Elektični automobili - 116 godina star trend

Prvi električni automobil konstruiran je još 1898., a njegov tvorac bio je otac danas popularnog sportskog automobila Ferdinand Porsche, piše u utorak njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), koji je otkrio da to vozilo još uvijek postoji i da radi.

Već je prije bilo poznato da je Porsche, konstruktor danas popularnog istoimenog automobila i još popularnijeg Volkswagena, eksperimentirao s električnim pogonom, a nedavno je, piše FAZ, otkriven taj prvi električni automobil koji još uvijek radi. Wolfgang Porsche, unuk Ferdinanda Porschea i predsjednik nadzornog odbora dioničkog društva Porsche, dobio je prošle godine ponudu da kupi prvi model električnog automobila koji je konstruirao njegov djed. Vozilo je sad ponovno u posjedu obitelji Porsche i bit će izloženo u Porscheovu muzeju u Stuttgartu. Prodavatelj je želio ostati anoniman, a kad je elektromotor priključen na bateriju pokazalo se da još uvijek radi.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Preciznosti radi, automobil nije marke Porsche, nego Egger-Lohner, ali je nesumnjivo riječ o konstrukciji Ferdinanda Porschea dok je kao student radio za tu austrijsku tvrtku prije nego što se osamostalio i napravio karijeru u Njemačkoj. Na upravljaču automobila, kad je pronađen, visjela je ceduljica s ručno ispisanom bilješkom Ferdinanda Porschea, a na samom vozilu na nekoliko je mjesta ugraviran znak „P1“, što predstavlja njegov autorski potpis.

Više saznajte na portalu Poslovni.hr

Photo: Uli Deck/DPA/PIXSELL

Komentari 0