Life&style

11 stranih imena za djecu koja odmah prisvajamo

Postali smo globalno selo pa iako su stara hrvatska imena ponovno u modi, sve više djece dobiva i strana imena. Evo nekih lijepih, koja ipak neće zvučati previše čudno

Doista je u Hrvatskoj posljednjih godina sve više stranih imena i, zašto ne? Sviđaju nam se sve više i egzotična imena, ali tako daleko ovdje nismo išli. Zavirili smo uglavnom u europske zemlje i predlažemo imena koja neće izazvati podizanje obrva.

Imena za djevojčice:

Malin - Švedska

Švedskog je odnosno norveškog porijekla gdje se smatra skraćenicom od imena Magdalena. A skraćenica se još može skratiti pa djevojčice imena Malin često zovu Linn. Inače, Linn se daje i kao samostalno ime pa ako ti se ta verzija više sviđa... 

Nessa/Nesa - Rusija

U više zemalja svojataju to ime. U Rusiji ono znači "čista". No vrlo je često ime i u Irskoj te Škotskoj gdje znači "žena s rta". I u Grčkoj je popularno ime za djevojčice, osim "čista", znači i "čedna". No ime Nessa (kao i slično Tessa - nije ni ono loše, zar ne?) može biti skraćeni oblik imena Vanesa ili Agneza. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Aveline / Avelina: Francuska

Postoji nekoliko tumačenja kako je ime nastalo, ovisno o izvoru. Uglavnom se smatra da je francuskog porijekla, ime odmilja za Avilu. U Britaniju su ga donijeli Normani, no nakon Srednjeg vijeka tamo je bilo dosta rijetko, no u SAD-u se zadržalo do 19. stoljeća. Na francuskom Aveline znači "stablo lješnjaka" ili "lješnjak". Neki, međutim, tvrde da je Aveline inačica engleskog imena Evelyn.

Nola: Irska

Porijeklo imena Nola je keltsko i znači "slavna", no prema drugom tumačenju je ženska je verzija muškog imena Nolan ("plemenit") ili pak skraćenica imena Fenella, "svijetla". Danas se smatra irskim ženskim imenom, a uz značenja slavna i svijetla može značiti i "lijepih ramena". Pa... nijedno nije loše da obilježi djevojčicu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uma: Indija

Uma je ime indijske točnije hinduističke božice (i hollywoodske, mada je unatoč Umi Thurman i dalje rijetko). Ne smije ga se miješati s irskim Una (isto je privlačno!) dok na hebrejskom Uma pak znači "nacija" pa se često daje djevojčicama rođenima na izraelski dan nezavisnosti. 

Lajla: Egipat

Smatra se da je egipatskog odnosno arapskog porijekla i može značiti "vino", "noć", "tamna ljepota". Često se izgovara kao Lejla, a ime je definitivno popularizirao Eric Clapton 1970. svojom hit pjesmom "Layla."

Imena za dječake

Axel/Aksel: Skadinavija

I Norveška i Danska i Švedska svojataju ime koje je zapravo daljnji rođak biblijskog Absaloma, a prema hebrejskom korijenu značilo bi "otac mira". Dječaku toga imena kao da su namijenjene velike stvari u životu... Varijacije imena su Aksel i Apsel, a osim u skadinavskim zemljama Axela ima ponešto i po Njemačkoj.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kai: Havaji

Kai je snažno, egzotično i multikulturalno ime: na havajskom znači "more", na japanskom "opraštanje", na jeziku Navaho indijanaca "stablo vrbe", a na maorskom "hrana". Puno značenja u ta tri slova. Naravno, Kai nam je znan i kao dječak iz bajke Snježna kraljica Hansa Christiana Andersena. Tko ne bi želio da mu sin bude tako hrabar?
 

Možda vas zanima 9 starinskih imena spremnih da uđu u modu Rubrika Life&style Life&style

Kylian/Kilian: Irska

Killian je anglizirana verzija irskog muškog imena Cillin - u staroirskom nije postojalo slovo "K", a postoji i kao prezime. Porijeklo vuče od Sv. Killiana, irskog misionara u Njemačkoj iz 7. stoljeća. Najvjerojatnije značenje je "mala crkva" a obilježava vrlo duhovnu osobu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Luc: Francuska

Francuska, ali baš fora inačica nama uobičajenog imena Luka. Porijeklo je latinsko, a svaki Luka, Luc, Luke, Lucas znači (i zrači) svjetlost. Ovo je i biblijsko ime, kao što znamo.

Dan: hebrejsko

Još jedno biblijsko ime, a biblijsko značenje je "onaj tko sudi", dok je hebrejsko "Bog je moj sudac", no Dan postoji i u Vijetnamu gdje označuje vrlo pozitivnu osobu. Dan je također i skraćenica nekih imena, npr. imena Daniel.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0