Beauty

Zlata vrijedni beauty trikovi: kako pravilno našminkati oči, ovisno o obliku

  • Razlikujemo 8 oblika očiju. Barem tako tvrde vizažistice koje naglašavaju kako makeup ovisi o obliku očiju 
  • Svjetlija sjenila sa shimmerom jako lijepo naglašavaju oblik očiju s kapuljačom, dok je okrugle oči potrebno izdužiti preko vanjskog kuta oka
  • Vizažistice Rachael Divers i Dana Abes otkrivaju kako se pravilno našminkati ovisno o obliku očiju, ali i kako odgonetnuti koji oblik očiju posjeduješ

Kažu da su oči ogledalo duše, a mi bismo dodali i kamen temeljac svakog dobog makeupa! Oči dolaze u mnogo oblika i veličina koji zahtjevaju da se ispoštuju određena pravila kada je šminka u pitanju. Ne pristaje sva šminka za oči svim oblicima očiju, kao ni iste tehnike šminkanja. 

Da bismo znali kako našminkati oči i naglasiti ih na pravi način, potrebno je razumjeti individualni oblik naših očiju i prilagoditi se njima te uvažiti makeup savjete stručnjaka koji znaju kako vizualno povećati, izdužiti ili podignuti oči, ovisno o tome što želimo postići.

Naravno, svačiji oblik očiju je jedinstven, no možemo ih svrstati u 8 kategorija: oči sa spuštenim kapkom, okrugle oči, bademaste oči, monolidne oči, oči čiji vanjski kut ide prema gore, oči čiji vanjski kut ide prema dolje, približene oči i razmaknute oči. Rachael Divers, vizažistica u Face the Future i Dana Abes, stručnjakinja iz KVD Beauty tima otkrile su profi savjete za šminkanje za svaki oblik očiju..

1. Oči sa spuštenim kapkom

Oči sa spuštenim kapkom (ili "kapuljačom") naziv je za oči sa spuštenim kapcima koji su često napuhnuti i preklapaju dio oka, što otežava naglašavanje očiju šminkom. Ako poput Blake Lively imaš ovaj oblik očiju, primijetit ćeš da je gornji kapak manje vidljiv, osobito kada gledaš ravno ispred sebe u ogledalo. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Blake Lively

Vjerojatno ti se sto puta dosad dogodilo da si nanijela sjenilo, a onda kada si otvorila oči, odjednom ga više nisi vidjela. To je najbolji pokazatelj ovog oblika očiju, pojasnila je Divers i otkrila da u tom slučaju treba pripaziti s nanošenjem olovke za oči na gornji kapak kako se olovka ne bi preslikala na kožu poviše kapka. 

'Pripremanje i fiksiranje kapka transparentnim puderom u prahu ključno je za opstanak šminke, kako se proizvodi za oči ne bi razlili ili preslikali.  Kada šminkamo oči, trebamo ih držati otvorenima kako bismo pronašli prirodni pregib. Zatim osjenčamo/povučemo liniju malo iznad pregiba kako se boja ne bi izgubila. Isti proizvod trebalo bi nanijeti i na donji kapak, uz liniju trepavica, kako bismo postigli ravnotežu', rekla je Divers.

Olovka za oči ključan je proizvod za ovaj oblik očiju. Također, umjesto tekućih olovki uvijek radije koristi klasičnu olovku. 'Svjetlija sjenila sa shimmerom jako lijepo naglašavaju oblik očiju sa spuštenim kapkom jer kapku daju sjaj, bez da ga pritom zatamne i vizualno dodatno smanje', ističe Divers i dodaje: 'Maskara je također neophodna. Koristi vodootpornu maskaru kako bi izbjegla razmazivanje'.

2. Monolidne oči i kapci bez nabora

Monolid je oblik kapka koji nema nabora. Oko koje ima nabor zapravo ima dvostruku vjeđu, što je najčešći oblik kapaka. Monolidi su obično odlika očiju Azijaca. Međutim, i druge rase mogu imati monolidne oči ili kapak bez nabora.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Sandra Oh

Svjetlucava sjenila kao stvorena su za ovaj oblik očiju. 'Osjenčaj unutarnji i vanjski kut oka, ostavljajući sredinu kapka slobodnu za shimmer sjenilo, koje će učiniti da tvoje oči dođu do izražaja', savjetuje Divers.

'Trik za monolidne oči je da se prvo našminkaju kapci kako bi se stvorila ljepljiva baza za sjenila, kako bi se bolje uhvatio pigment. Tamnija sjenila nanosi što bliže liniji trepavica, a zatim blendaj prema van', dodaje vizažistica.

3. Bademaste oči

Kao što im samo ime sugerira, bademaste oči nalikuju obliku badema. Obično su ovalnog oblika s vanjskim kutovima koji su blago podignuti, baš poput badema.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Zoë Kravitz

'Bademasti oblik očiju trpi bilo koji makeup look. Oči možeš naglasiti tako da iz dodatno izdužiš olovkom, a ovo je ujedno i najbolja tehnika šminkanja za bademaste oči. Olovku nanesite samo na gornju liniju trepavica jer će to dati dodatnu dimenziju i oblik te će pomoći izdužiti oči i dati im mačkasti izgled. Tamnija sjenila koristi na vanjskim kutevima očiju, a svjetlija na vodenoj liniji donjeg kapka. Tako će oči izgledati veće', otkriva Divers.

'Za glamurozniji look koristi tuš za oči, a ako više voliš prirodniji izgled, olovka je izvrsna alternativa. Za dramatičan izgled očiju upotrijebi kombinaciju oba proizvoda', otkriva Abes.

4. Okrugle oči

'Okrugle oči imaju tendenciju da budu jednake širine i visine, tako da imaš puno prostora za igranje sa sjenilom, bez da tvoj makeup izgleda pretjerano', poručuje Divers i kao primjer slavnih osoba s ovim oblikom očiju navodi Jennu Ortegu i Elizabeth Olsen.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Jenna Ortega

'Ukoliko imaš okrugle oči, izoštri i izduži vanjske kutove očiju kako bi postigla uravnoteženiji oblik. Drži se neutralnih sjenila na kapku, a zatim postupno, kako se odmičeš prema vanjskom kutu oka, dodaj tamnije nijanse sjenila', sugerira Divers. 
'Vanjsko sjenčanje gotovo bi trebalo izgledati kao polegnuto slovo 'V', s vrhom blago nagnutim prema gore (prema sljepoočnici)', dodaje. 

Abes predlaže korištenje jedne boje sjenila kao savršen način za privlačenje pozornosti na oči, bilo da je to odvažna ili neutralna boja. 'Za nježniji izgled makeupa, izblendaj sjenilo po cijelom kapku i malo ispod njega. Ako voliš odvažan makeup na očima, dodaj malo boje i na vodenu liniju kapka', savjetuje Abes.

5. Oči usmjerene prema gore

Ovaj se oblik očiju razlikuje od klasičnih bademastih očiju po tome što su vanjski kutovi očiju usmjereni prema gore, a donja linija trepavica izgleda duža od gornje linije trepavica. Ovaj oblik podsjeća na mačkaste oči za kojima posljednjih godina luduju žene diljem svijeta. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Maya Jama

'S lakoćom možeš napraviti smokey eye tako što ćeš tamnim sjenilom osjenčati vanjski kut oka i donji kapak. Nemoj se bojati malo osjenčati i donju liniju trepavica kako postigla ravnotežu. Možeš naglasiti podignuti oblik očiju tako što ćeš u istom smjeru (prema gore) produžiti liniju oka sjenilo ili olovkom', objašnjava Abes.

Produživanje sjenila u obliku položenog slova 'V' također je odlična tehnika šminkanja za ovaj oblik očiju. Kako bi izbjegla situaciju da se sjenilo trusi dok ga nanosiš na oči, višak proizvoda makni s kista tako što ćeš kist nakon umakanja u sjenilo utisnuti na ruku.

6. Oči usmjerene prema dolje

Za oči kojima vanjski kut oka lagano pada, trik je u tome da taj isti vanjski kut prilikom šminkanja vizualno podignemo iznad razine unutarnjeg kuta oka', kaže Divers. Tako ćeš stvoriti iluziju podignutijeg oka. Ovakav oblik očiju imaju glumica Anne Hathaway i pjevačica Katy Perry.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Anne Hathaway

'Koncentriraj se da sjenilo nanosiš mahom na unutarnji i centralni dio kapaka, umjesto na vanjske kuteve. Povlačenje olovke u obliku podignutih krilca najbolja je taktika da oči vizualno podigneš. Nanesi tanku linuju i produži je prema gore pod kutom od 45 stupnjeva. Nemoj se bojati izvući "krilo". Počni ga uvijati neposredno prije dijela gdje završava linija trepavica', savjetuje Divers.
Također, ne zaboravi uviti trepavice maskarom za volumen koja će vizualno povećati i izdužiti oko.

7. Razmaknute oči

Jako razmaknute oči imaju Halle Lynn Bailey i Amanda Seyfried, a kod ovog oblika očiju cilj je vizualno ih približiti. 'Kako bi to postigli, potrebno je crnom ili smeđom olovkom/tušem iscrtati cijelu liniju trepavica', kaže Divers. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Amanda Seyfried

Također je važno da sjenilo povučeš bliže unutarnjem kutu oka kako bi popunila prazni prostor. Pritom tamnije nijanse dodaj prema unutarnjem kutu oka, a svjetlije prema vanjskom kutu oka.  

8. Približene oči

Za razliku od razmaknutih očiju, približene oči šminkom trebamo učiniti vizualno razmaknutijima. Kako bi to postigla, tamne nijanse sjenila dodaj na vanjski kut oka, a svjetlije nijanse na unutarnji kut oka. Pritom je poželjno lagano izvući sjenilo prema sljepoočnici.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Miley Cyrus

Prilikom nanošenja olovke za oči, početna točka trebala bi biti na sredini kapka. Crnu ili smeđu olovku od sredine povuci prema vanjskom kutu oka, a na unutarnji kut oka nanesi svijetlu olovku. Ukoliko ih dodaš u unutarnji kut oka, šljokice i sjenila sa shimmerom također će pomoći da oči izgledaju razmaknutije. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0