Life&style

10 kućnih recepata koji će otjerati mrave iz kuće bez upotrebe kemikalija

  • Mrava se možemo riješiti i bez upotrebe snažnih kemikalija! Najbolje je što sve ove stvari već imaš kod kuće
  • Mirisi koje mravi mrze i bježe od njih su: limun, cimet, papar, lovor...
  • Postoji i nekoliko fizičkih prepreka preko koje ne mogu. Na primjer, ljepliva traka 

Uz komarce kojih se također možemo otjerati prirodnim sredstvima, druga ljetna napast su mravi koji mogu biti i mnogo neugodniji jednom kad nam uđu u kuću i postanu stalni sustanari. Srećom i njih se može otjerati i na drugi način osim kupovnim kemijskim insekticidima. 

1. Kreda

Napravi krug kredom oko mjesta kroz koja ti mravi ulaze u kuću. Mrave kalcijev karbonat iz krede odbija (kreda je napravljena od izmrvljenih  i komprimiranih oklopa nekih morskih životinja). Izmrvljene komadiće krede možemo koristiti i u vrtu oko biljaka koje želimo zaštititi od puževa i mrava.

2. Posude za cvijeće

Uzmi keramičku teglu za cvijeće, okreni je naopačke i postavi na mravinjak. Kroz rupu na pitaru ulij kipuću vodu. Više ti mravi iz tog mravinjaka neće smetati.

3. Limun

Kuhinja se može osigurati protiv mrava i bez pesticida i insekticida. Iscijedi malo limunovog soka ispred svojeg praga ili na prozorski okvir te u svaki procjep iz kojeg ti dolaze mravi. Možeš i nekoliko kora od limuna staviti ispred ulaza. Limunov sok pomaže i kod žohara i buha: iscijedi 4 limuna i ubaci i njihovu koru u 2 litre vode i time operi podove. Bube mrze taj miris i odmah će se povući.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Naranča

U blenderu izmiješaj kore od naranče u čaši vode tako da dobiješ mekani pire i time preli mravinjake u dvorištu.

5. Papar

Mravi ga mrze i ako na mjesta gdje ti se obično zavlače u potrazi za šećerom staviš malo običnog crnog papra ili još bolje cayenne papra, shvatit će da tu nemaju što tražiti.

6. Plastične posude

Ako te mravi proganjaju u vrtu ili na pikniku u prirodi, ispod svake noge od rasklopivog stolića stavi plastičnu posudu napunjenu vodom. Tu barijeru neće moći preći.  

Možda vas zanima Žene sve više ovako uklanjaju dlačice s nausnice i brade! Rubrika Life&style Life&style

7. Sol

Sol na putu kojim mravi dolaze do tebe ili naprosto na pragu spriječit će mrave da ti uđu u kuću.

8. Lovor

Posude sa šćerom, brašnom ili mljevenom paprikom možeš zaštititi od mrava tako da u svaku od njih staviš po jedan list lovora. Ako ne želiš da ti te namirnice mirišu na lovor, zalijepi list na unutarnju stranu poklopca.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

9. Puder

Ogranski repelent za mrave je i puder za tijelo posut oko prozora, vrata ili bilo koje rupe kroz koju se mravi provlače u tvoj dom. 

10. Ljepljiva traka

Primijetila si da ti se vojska mrava neprestano približava kutiji s keksima na polici u kuhinji? Zatvori im pristup s ljepljivom trakom  i to tako da ljepljivu stranu staviš prema gore. Bez obzira na mrave, dobra ljepljiva traka korisna je u kućanstvu i trebaš je imati. 

Možda vas zanima Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti! Rubrika Life&style Life&style

11. Cimet

Mravi jednostavno mrze ovaj začin. Vidiš li mrave na nekoj površini, na pimjer radnoj ploči u kuhinji), pospi je mljevenim cimetom. Mravi više tamo neće ići.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0