Life&style
Najpopularnije pasmine mačaka

Ljubitelji mačaka, pozor: ovo je top lista 10 najpopularnijih pasmina mačaka na svijetu

  • Mačke, ta ljupka i pahuljasta stvorenja spadaju među najtraženije kućne ljubimce na svijetu
  • Obična domaća mačka, prekrasna i elegantna, najčešći je izbor ljubitelja mačaka, no sve su traženije i rasne mačke, s rodovnikom
  • Pa, ako želiš takvu, donosimo popis 10 najpopularnijih pasmina mačaka na svijetu. Koja bi mogla biti prava za tebe?

Mačke, nedvojbeno, spadaju među najomiljenija i najslađa stvorenja na planetu. Ove slatke male životinje su graciozne, luckaste i smiješne, s jedne strane, a ozbiljni lovci i životinje sa stavom, pune samovolje, s druge. Zbog čega ih još više volimo. Nije ni čudo da su ih već i stari Egipćani obožavali. Također nije iznenađujuće da su mačke drugi najpopularniji kućni ljubimac na svijetu. Posjeduje ih najmanje 23% svjetske populacije.

Dakle, kako bismo ispunili san svakog ljubitelja mačaka, donosimo popis 10 najpopularijih pasmina mačaka na svijetu. Bilo da tražiš umiljato društvo ili razigranog ljubimca, postoji mica maca koja je savršena za tebe.

 | Autor: Unsplash/Paige Cody Unsplash/Paige Cody Foto: Unsplash/Paige Cody

1. Ragdoll mačka

Ragdoll mačka je pasmina domaćih mačaka poznata po svojoj veličini i opuštenom temperamentu. Karakteriziraju ih plave oči, dugačka svilenkasta dlaka i sklonost da postanu „mlitave“ kada ih se podigne, po čemu je pasmina dobila ime 'ragdoll' (u prijevodu: 'krpena lutka'). 

Ovu je pasminu mačaka 1960-ih razvila uzgajivačica Ann Baker, koja je počela uzgajati divlju mačku sa sijamskom i birmanskom mačkom. Dobar su izbor za obitelji s djecom i drugim kućnim ljubimcima, jer su poznati kao vrlo tolerantne i dobroćudne.

 | Autor: Unsplash/David Brooke Martin Unsplash/David Brooke Martin Foto: Unsplash/David Brooke Martin

2. Maine coon mačka

Maine coon mačka je velika, pripitomljena pasmina mačaka koja je poznata po svom prepoznatljivom fizičkom izgledu, uključujući dugu, čupavu dlaku i čupavi rep. One su jedna od najstarijih prirodnih pasmina mačaka u Sjevernoj Americi i poznate su kao vrlo prijateljske i pune ljubavi s ljudima.

Imaju razigran i otvoren karakter i poznato je da su vrlo društvene i privržene svojoj ljudskoj obitelji, stoga ih se često opisuje kao „nježne divove" te naziva "psima među mačkama".

3. Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka je popularna pasmina domaćih mačaka koja je poznata po okruglom licu, bucmastim obrazima i zdepastoj građi. Imaju gustu, mekanu i kao plišanu dlaku koja dolazi u raznim bojama. One su jedna od najstarijih priznatih pasmina mačaka.

4. Škotska fold mačka

Škotska fold mačka je pasmina domaće mačke koja je poznata po svojim jedinstvenim presavijenim ušima, koje im daju prepoznatljiv izgled poput sove. Imaju srednje do veliko tijelo i okruglu glavu. Poznate su po tome da su nježne, inteligentne i prilagodljive mačke koje su izvrsni prijatelji. Također su poznate po tome što se dobro slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

5. Sfinks mačka

Sfinks mačka je pasmina mačaka poznata po svom izgledu – nema dlake. Privržene su i druželjubive životinje i dobri kućni ljubimci. Također su poznati po svojoj inteligenciji i razigranosti. Sfinks mačke su rijetka pasmina koja zahtijeva redovito njegovanje kako bi održala zdravlje svoje kože bez krzna.

 | Autor: Unsplash/Deniz Demirci Unsplash/Deniz Demirci foto: Deniz Demirci

Možda vas zanima Želiš psa, ali ne znaš kakvoga? Možda ti pomogne vodič kroz 10 najposlušnijih pasmina Rubrika Life&style Life&style

6. Sijamska mačka

Sijamska mačka je pasmina domaćih mačaka koja potječe iz Tajlanda. Poznate su po svojoj karakterističnoj boji, sa blijedim tijelom i tamnijim točkama na licu, ušima, šapama i repu. Poznato je da su sijamske mačke vrlo glasne i mogu postati prilično „pričljive" sa svojim vlasnicima. Također su vrlo inteligentne i mogu se istrenirati da izvode trikove i hodaju na uzici.

 | Autor: Unsplash/alex meier Unsplash/alex meier foto: Unsplash/alex meier

7. Perzijska mačka

Perzijska mačka je dugodlaka pasmina mačaka koju karakterizira okruglo lice i skraćena njuška. Imaju mirnu i poslušnu osobnost, što ih čini popularnim izborom za kućne ljubimce. One su jedna od najčupavijih pasmina mačaka i potrebno ih je redovito njegovati kako bi održale svoje dugo, gusto krzno.

 | Autor: Unsplash/Thandy Yung Unsplash/Thandy Yung Foto: Unsplash/Thandy Yung

8. Bengalska mačka

Bengalska mačka je pasmina domaće mačke koja je nastala uzgojem azijske leopard mačke s domaćom mačkom. Poznate su po svom jedinstvenom i egzotičnom izgledu, s dlakom prekrivenom pjegama, mramornim uzorcima ili rozetama. One su jedna od najpametnijih pasmina mačaka i ponekad se kaže da pokazuju „pseće“ ponašanje.

9. Burmanska mačka

Burmanske mačke su pasmina domaćih mačaka koja potječe iz jugoistočne Azije, a razvijena je u Sjedinjenim Državama 1930-ih. Poznate su po svojoj kratkoj, sjajnoj i pripijenoj dlaci koja dolazi u raznim bojama, uključujući smeđu, plavu i boju šampanjca. Burmanske mačke su izvrstan ljubimac jer su vrlo privržene, prijateljski nastrojene, druželjubive i odlične s djecom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @burmesecatsofinstagram

10. Ruska plava mačka

Ruska plava mačka je rasa domaćih mačaka s prepoznatljivom plavo-sivom dlakom. Poznate su po svojoj inteligenciji, nježnoj prirodi i razigranoj osobnosti. Općenito se smatraju zdravom i izdržljivom pasminom, a životni vijek im je oko 15 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @russianbluecats

Možda vas zanima Ova maca nije samo preslatka: oborila je i Guinnessov rekord za najbržu mačku na skateboardu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Raul Varzar
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Slatke su sve