Life&style

10 žena koje su nas 2019. inspirirale i pokazale da nikako nismo "slabiji spol"

  • Inspirativnih trenutaka u kojima su glavne akterice bile žene ove godine nije nedostajalo
  • Hrabre žene današnjice borile su se protiv nasilja, za pravdu, za zaštitu naše planete, za jednakost, osvajale najviše svjetske vrhove i šetale površinom Mjeseca
  • Izdvojili smo tek 10 trenutaka u kojem je tzv. slabiji spol pokazao da je jači nego ikada

Kao i na kraju svake godine, teško je ne osvrnuti se na događaje i ljude koji su nas inspirirali. Kao portal za žene tako nismo mogli ne prisjetiti se jakih, hrabrih, pametnih, i pravdoljubivih žena koje se ne boje boriti za ono u što vjeruju i ono što je dobro, plemenite i  suosjećajne kao što žene mogu biti.

Možda vas zanima Pitali smo našeg svjetski poznatog dizajnera koga bi odijevao do kraja života Rubrika Stars Stars

1. 16-godišnja aktivistica Greta Thunberg

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ovog rujna milijuni ljudi sa svih strana svijeta  ujedinili su se kako bi skrenuli pozornost na rastuću ekološku krizu. Iza masovnih prosvjeda protiv klimatskih promjena, kako već svi znamo, stajala je 16-godišnja aktivistica, Šveđanka Greta Thunberg. Greta je uspjela ne samo pokrenuti val prosvjeda nego u njih uključiti i svoje vršnjake, današnje "nezainteresirane i površne tinejdžere" koji su time dokazali da ih se ne može svesti pod ovu čestu kategorizaciju. Greta od tada putuje svijetom, govori na prosvjedima, nastupa u TV emisijama, a održala je u govor u UN-u. Inspirativna i zastrašujuće zrela djevojčica koja će izgleda uspjeti ponešto promijeniti u našem maćehinskom odnosu prema planetu na kojem živimo.

2. Spisateljica i borac protiv nasilja Jelena Veljača

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

"...Kako sam mnogo puta pisala da biti "javna osoba" obavezuje, sad je trenutak da nešto i napravim po tom pitanju, osim salonskog pisanja. Pa eto, nespretno i po prvi put, bez političara, ali s ljudima koji me podržavaju, pokušat ću organizirati prosvjed #spasime u ime sve djece i svih žena koje smo propustili spasiti. "Ovim je riječima na fb-u spisateljica, glumica, a sada uspješna hrvatska aktivistica Jelena Veljača pokrenula akciju nezapamćenih razmjera. Jedne subote u listopadu tisuće građana izašlo je na ulice 13 hrvatskih gradova kako bi iskazalo podršku žrtvama seksualnog nasilja kroz inicijativu 'Pravda za djevojčice'. Izravan povod bilo je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje 15-godišnjakinje. Otada je inicijativa prerasla u fond #spasime s ciljem pružanja konkretne i interventne skrbi žrtvama nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći, a svijest javnosti o problemu obiteljskog, partnerskog i drugih oblika nasilja je probuđena. Uloga fonda je činiti ono što institucije ne mogu, a to je djelovati odmah.

3. Finska premijerka Sanna Marin i njezina (ženska) vlada

Socijaldemokratkinja Sanna Marin potkraj 2019. postala je premijerka Finske, ali i najmlađa premijerka na svijetu, samo joj je 34 godine. Ova bivša ministrica prometa imala je strelovit uspon u politici u koju je ušla s 27, prvo u gradsko vijeće grada Temperea gdje je živjela. Krenula je iz tzv. "skromne obitelji"; otac se borio s alkoholizmom, imali su problema s novcem, a nakon razvoda roditelja odrasla je uz majku i njezinu novu partnericu. No, Sanna Marin nije samo najmlađa premijerka - i njezina je vlada ženska. Od pet stranaka u vladajućih koaliciji, četiri predvode žene te finska na čelu ministarstva financija ima 32-godišnju Katri Kulmuni, ministrica unutarnjih poslova je čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson je ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson ministrica pravosuđa.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

4. Nogometašica Meghan Rapinoe

Ako donedavno nismo znali ime ni jedne nogometašice (osim Mace Maradone), Meghan Rapinoe je to promijenila. Kapetanica ženske nogometne reprezentacije SAD-a ne da je samo svoj tim odvela do svjetskog zlata pobjedivši Francuskinje nego su podigle tužbu protiv Američke nogometne federacije zbog diskriminacije na osnovi spolne pripadnosti. Tuže ih zbog nejednakih uvjeta te plaća, a podržavaju ih i fanovi, često na utakmicama skandirajući "equal pay". "Ništa ne može omesti ovu skupinu. Imamo ružičaste kose i ljubičaste kose. Imamo tetovaže i dreadlockse. Imamo bijele djevojke i crne djevojke i sve između toga. Imamo straight djevojke i imamo gay djevojke. Zadaća je svih nas biti bolji, više voljeti i manje mrziti. Više slušati, a manje govoriti. Naša je odgovornost učiniti svijet boljim mjestom" rekla je Meghan.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

5. Marija Galić, mama s transplatiranim srcem

Marija Galić godinama je strepila za vlastiti život. Borba sa slabim srcem, zatajenjem, više reanimacija, iščekivanja donorskog srca i napokon sretnog ishoda kad joj je 2016. transplatirano srce pristiglo iz Njemačke. Kad je ta velika prepreka napokon savladana Marija se okrenula drugoj najvećoj želji, da postane majka. Isprva, činilo se neostvarivim, no nedavno, tri godine nakon operacije srca, rodila je malog Tomu i postala prva žena u Hrvatskoj koja je s transplantiranim srcem rodila dijete. "Toma znači blizanac i čudotvorac. I za sve one koji su bili nevjerni, kao nevjerni Toma, evo, neka vjeruju u čuda", rekla je za Dnevnik.hr. "Imala sam osjećaj da sam preživjela za neki drugi cilj, a taj cilj je trudnoća. To je bilo jače od mene, to je bila moja želja, po cijenu života. Dan danas bi bilo lijepo da toj obitelji, koja je donirala život svojih najmilijih, dam do znanja da se poslije spašavanja mene rodio još jedan novi život", rekla je Marija.

 | Autor: Pixsell/Robert Anić Pixsell/Robert Anić

6. Astronautice Christina Koch i Jessica Meir

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ovog listopada dvije Amerikanke, Christina Koch Jessica Meir, izašle su iz međunarodne svemirske postaje te se upisale u povijest kao prvi isključivo ženski tim koji je prošetao Mjesecom. Cure su izašle van kako bi zamijenile jedan dio na svemirskoj stanici, a šetnja je trajala više od sedam sati. Usput su i telefonom popričale i s predsjednikom Trumpom. NASA je objavila kako se ovaj povijesni trenutak morao dogoditi jer sve je više astronautica u svemiru. Ženski izlazak u svemir trebao se zbiti još i ranije, u ožujku, ali cure su čekale da za njih naprave manja svemirska odijela...

7. Mrika Nikqi, 18-godišnja osvajačica svjetskih vrhova

 | Autor: Instagram@MrikaNikqi Instagram@MrikaNikqi

Mrika Nikqi prije nekoliko je dana proslavila 18. rođendan, no prije toga (jer tako si je zacrtala) ova djevojka iz Peći na Kosovu popela se na najviši vrh svih sedam kontinenata. Sa samo 17 godina Mrika je tako postala najmlađa je osoba kojoj je to uspjelo. Odrasla podno Prokletija, Mrika se uz tatu alpinista počela penjati kao djevojčica - s 15 je već bila na Mont Blancu. Sa 16 je stojeći na vrhu Kilimadžara tati predložila da se uspnu i na najviše vrhove preostalih kontinenata. Željela je oboriti rekord i prije 18. napraviti sve uspone. U prosincu 2018. popeli su se na Mount Vision, 4892 m, najviši vrh Antarktike gdje je na -40 zaradila smrzotine na nosu, u veljači 2019. stajala je na vrhu južnoameričke Aconcague... Uglavnom, u godinu i pol Mrika i tata Arianit "skinuli" su ih sve. Za Jutranji list opisao ju je kao “silno skromnu djevojku, jaku fizički i psihički i vrlo trpeljivu. Ona je jednostavna, voli se smijati, šaliti, ne voli ljude koji kompliciraju. Za tih uspona na sedam vrhova bili smo u više teških situacija, ali ona je jaka osoba”.

8. Rayka Zehtabchi, redateljica filma Menstruacija

Redateljica i producentica Rayka Zehtabchi primajući ove godine nagradu Oscar u kategoriji Najbolji dokumentarni film obratila se publici riječima: "Ne mogu vjerovati da je film o menstruaciji upravo osvojio Oscara!" Ne možemo skoro pa ni mi, ali nam je jako drago! Dokumentarni film koji se odvija u ruralnoj Indiji istražuje tabue i stigme koje se vežu uz menstruaciju. Govoreći o pozornosti koju je film dobio, Zehtabchi je izjavila: "Postoje milijuni priča o menstruaciji, a ja samo mislim da trebamo čuti ženske glasove i učiti iz njihovih iskustava."

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

9. Ivana Paradžiković, vječno u borbi protiv nepravde

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Voditeljica i urednica emisije “Provjereno” ove je jeseni, prvom emisijom sezone podigla javnost na noge "slučajem Škaro" donijevši ispovijest zaposlenice HAK-a koja je svog šefa, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i bivšeg boksača Damira Škaru optužila za silovanje. Kad je priča izašla, ispalo je da su svi znali za takvo ponašanje Damira Škare, ispričala je Ivana Paradžiković za 24sata. Ivana je za pravdu spremna na sve, na prijetnje i zastrašivanja, jer ima i toga, se ne obazire previše i svojom emisijom već 12 godina razotkriva afere i nečasne rabote, preispituje moralnost poznatih i manje poznatih, upire prstom u loše zakone i čini mnogo da se nepravde i sustava i pojedinaca promijene. Ukratko, uvijek je najglasnija kad su ugroženi oni slabiji. "Nepravdu i laž nikad nisam mogla prešutjeti, probaviti, prijeći preko toga" rekla je u istom intervjuu.

10. Jacinda Ardern, novozelandska premijerka

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Pucnjava u ožujku ove godine u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu rezultirala je ubojstvom 51 osobe. Tragedija masovnih razmjera pred 39-godišnju premijerku Jacindu Ardern stavila je težak zadatak koji je išao mnogo dalje od tješenja zemlje obavijene tugom. Osudila je nasilje, ali i oštre protuimigracijski stavove osumnjičenog ubojice, istovremeno se zalažući za reformu zakona o oružju te pokrenula istragu o pucnjavi. Ardern je najavila da će vlada platiti sahrane žrtava te posjetila izbjeglice i članove muslimanske zajednice koji su bili pogođeni. Ardern se i dalje bori za postroživanje zakona o nošenju oružja i u vrijeme kada su masovne pucnjave neugodno česte, novozelandska je premijerka pokazala što znači biti nepokolebljiv i suosjećajan vođa.

Photo: Pixsell/Profimedia

Komentari 0