Life&style

10 savjeta kako pobijediti u svakoj svađi

Ponekad bezazlena diskusija s dragim preraste u svađu – i nitko nije spreman popustiti te ni u ludilu priznati da je u krivu… Evo 10 strategija za uspješno okončanje svake prepirke

Razlozi za svađu uistinu mogu biti raznorazni, a često su vrlo trivijalni - primjerice, ne želiš pozvati sestru od dečka na svoj rođendanski tulum, jer znaš da je užasno dosadna i uvijek kvari zabavu. Međutim, on je ne doživljava takvu, tvoj postupak ga vrijeđa te ubrzo počne prepiranje. Uključe se emocije i svaka razumna argumentacija postaje nemoguća misija. Kako zadržati kontrolu u takvim situacijama i na kraju ga „natjerati“ da prihvati tvoju volju? 

Završiti kao „pobjednik“ u svađi je sposobnost za koju je potrebno malo vježbanja. Ako si navikla ostati hladna i okrenuti leđa protivniku, to može biti kontraproduktivno. Općenito vrijedi da svađe u vezi ne moraju nužno uzdrmati ili uništiti vezu. Izbjegavati svađe nije rješenje – naprotiv. Diskusija pomaže da se veza učvrsti. 

10 strategija kako pobijediti u svakoj svađi 

1. Pokušaj svakako diskusiju voditi licem u lice. Neverbalna komunikacija igra važnu ulogu kod traženja rješenja konflikta – taj važan dio izostaje kod poruka putem WhatsAppa ili emaila. 

2. Čekaj pravo vrijeme i mjesto. Ako želiš razgovarati o problemu, isplaniraj dovoljno vremena i prostora za privatnu interakciju. U hodniku zgrade, preko telefona ili u punom restoranu također će izostati neverbalna komunikacija. 

3. Koncentriraj se na ono što je doista važno. Nemoj iz naftalina izvlačiti stare „grijehe“ i spočitavati mu nešto od prije dvije godine – to ti neće pomoći. 

4. Govori u prvom licu. Naglasi svoje mišljenje i svoj stav. 

5. Poslušaj i mišljenje suparnika. Naravno da želiš pobijediti u svađi. Upravo zato je potrebno dobro upoznati protivnika. 

6. Unaprijed pokušaj predvidjeti što će ti protivnik prigovarati – važno je dobro „isplanirati“ svađu i biti spreman na napade. Stoga dobro promisli kako ćeš odgovoriti na njegove argumente. 

Možda vas zanima Ova životna iskustva trebalo bi proći s partnerom prije nego se skrasite Rubrika Love&Sex Love&Sex

7. Nemoj napadati protivnika. Verbalni napadi mogu biti kontraproduktivni, jer to može još više razljutiti protivnika – neverbalni napadi imaju isti učinak. 

8. Budi spremna na manje ustupke. Ako dobro slušaš i ostaneš otvorena, bit će lakše napraviti kompromise. 

9. Razgovaraj s neutralnom osobom o svađi i tvojim stavovima. Primjerice, pitaj prijateljicu jesi li možda prenaglo reagirala – a ako je to slučaj, možda je najbolje da se vratiš na točku broj 8. 

10. Budi ljubazna kad „pobijediš“. Ako je sve išlo prema planu, konflikt je riješen onako kako si željela. Međutim, sljedeći puta može pobijediti druga osoba, a onda ćeš i ti htjeti da bude ljubazan prema tebi. 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0