prije pijenja alkohola ili s alkoholom. Mogu djelovati tako da se osjećaš budnije i mogu prikriti neke od simptoma konzumiranja alkohola, što bi ti moglo dati lažni osjećaj da možeš popiti više.

4. Hrana koja izaziva nadutost 

Sauceda nudi posljednju preporuku o tome što bi trebala izbjegavati ako imaš postojeće probleme s probavnim traktom: „Izbjegavala bih hranu zbog koje se osjeća, naduto, puna plinova.“

Photo: Shutterstock

Komentari 0