Life&style

10 potpuno besplatnih stvari koje ti mogu pomoći u tvom poslu

  • Imaš vlastiti biznis, ali on ne napreduje onako kako si zamislila? Želiš bolje rezultate i mnogo više od onoga što sada ostvaruješ? missSMART powered by Vichy je tu da ti pomogne!
  • U današnje digitalno doba nam je doista mnogo toga nadohvat ruke, odnosno, „na nekoliko klikova"!
  • Možda nisi znala da na Internetu vrlo lako možeš doći do korisnih alata koji ti itekako puno mogu pomoći u svakodnevnom poslovanju, a ne koštaju ni lipe!
  • Zato ti missSMART donosi 10 korisnih online izvora koji će ti unaprijediti i olakšati posao 

Danas na poslu svakodnevno obavljamo razne zadatke: radimo s tekstovima, pišemo poslovne dopise, pripremamo prezentacije, obrađujemo i dodajemo fotografije i objave na internetske stranice, uređujemo društvene mreže, bavimo se raznim dokumentima i tablicama, organiziramo projekte, tim ljudi… Doista, u današnjem modernom poslovanju teško je zamisliti se bez vještine multitaskinga. 

Srećom, na Internetu su dostupni brojni besplatni alati koji nam mogu biti od goleme pomoći u našem svakodnevnom poslovanju. Donosimo ti popis od 10 korisnih alata, koji će ti uštedjeti novac te olakšati poslovni život.

1. Online platforme za učenje

Sigurno si svjesna da u poslovnom svijetu može biti uspješan te napredovati samo onaj tko stalno uči nešto novo i upoznaje se s novim trendovima. U tome ti itekako mogu pomoći besplatne obrazovne online platforme. Želiš naučiti strani jezik jer imaš stalne klijente iz inozemstva? Nema problema: Duolingo je uvijek među najbolje ocijenjenim stranicama za učenje stranog jezika. Treba ti certifikat za vođenje tima? Ili trgovačke vještine? Možda nešto iz financija? Na online platformama poput EdX ili Coursera možeš pronaći besplatne tečajeve s pomoću kojih možeš proširiti svoje znanje iz raznih područja. Tečajevi su besplatni, a održavaju se na prestižnim sveučilištima, poput Harvarda, Dukea, Yalea itd. Da, ne zezamo se, besplatni su! 
Kod nas se mogu pronaći korisni besplatni tečajevi i predavanja npr. u organizaciji Srca, Sveučilišnog računalnog centra.
 | Autor:

2. Provjera pravopisa 

Aplikacija Ispravi.me, poznatija pod nazivom Hašek, besplatna je aplikacija za provjeru pravopisa teksta napisanog hrvatskim jezikom. Premda aplikacija nije baš 100% učinkovita, jer ne prepozna svaku pogrešku, doista je izvrsna i sve više je koriste i profesionalni korisnici. Kada su u pitanju tipfeleri i ispravljanje pogrešne upotrebe č/ć ili ije/je… aplikacija će biti od velike koristi onima koji često griješe upravo u ovome.

Ako želiš provjeriti poslovni email na engleskom jeziku, također postoje brojni besplatni online alati za provjeru gramatike. Grammarly je jedan od najboljih besplatnih alata za provjeru pisanja engleskog jezika. Grammarly također gramatički analizira tekstove i predlaže poboljšanja.
 

3.  Timski rad i project management 

Komunikacija unutar tvrtke, odnosno tima, postavljanje ciljeva za pojedine projekte, poštivanje rokova (za sebe i tim) ključno je za poslovni uspjeh. Projekti i zadaće se u malim tvrtkama ili timovima uglavnom dogovaraju i prate putem emaila. Međutim, klasične platforme za email prilično su ograničene te jednostavno nisu kreirane da ispune dinamične i brze zadatke.

Trello je jedan od mnogih besplatnih alata za jednostavno upravljanje projektima. Prikazuje projekt poput „ploče“ koja sadrži "kartice" s kontrolnim popisima te ima korisničko sučelje koje je jednostavno za navigaciju i razumijevanje. Besplatna osnovna usluga uključuje važne temeljne značajke kao što je jednostavna organizacija projektnih zadataka i rokova, kontrolne liste s grafikonima napretka, podsjetnici na rokove, jednostavan prijenos datoteka, filtriranje podataka, obavijesti e-poštom itd. Trello je jednostavan i moćan način organizacije i planiranja projekata. 
 | Autor:

4. Slanje newlettera 

Slanje newslettera vrlo je moćan alat u današnjem biznisu, a osobito kad je riječ o internetskom marketingu. Uz besplatne, a vrlo učinkovite alate poput MailChimpa danas to nije problem. Međutim, MailChimp pruža više od pukih funkcija izgradnje e-mail kampanje. Njihov plan Forever Free potpuno je besplatan za do 2.000 pretplatnika na popisu i do 10.000 emailova mjesečno. Uključuje jednostavan dizajn elektronske pošte i funkcija prijenosa slika, pohranu medija, predloške dizajna e-pošte, upravljanje listama publike s jednostavnim mogućnostima segmentiranja, obrasce za prijavu i dr. Rad u MailChimpu olakšavaju ti unaprijed dizajnirani predlošci koji ti omogućavaju jednostavnije kreiranje newslettera. 

5. Besplatne fotografije 

Nadovezat ćemo se na prethodne točke – prezentacije, slanje mailova, newslettera, prezentacije, Instagram… za što će ti zasigurno često zatrebati dobra fotografija. Na Internetu je dostupno more fotografija, ali mnogi još uvijek ne znaju da ne smiju koristiti bilo koju fotografiju za svoje poslovanje, odnosno da je većina fotografija zaštićena autorskim pravima. Takva upotreba je nezakonita i predstavlja kršenje autorskih prava. Međutim, postoje besplatni izvori fotografija, a među najbolje spadaju Unsplash, Pexels i Stocksnap na kojima ćeš pronaći tisuće i tisuće besplatnih fotografija koje možeš koristi u svom poslovanju. Potrebno je samo registrirati se na stranici s pomoću emaila. 

 | Autor:

6. Uređivanje fotografija 

Ako nemaš Photoshop (ili ti je prekompliciran), definitivno će ti dobro poslužiti Pixlr, besplatan digitalni alat namijenjen za jednostavno i brzo uređivanje fotografija. Pixlr je aplikacija s doista ozbiljnim funkcijama koje su u razini s profesionalnim alatima, a osnovni paket je dovoljan za osnovnu obradu fotografija. Osim toga, interakcija s aplikacijom je sigurna, jer Pixlr ne pohranjuje nijednu kopiju tvojih slika u svoje sustave.

Ako kreiraš objave na Instagramu ili drugim društvenim mrežama (ali i newslettere i sl.), predlažemo besplatan softver za uređivanje grafike Canva. Možeš koristiti Canvu za stvaranje zadivljujućih slika, a vrlo je jednostavna i intuitivna za korištenje. Software ti daje na raspolaganje pregršt već gotovih predložaka u kojima prilagođavaš boje, grafičke elemente ili tekst te na taj način stvaraš jedinstvene vizuale za svoje poslovanje.

7. Organizacija uredskog poslovanja

Google Docs je online uredski paket programa za uredsko poslovanje. Sastoji se od Google dokumenata, tablica, prezentacija i obrazaca. Ako ne raspolažeš drugim softverom namijenjenim za uredsku obradu podataka na raspolaganju su ti Google besplatni programi. Svim datotekama možeš jednostavno pristupiti s bilo kojeg mjesta i sa bilo kojeg uređaja. Jedina „mana“ Google Docsa je što moraš imati internetsku vezu kako bi koristila te programe...

8. Računovodstveni programi

Ako radiš sama ili možda imaš manju tvrtku, nije uvijek lako naći sredstva za usluge knjigovodstva. Međutim, postoje besplatni knjigovodstveni softveri koji ti nude fakturiranje i praćenje troškova, a nude i mogućnost povezivanja bankovnih računa. Alati su potpuno besplatni i namijenjeni početnicima u računovodstvu, jer su dizajnirani da budu intuitivni za korištenje. Na primjer, to su programi Wave ili Turbocash

 | Autor:

9. Organizacija i planiranje vremena i zadataka 

Kad kreneš s realizacijom nekog poslovnog projekta pojavit će se brojni detalji, ideje i informacije koje potom brzo trebaš organizirati kako bi u svakom znala gdje je što. Evernote je aplikacija za Android i iOS, ali ima i desktop verziju. S pomoću ove aplikacije možeš formatirati tekst, postaviti alarme, sastaviti liste, dodavati privitke u obliku teksta… sve na jednom mjestu. Neće ti se dogoditi da zaboraviš obaviti neki zadatak ili da promašiš deadline.

10. Pretraživanje znanstvenih radova i publikacija

Sigurno si se često našla u situaciji da trebaš nešto argumentirati. OK, ili čisto želiš nešto argumentirano na brzinu saznati. Upotrijebi Googleovu tražilicu zvanu Google Scholar koja indeksira znanstvenu literaturu za pronalaženje relevantnih istraživanja o brojnim temama. Usluga je usredotočena na najstrože pregledane internetske akademske časopise, knjige i radove.

Eto, sigurno ćeš u ovome pronaći našto što će ti pomoći u poslu, a da nećeš (opet) morati investirati. Drago nam je da smo pomogli, sretno!

 | Autor:


 

Pogledaj lekciju iz online edukacije Inge Lalić koju možeš osvojiti u natječaju missSMART powered by Vichy:



 

 

 


 

 


 


 

Photo: None

Komentari 0