Life&style

11 najboljih serija iz 90-ih, od 'Pune kuće' do 'Bračnih voda' i gdje ih danas možemo gledati?

  • Devedesete su opet popularne i to ne samo kada su modni i beauty trendovi u pitanju
  • Zbog sve veće ponude streaming servisa poput Netflixa, Amazon Primea i sl., serije iz 90-ih ponovno doživljavaju pravi hype 
  • Donosimo popis najpopularnijih serija iz 90-ih te gdje se mogu pogledati, ako si stari fan ili to tek možeš postati 

Popularne serije iz 90-ih, kao što su 'Puna kuća' s blizankama Olsen, danas uspješnim modnim dizajnericama iza brenda The Row, a u vrijeme kad je serija startala 9-mjesečnim bebama (!), 'Seks i grad' ili 'Prijatelji', bude nostalgiju i prije svega puno smijeha. U 90-ima su osobito bile popularne humoristične serije poput 'Princa of Bel-Aira', ali su bile vrlo popularne i dramske serije poput 'Dawson's Creeka' i 'Obitelji Soprano'. Izdvojili smo najbolje serije 90-ih, za svačiji ukus ponešto…

Serije iz 90-ih: 'Prijatelji'

Vjerojatno jedna od najpoznatijih serija 90-ih su 'Prijatelji'. Za to je, među ostalim, vjerojatno zaslužna glumačka postava humoristične serije. Jennifer Aniston i Courteney Cox ovdje su se probile gotovo preko noći. Serija 'Prijatelji' priča o šest prijatelja koji žive, rade i ne uspijevaju u potrazi za ljubavlju i vezama u New Yorku. Ono što ostaje je prijateljstvo: Monica (Courteney Cox), Ross (David Schwimmer), Chandler (Matthew Perry), Phoebe (Lisa Kudrow), Rachel (Jennifer Aniston) i Joey (Matt LeBlanc) drže se zajedno kao obitelj. Ali, neki se prijateljski odnosi razvijaju u nešto više: osjećaji se razvijaju između Rossa i Rachel te između Chandlera i Monice. Ova američka serija jedna je od najuspješnijih ikada. 'Prijatelji' idu svakodnevno na RTL2, a ako tamo stanu, dostupni su za streamanje i na Amazonu.

Serije iz 90-ih: 'Puna kuća' 

'Puna kuća' je američka serija iz 1990-ih koja se emitirala ukupno 8 sezona između 1987. i 1995. godine. Riječ je o samohranom ocu Dannyju koji sa svoje tri kćeri živi u kući u San Franciscu. Kako bi se nosio s turbulentnom svakodnevicom s djecom, otac u kuću pušta i najboljeg prijatelja Joeyja i šogora Jesseja. Zato se serija i zove 'Puna kuća'! Michelle, najmanja i najglasnija od triju kćeri, pruža mnogo smijeha, a glume je blizanke Olsen, koje su 1987. godine u seriji dobile ulogu beba kada su imale 9 mjeseci. Blizanke Olsen, Mary-Kate i Ashley, možeš promatrati kako rastu sve do kraja prikazivanja serije 1995. godine. Serija se trenutačno može streamati na Amazon Video.

Serije iz 90-ih: 'Buffy, ubojica vampira'

Vrlo popularna serija 90-ih je 'Buffy, ubojica vampira', koja je prvi put emitirana 1997. godine. Serija govori o 16-godišnjoj lovkinji na vampire Buffy Summers, koja se s majkom seli u Sunnydale u Kaliforniji nakon rastave roditelja. Tamo saznaje da je grad izgrađen na paklenoj jami (vrata pakla). Zajedno s prijateljima ubrzo se bori protiv vampira i demona. Ono što zvuči kao puno znanstvene fantastike također je povezano s puno humora i pripovijedanja o odrastanju. Mješavina različitih žanrova i tema čini 'Buffy' jednom od najlegendarnijih serija 90-ih. Uspjeh serije inspirirao je mnoge druge misteriozne serije kao što su' Charmed' i 'Smallville'. Trenutno se može gledati TV NOW.

Serije iz 90-ih: 'Princ iz Bel Aira'

Jedna od najpoznatijih serija 90-ih je 'The Fresh Prince of Bel-Air'. Američka humoristična serija govori o svakodnevnom životu mladog Willa, kojeg glumi Will Smith, koji je zapravo odrastao na ulicama Philadelphije, ali ga majka nakon svađe s lokalnim fakinima šalje živjeti kod tete u Los Angeles. Will potom živi s obitelji Banks u otmjenoj četvrti Bel Air. Osobito na početku, tinejdžer ima problema s prilagodbom na stil života visoke klase nove obitelji. Ali, Will je šarmantan i brzo ga svi zavole. Sitcom jako dobro kotira među serijama 90-ih prije svega zbog društveno kritičnih elemenata na temu diskriminacije i siromaštva. Inače, zapažena su i gostovanja u seriji, primjerice Naomi Campbell ili Queen Latifah. Serija 'Princ iz Bel Aira' dostupna je za gledanje na Prime Videou, Amazonu i Huluu.

Serije iz 90-ih: 'Obitelj Soprano'

Ako više voliš dramu od komedije, trebala bi pogledati 'Obitelj Soprano'. Dramska serija jedna je od najboljih serija 90-ih. Nije uzalud nagrađena s 21 Emmyjem i 4 Zlatna globusa. Život talijansko-američke mafijaške obitelji Soprano prikazan je u ukupno 6 sezona. Glava obitelji, Tony Soprano, živi sa suprugom i dvoje djece u imućnom kućanstvu u New Jerseyu. Ali, izgled je varljiv, jer posao i vlastita obitelj stvaraju probleme tvrdom mafijaškom bossu. Djeca ne znaju ništa o tatinom stvarnom poslu, a sočne detalje o svom poslu taji i od supruge Carmele. Mučen napadajima panike, konačno se obraća psihoterapeutkinji. Mafijaški boss na psihoterapiji – može li to dobro funkcionirati? Obitelj Soprano priča uzbudljivu mafijašku priču realistično i s crnim humorom, inspiriranu mafijaškim filmovima poput 'Kuma' i 'Dobrih momaka'. Serija je trenutačno dostupna na Sky-u i HBO-u.

Zlatne djevojke Možda vas zanima Nova serija 'Mid-Century Modern' jako podsjeća na 'Zlatne djevojke' koje su nas nasmijavale 90-ih i u brojnim reprizama Rubrika Life&style Life&style

Serije iz 90-ih: 'Bračne vode'

Još jedna humoristična američka serija iz 90-ih koja je megapopularna je sitcom 'Bračne, originalnog naziva 'Married…with Children'. Četveročlana obitelj Bundy živi u predgrađu Chicaga i nije tako fina kao neke druge TV obitelji. Al Bundy domoljubni je obiteljski čovjek koji živi od prodaje ženskih cipela, dok njegova žena Peggy nema posao i također nerado obavlja kućanske poslove. Kći Kelly Bundy idiot je obitelji, dok se sin čini inteligentnim, ali je neuspješan sa ženama. Serija je za one koji mogu tolerirati crni žestoki humor. Obožavatelji 'Moderne obitelji' svakako bi trebali vidjeti glumca Eda O’Neilla (Jay Pritchett) u njegovoj prvoj većoj ulozi glave obitelji kao Al Bundy! Svih jedanaest sezona dostupno je za kupnju na Amazon Videou.

Serije iz 90-ih: 'Lude sedamdesete'

Radnja ove serije odvija se u Americi 70-ih: u 'Ludim sedamdesetima' pametni i duhoviti Eric Forman obično se sastaje u podrumu svojih roditelja sa svojom lijepom susjedom Donnom, pomalo tupastim Michaelom, cool Stevenom i curom Jackie kako bi se družili. Osim uobičajenih tinejdžerskih drama, u malom gradu nema puno posla. Tu i tamo ekipa ide na izlet. S puno humora i osjećajem 70-ih, sitcom je jedna od najpopularnijih serija 90-ih. 'Lude sedamdesete' učinile su tada još maloljetnu Milu Kunis istinski poznatom kao Jackie, a ulogom Michaela poletio je i njezin kolega glumac i suprug Ashton Kutcher. Može se pogledati na Amazonu.

Serije iz 90-ih: 'Seks i grad'

'Seks i grad' svakako ne bi trebao nedostajati na popisu najboljih serija 90-ih jer je ova humoristična serija toliko međunarodno proslavljena da su snimljena čak dva filma i prequel priče. Ideja priče o četiri newyorčanke - Carrie, Miranda, Charlotte i Samantha - dolazi iz istoimenog romana Candace Bushnell. A prati se život seks kolumnistice Carrie Bradshaw i njezinih bliskih prijateljica, koje se u svojim tridesetima više-manje uspješno snalaze u ljubavnim životima, prijateljstvima i na svojim dobro plaćenim poslovima. Osim toga, sve četiri žene imaju različita mišljenja o spojevima. Ženski likovi iz 'Seksa i grada' postali su ikone, a ni jedna ljubiteljica mode ne smije propustiti ovu seriju iz 90-ih!

Serije iz 90-ih: 'Twin Peaks'

Kultni redatelj David Lynch je s 'Twin Peaksom' imao jednu od najboljih serija 90-ih. Misteriozni serijal govori o gradu 'Twin Peaks', gdje je jednog dana studentica Laura Palmer pronađena mrtva. Nakon što lokalna policija pronađe dokaze o serijskom ubojici, specijalni agent Dale Cooper poslan je u grad da riješi zločin. Cooper se sprijatelji sa stanovnicima Twin Peaksa, ali ubrzo shvati da se neki od njih čudno ponašaju. Tijekom njegove istrage postaje sve jasnije da mračna sila zasjenjuje grad Twin Peaks. 'Twin Peaks' je serija iz 90-ih koja je jedno od najvećih serijskih remek-djela zahvaljujući kombinaciji krimića, elemenata sapunice i nadrealizma. Nakon dvije sezone nastale 90-ih, redatelj David Lynch uspio je nastaviti priču 27 godina kasnije s brojnim glumcima iz prve dvije sezone. Obavezna lektira za filmofile! Twin Peaks je dostupan za stream na Skyu.

Serije iz 90-ih: 'Beverly Hills, 90210'

Ova američka serija iz 90-ih idealna je za ljubitelje dramskih serija poput 'OC California'. Nakon što se blizanci Brandon i Brenda presele iz Minnesote u luksuzni gradić Beverly Hills, upoznaju razmaženu Kelly, njenog bivšeg dečka Stevea, inteligentnu Andreu i samotnjaka Dylana. Luksuz, brzi automobili i skupocjena dizajnerska odjeća dio su svakodnevice, ali ubrzo postaje očito da i bogati i slavni imaju svojih problema. 'Beverly Hills, 90210' prati skupinu tinejdžera na putu u odraslu dob; središnje mjesto susreta u seriji je restoran „Peach Pitt“. Usput: Broj u naslovu odnosi se na poštanski broj, odnosno poštanski broj Beverly Hillsa. Serija iz 90-ih za koju jednostavno moraš znati. Sve sezone dostupne su za prijenos na TV NOW.

Serije iz 90-ih: 'Dawson's Creek'

Dawson's Creek je tinejdžerska serija koju je zabavno ponovno pogledati, čak i ako si je vjerojatno već gledala na TV-u. Filmski fanatik i romantičar Dawson i njegov pragmatičniji najbolji prijatelj Joey odrasli su zajedno i od tada provode puno vremena zajedno. Ali odrastanje njihovo prijateljstvo stavlja na kušnju. Osjećaji i seksualne napetosti izazivaju metež, uključujući i ostatak klike: čini se da je Pacey bacio oko na svoju učiteljicu, a zatim se kliki pridružuje Jen iz New Yorka. Samo ovu seriju iz 90-ih moraju pogledati svi koji žele vidjeti Katie Holmes kao Joey i Michelle Williams kao Jen u njihovim najranijim ulogama. Sve sezone Dawson's Creeka dostupne su na Huluu i Prime Videou.

Netflixova serija The Seven Dials Mystery Možda vas zanima Ljubitelji Agathe Christie, pozor! Netflix priprema 7-djelnu krimi seriju s tri velike zvijezde u glavnim ulogama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Promo
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    bracne vode i fresh pribce san obozavao i bewerly merlose
Top ponuda

Tečaj €/kn: 7,53450