Life&style
Andres Valencia art

10-godišnji Picasso: Andres je sasvim obični dječak, no njegove se slike prodaju za više od milijun kuna

  • Andres Valencia učenik je učenik petog razreda osnovne škole 
  • Međutim, za razliku od većine svojih vršnjaka, on kod kuće slika – i to ozbiljno!
  • Andresa inspirira Picasso, ali i Pokémoni… 

Godine 1937. nacistička Njemačka i fašistička Italija bombardirale su Guernicu, grad u Baskiji na sjeveru Španjolske, na zahtjev nacionalističke frakcije Francisca Franca tijekom Španjolskog građanskog rata. U bombardiranju je poginulo više stotina civila, premda je broj žrtava i do danas ostao sporan. To je također potaknulo Pabla Picassa da stvori Guernicu, veliko ulje na platnu s antiratnim osjećajima koje mnogi smatraju njegovim magnum opusom.

kišobrani sentimental_umbrellas Možda vas zanima Ručno oslikani kišobrani brenda sentimental_umbrellas razvedrit će i najtmurnije dane Rubrika Moda Moda

Gotovo stoljeće kasnije, strahote rata nadahnule su još jednog umjetnika da se baci na posao: slikar Andres Valencia iz San Diega crtao je promatrajući Picassovu Guernicu te je stvorio ranije ove godine apstraktnu scenu pod nazivom 'Invazija Ukrajine'. U gornjem lijevom kutu jedno oko plače na ukrajinsku zastavu. U sredini prijeteći vojnik s ruskom zastavom drži strojnicu.

 | Autor: instagram @andresvalenciaart instagram @andresvalenciaart

„Andres je bio u svojoj sobi dok sam gledala i slušala vijesti o ratu u Ukrajini“, rekla je umjetnikova majka, Elsa Valencia u jednom intervjuu. „Kad sam ušla u njegovu spavaću sobu, vidjela sam malo platno veličine 30 x 22 cm skicirano i obojeno markerom. Pitala sam ga što to slika. Rekao je da je to 'Invazija Ukrajine'. Bila sam apsolutno dirnuta.“

Zašto je Valencijina majka ušla u njegovu spavaću sobu? Naime, umjetnik ima tek 10 godina. Tijekom razgovora, Elsa Valencia ponudila je svom sinu iz petog razreda veće platno, a on je prihvatio i prionuo na posao.

Ranije ovog mjeseca, grafike 'Invazije na Ukrajinu' puštene su u prodaju na umjetnikovoj web stranici, a sav prihod otišao je 'Zakladi Kličko', koja podupire ukrajinsku mladež.

Ali, Valenciji nije strana prodaja njegovih umjetnina: ušao je u povijest prošlog prosinca tako što je postao najmlađi umjetnik koji je ikad izlagao na Art Miamiju, gdje je prodao svoju cijelu kolekciju od 17 slika u tri dana po cijenama od 5000 do 20.000 dolara (38.358,00 do 153.432 kn), prema Jacquelynn Powers Maurice iz New York Posta. Poznati kupci koji sada posjeduju originale od Valencije su Jordan Belfort, Brooke Shields, Channing Tatum i Sofía Vergara.

U lipnju je Valencia izložio na samostalnoj izložbi svoju umjetnost u New Yorku u galeriji Chase Contemporary u SoHou. Svih 35 izloženih radova prodano je u iznosu od 50.000 do 125.000 dolara (384.860 do 962.475,00 kn). Istog mjeseca, slika pod nazivom 'Ms Cube' Valencije, živopisni, kubistički prikaz elegantne žene, prodana je na aukciji za oko 160.000 dolara (1.231.968,00 kn) u Hong Kongu.

„Tako sam sretan što prodajem svoje slike. Nisam emotivno vezan za njih, jer znam da uvijek mogu napraviti još jednu“, izjavio je mladi umjetnik u jednom intervjuu. 

Inače, Valencia je počeo tako što je prodavao akvarele za oko 20 dolara obiteljskim prijateljima. Bernie Chase, vlasnik Chase Contemporaryja, bio je jedan od njih. Podigao je ponudu za jedno djelo na 100 dolara, a Andres je uzvratio zahtjevom za 5000 dolara. Chase je pristao. „U umjetničkom sam poslu već 20 godina“, izjavio je Chase za Times. „Radio sam s tipovima poput Petera Bearda i Kennyja Scharfa. Andres ima potencijala da bude toliko velik—ili veći.“

Uz potencijal, Valencia ima i radnu etiku: nastoji slikati svaki dan.Slikam u dijelovima. Radim na djelu sat ili dva. Onda idem raditi nešto drugo. Vratit ću se tome sljedeći dan i nastavit ću dodavati još“, objasnio je. 

Mladi umjetnik kaže da su na njegov rad utjecali Picasso, Jean-Michel Basquiat, George Condo, Salvador Dalí i Amedeo Modigliani. U studiju voli slušati Beatlese, Jimija Hendrixa i Freddieja Mercuryja.

Valencia je nešto poput stare duše, ali istovremeno je još uvijek klinac koji skuplja figure GI Joea i igra se sa svojim prijateljima nakon škole. Pokémon i Click N' Play akcijske figure vojske također su nadahnule Valenciju. Možda su povezani s njegovim tematskim fokusom na vojnike i rat—i njegovim zanimanjem za povijest ratovanja.

„Gledam dokumentarce jer želim učiti. Svi ratovi su loši. Također učim o vojnicima i onome što su radili tijekom rata“, izjavio je u intervjuu Valencija o invaziji na Ukrajinu. „Mislim da umjetnost priča priče, a ja pričam priču o ukrajinskom narodu i onome što im Rusija radi. Moja slika priča priču koja se ne zaboravlja.“

Možda vas zanima Yellow Yuri: Hrvatski ilustrator kojeg je ljubav prema pop kulturi dovela i do Eltona Johna Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@andresvalenciaart
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Bravo mali