Istraživanje: Za ili protiv grudnjaka?

Nakon 15 godina izučavanja stručnjaci su zaključili da nošenje grudnjaka ne olakšava bol u leđima, ali i ne sprječava grudi da se opuste.

Hoće li proizvođači donjeg rublja pretrpjeti žestok udarac nakon tvrdnje francuskih stručnjaka da grudnjaci i nisu tako korisni koliko se mislilo, vidjet će se u bliskoj budućnosti. Naime, nakon 15 godina izučavanja grudi više od 330 Francuskinja, stručnjaci su zaključili da nošenje grudnjaka ne olakšava bol u leđima, ali i ne sprječava grudi da se opuste. Profesor Jean-Dani Rougeon sa Sveučilišta Bezanson rekao je: “Medicinski, fiziološki i anatomski – grudi nemaju koristi od ovakve borbe sa zakonom gravitacije. Naprotiv, one se još više objese ako nosite grudnjak”.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zaključeno je da zbog nenošenja grudnjaka mišići oko grudi postaju jači, ali, usprkos tome, stručnjaci ne preporučuju svim ženama da odustanu od ovog odjevnog predmeta, jer su mnogim ženama mišići već poprilično oslabjeli. Osim toga, američki stručnjaci otkrili su da žene koje ne nose grudnjak na radnom mjestu i kolege i kolegice smatraju manje vrijednima i nedostojnim unapređenja. Francusko istraživanje obuhvatilo je žene starosti od 18. do 35. godine, a jedna sudionica, koja nema običaj nositi grudnjak, pojasnila je svoju odluku riječima: “Bez njega lakše dišem, lakše se krećem i nemam bolove u leđima”.

Photo: arhiva

Komentari 0