Life&style

10 vrsta cvijeća koje najbrže raste - začas će bojama ukrasiti vrt ili balkon

  • S početkom proljeća sve je živnulo pa mnogi već uređuju balkone, prozore, vrtove… 
  • Vrijeme je za sadnju proljetnih biljaka, prvenstveno cvijeća, osobito onog koje će brzo zasjati u punoj ljepoti
  • Započni proljetnu sadnju s najljepšim i najbrže rastućim jednogodišnjim biljkama

Jednogodišnje biljke su siguran način da brzo dodaš boju teglama za cvijeće, prozorskim kutijama i golim mjestima na gredicama. Želiš li uštedjeti, proljetne jednogodišnje biljke možeš posijati, odnosno zasadiš u obliku sjemena, a ne kupiti već izrasle biljke. Za to je najbolje odabrati ovo izdržljivo, brzorastuće jednogodišnje cvijeće. Od sijanja izravno u zemlju u proljeće, prije nego što ćeš reći „ljeto“, tvoj će vrt ili balkon procvjetati. No, isto tako, možeš u rasadniku ili tržnici kupiti već formirane biljke. I dalje su rekorderi u brzom rastu i brzo će biti prekrasan živi ukras. Samo pripazi mogu li već van - još uvijek postoji opasnost od mraza. Teoretski...

3 vrste brzorastućih jednogodišnjih cvjetova i kada ih saditi

Otporne: Ako je tlo obradivo, sjeme može ići direktno u zemlju. Možeš i zasaditi željeno cvijeće u zatvorenom prostoru i više tjedana prije posljednjeg datuma mraza i presaditi ga otprilike mjesec dana kasnije. (Mnoge jednogodišnje biljke na našem popisu su otporne jednogodišnje biljke!)

Možda vas zanima 17 ideja kako mali balkon ili terasu pretvoriti u pravi mali raj za odmor od cijelog svijeta Rubrika Life&style Life&style

Poluotporne: Sij na otvorenom nakon što prestane opasnost od jakog mraza. Ili započni u zatvorenom prostoru šest do osam tjedana prije zadnjeg datuma mraza.

Nježne: Stavi sjeme u zemlju nakon što prođe sva opasnost od mraza. Ili počni u zatvorenom prostoru četiri do šest tjedana prije zadnjeg datuma mraza.

1. Neven

Možeš se kladiti na ovu sjajnu, klasičnu, brzorastuću jednogodišnju biljku. Svijetli cvjetovi žute, narančaste i boje mahagonija pojavljuju se unutar osam tjedana od sjetve. Za najbolje rezultate posadi neven na punom suncu i u tlo koje dobro drenira. Zanimljivo je da ti cvjetovi cvjetaju na siromašnijoj zemlji, tako da gnojivo nije potrebno.

Zašto ga volimo: Teško da će uvenuti i savršen je dodatak vrtu. 

 | Autor: Instagram Instagram

2. Mirisna grahorica 

Ova biljka s naboranim cvjetovima i tankim viticama najbolje izgleda kada se penje - na stupove, rešetke ili ograde. Mirisna grahorica voli hladnoću, pa bi je vrtlari u sjevernim klimatskim područjima trebali sijati u rano proljeće, dok je južnjacima mudro saditi u jesen. Namoči sjeme nekoliko dana prije sadnje.

Zašto je volimo: Opojni miris, mješavina meda, jasmina i naranče, parfimira zrak zavodljivim mirisom. 

 | Autor: Instagram Instagram

3. Ukrasni slak

Staromodni šarm i cvjetovi u obliku trube u ružičastoj, bijeloj, ljubičastoj, plavoj i magenta boji čine ovu brzorastuću jednogodišnju lozu omiljenom. Istinski je obožavatelj sunca i latice se otvaraju svakog jutra kako bi pozdravile dan. 

Zašto ga volimo: Lišće, srcoliko svijetlozeleno lišće među kovrčavim viticama, jednako je lijepo i romantično kao i sami cvjetovi.

 | Autor: Instagram Instagram

4. Cinija

Ove živahne cvjetne biljke dostupne su u gotovo svim zamislivim bojama. Sićušne sadnice pojavljuju se nekoliko dana nakon sjetve, a cvjetovi se pojavljuju oko šest tjedana kasnije. Bonus: cinije su favoriti buketa.

Zašto je volimo: Za cinije gotovo pa ne treba održavanje ili njega tijekom vegetacije. Samo pazi da odabereš sorte otporne na bolesti kako bi izbjegla pepelnicu.

 | Autor: Instagram Instagram

5. Plamenac

Ova je biljka jednako lijepa koliko je i otporna, pa je plamenac  pametan izbor za vrtlare koji traže brzo rješenje na mjestima gdje nešto teško raste. Sićušni grozdovi nježnog cvijeća u nijansama ružičaste, crvene, bijele, plave i ljubičaste stvaraju nanose boja, osobito u rano ljeto.

Zašto ga volimo: Njegov šarm uz vikendicu ili u vrtu vrijedan je minimalnog truda potrebnog za uzgoj. 

 | Autor: Instagram Instagram

6. Različak

Cvjetovi različka podsjećaju na bakin vrt. Lako se uzgajaju i brzo cvatu, a treba ih sijati na sunčanim područjima gdje se zrela biljka može sama zasijati i naturalizirati. Leptiri i drugi oprašivači ne mogu se zasititi ovog savršenog dodatka vrtovima.

Zašto ga volimo: Nema mnogo cvijeća koje se prirodno može pohvaliti pravom plavom nijansom. 

 | Autor: Instagram Instagram

7. Dragoljub

Dragoljub brzo raste i lako se uzgaja, a osvaja nagradu za najljepši jestivi cvijet, s briljantnim narančastim cvjetovima na vrhu smaragdnozelenog lišća. Sadnice se pojavljuju nešto više od tjedan dana nakon sjetve. 

Zašto ga volimo: Cvjetovi i listovi dragoljuba ukusni su u salatama ako se uzgajaju pesticida. 

 | Autor: Instagram Instagram

8. Kalifornijski mak

S lišćem poput paprati, čašastim cvjetovima boje zalazećeg sunca i prirodom koja se lako uzgaja, postoji puno toga što bi ti se moglo svidjeti kod ovog cvijeća. 

Zašto ga volimo: Voli sunce, pa ga možeš zasaditi u kamenjaru ili na onom mjestu u dvorištu koje je teško dosegnuti crijevom.

 | Autor: Instagram Instagram

9. Suncokret

Omiljena među umjetnicima, vrtlarima i divljim životinjama, ova ljepotica u obliku tratinčice s upadljivim cvjetanjem i starinskim šarmom naraste gotovo dva metra u samo tri mjeseca. Sadi ove brzorastuće jednogodišnje biljke u cvjetne gredice i vrtove za rezanje ili uz rubove. Izuzetno žilavi suncokreti vole duga, vruća ljeta i uspijevaju na punom suncu s vlažnim, ali dobro drenirajućim tlom.

Zašto ga volimo: Crveni, žuti, bijeli ili dvobojni, postoji suncokret koji se uklapa u svaki stil.

 | Autor: Instagram Instagram

10. Uresnica

Kao da nisu s ovog svijeta, elegantni cvjetovi uresnice doista su prelijepi. Dok sjeme počinje super brzo klijati, biljka najbolje cvjeta ljeti, stoga je strpljenje ključno. Briga je minimalna, a show spektakularan. Samo pazi da zaštitiš biljku od jakih vjetrova.

Zašto je volimo: Ova brzorastuća jednogodišnja biljka sama se zasije i s lakoćom se širi. Štedljivi vrtlari možda će htjeti pobrati sjeme u jesen kako bi ga u proljeće ponovno posadili na drugim mjestima.

 | Autor: Instagram Instagram

Uređenje balkona Možda vas zanima Stiže proljeće, evo kako pretvoriti balkon u najšarmantniju vrtnu oazu. Znamo sve trikove Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@finchandfolly

Komentari 0