Life&style

11 stvari koje tvoje grudi otkrivaju o tvom zdravlju

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj obilježavamo 7. listopada. Ako to već ne činiš redovito, neka to bude povod da pregledaš svoje grudi – otkrivaju mnogo o tvom zdravstvenom stanju

Nakon što ujutro (ili navečer) opereš zube, podigni majicu i pregledaj si dobro grudi. Čini to češće ne bi li uvidjela kakve promjene! 

1. Grudi su ti se smežurale 

Ako ti se grudi smanjuju, za to može biti nekoliko razloga: 
a) smršavila si. Naime, ženske se grudi sastoje uglavnom od masnog tkiva – zbog toga najprije smršavimo na grudima. Potom se smanji šlauf na trbuhu.  
b) počeo je tvoj menstrualni ciklus. Kratko prije mjesečnice grudi otvrdnu i malo se povećaju, a kratko nakon početka se smanje. 

2. Grudi ti se povećaju 

Do povećanja grudi također može doći iz više razloga: udebljala si se, manje se baviš sportom, u stresu si, menga je pred vratima, promijenila si pilulu – ili si trudna! 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

3. Grudi su nejednako velike 

Bez panike – većina žena ima nejednake grudi! Ne moraš se brinuti ako se oblik grudi ne mijenja unutar nekoliko tjedana. To već nije šala, jer je to naznaka karcinoma grudi – brzo otiđi kod liječnika! 

4. Koža ispod grudiju je nadražena 

Velike grudi ponekad iritiraju kožu na tijelu ispod njih. Međutim, i prosječno velike mogu na tim mjestima nadražiti kožu. Moguće je i da si alergična na određenu tkaninu – od koje je napravljen grudnjak ili majica. Ponekad može pomoći da grudnjake pereš bez omekšivača. 

5. Imaš strije 

Većina strija uzrok su većeg gubitka (ili dobitka) težine jer se koža brzo rastegne. To se često događa u trudnoći, ali ima žena koje su rođene s malo manje rastezljivom kožom. 

6. Imaš neobično tamne ili svijetle bradavice 

Bez brige, ovisno o tipu kože, svaka žena ima drugačiju pigmentaciju bradavica. 

7. Imaš jako velike ili male bradavice 

I to je potpuno normalno! I veličina može biti totalno različita – i nema nikakve veze s veličinom grudi. Žene s malim grudima mogu imati iznimno velike bradavice – i obrnuto!

8. Imaš kvržicu na grudima

Ako napipaš kvržicu nalik čvoru ili zadebljanju, odmah posjeti liječnika! To može biti cista, ali i – ne daj Bože – rak! 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

9. Imaš puno dlaka na grudima 

Svaka žena ima pokoju dlaku oko areola bradavica – to je sasvim normalno. Međutim, ako imaš pretjerano puno dlaka (čak i između grudi), trebaš potražiti pomoć liječnika te napraviti pretrage hormona. Može biti da imaš previše muških hormona (androgena) te patiš od takozvanog policističnog ovarijalnog sindroma. 

10. Svrbe te bradavice 

Za to postoji više razloga: najvjerojatnije da ne podnosiš dobro tkaninu od grudnjaka ili ćeš dobiti menstruaciju. Doduše, postoje i i rijetki oblici karcinoma grudi (Pagetov karcinom) koji nastaje u području bradavica. Ako koža oko bradavica ima mrlje po sebi, stvaraju se krastice, a bradavice su neobično plosnate te se stvara žućkasta ili krvava tekućina, onda se moraš zabrinuti. 

11. Imaš osjećaj da su ti grudi poput naranči 

OK, to zvuči pomalo smiješno. Međutim, ako imaš osjećaj da je koža na nekim dijelovima grudi na dodir poput kore od naranče (tvrda i neravna), potraži savjet liječnika, jer i to može biti znak karcinoma! 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Thinkstock

Komentari 0