Beauty
1/19

Zašto obožavamo sijede muškarce?

Dok žene panično bježe od pogleda na svoje sijede, premda smo nedavno svjedočili trendu srebrno sijede kose i to među iznimno mladim ženama, muškarci kao da ne mare za svoje. Možda zato jer se trendovi među muškim frizurama sporije kreću, a možda i zato jer su muškarci već odavno shvatili koliko je sijeda kosa markantna. Na temu sijede kose popričali smo L'Orealovom edukatoricom Anom Androšević iz salona Ivy's i poznatim glumcem i voditeljom Tarikom Filipovićem kojem je sijeda kosa već dugo zaštitni znak.

Kada kažemo da su muškarci već odavno shvatili da su sijede alat zavođenja, pritom najviše mislimo na glumce koji su je učinili svojim zaštitnim znakom i tako neodvojivim dijelom svog šarma.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Lista glumaca koji ponosno pokazuju svoje sijede je prilično duga. Od onih koji tek otkrivaju čari sijede kose poput Patricka Dempseya, Bena Afflecka i Chrisa Notha poznatijeg kao Faca iz „Seksa i grada“ do najpoznatijih sjedokosih zavodnika poput  Richarda Gerea, Georgea Clooneya i Johna Slaterrya iz serije „Momci s Madisona“. Svoje sijede ponosno nosi i hrvatski glumac Tarik Filipović koji je ujedno i dugogodišnje zaštitno lice tvrtke Keune. On se slaže s pretpostavkom da je sijeda kosa markantna, no ističe kako je najbitnije da se sviđa njegovoj supruzi.

Sijeda kosa može istaknuti osobnost, kako kod koga, ne mogu suditi. Osobno mi je najbitnije da sviđa mojoj ženi. Kada bi onda htjela da se obojam učinio bih to“, otkiva nam Tarik.

 | Autor: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

No, Lejla Filipović nije jedina koja smatra da je sijeda kosa izrazito šarmantna. Ana Androšević je radeći sa sijedim muškarcima došla do zaključka da žene jako vole sijede muškarce, a muškarci to jako dobro znaju.

Kada muškarcu u salonu kažeš: Gledaj, tu imaš sijedu. On samo odmahne rukom i kaže: Još bolje, to žene vole“, prepričava nam Ana i navodi kako je zanimljivo da je u društvu prihvaćeno stajalište da sijede žene nisu lijepe, dok se muškarcima to oprašta. Stoga su muškarci za razliku od žena ponosni na svoje sijede, kaže Ana.  

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Bojati sijedu kosu ili ne?

Budući da neki muškarci počnu sijediti prilično rano jer kosa ne sijedi samo u starijoj dobi, već i u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima, isti imaju samo dvije opcije – bojati kosu ili učiniti je dijelom svog zavodničkog identiteta. Možete pustiti da bijeli pramenovi padaju niz ostale vlasi, a možete i cijelu kosu obojati u bijelo. Ana kaže kako većina muškarca preferira ne bojati kosu, niti u svoju prirodnu boju niti u potpunosti u sijedu. Kada vide koju sijedu sa strane, neki muškarci će poželjeti izjednačiti boju s prednjim dijelom glave, ali to nije toliko čest slučaj, kaže Ana. Muškarci će eventualno ujednačiti boju, ali rijetko koji će posegnuti za bojanjem kose. To potječe od činjenice da muškarci sijede ne doživljavaju na isti način kao žene. Dok će žene panično nastojati prekriti sijede, muškarci se neće toliko brinuti oko svojih, dapače zbijat će šale na tu temu.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Tarik ističe kako niti on nije pobornik bojanja, nego pažnju prvenstveno posvećuje njezi. Kao zaštitno lice Keunea, koristi isključivo njihove proizvode za njegu kose, od kojih su mu posebno dragi preparati koji toniraju sijedu kosu. Smatra kako je toniranje odlična ideja jer sijedoj kosi daje drugačiju, sjajniju boju, dok je opet čini prirodnom. Što se tiče ostalih proizvoda koristi šampone i gelove koji ne maste kosu.

 | Autor: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Ana također ističe važnost njege, a ne toliko forme ili bojanja. 

Samim time što je sijeda, dobivamo dojam da je takva kosa automatski nestašna. Stoga muškarcima preporučamo Cover 5. Radi se o L'Orealovoj boji za muškarce koju je dovoljno nanijeti i držati samo pet minuta. Ovaj proizvod omogućava da kosa ostane sijeda, ali pramenasta u isto vrijeme te daje efekt sjenčanja i ljepšu boju. Sijeda kosa je sklona povući na žuto. Ovaj proizvod to onemogućava. Svi muškarci koje vidite u reklama imaju baš takvu nijansu kakvu daje Cover 5, a najbolji primjer takvog looka je George Clooney“, odaje na Ana.

Navodi, kako i sami muškarci iznimno vode brigu o njezi. Iz tog se razloga jednim dijelom i ne srame svojih sijedih jer ih drže urednima i njegovanima. Teško da će se odlučiti na redovito bojanje, ali održavati njegu kose im nije nikakav problem.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ukoliko je uredna, sijeda kosa može biti iznimno markantna

Što se tiče stiliziranja Ana preporuča kremaste proizvode, budući da muškarci preferiraju takozvani wet look Wet look će sijedoj kosi koja je žičasta i sklona stršanju omogućiti da dobije veći sjaj te će je ukrotiti.  Po ljeti je pak bitno koristiti dobar šampon i to onaj s UV zrakama koji će zaštiti osjetljivo tjeme, ukoliko pojedini muškarac nije sklon nositi šešire, a znamo da to uglavnom nisu.

Ako vas zanima koje je savršena frizura kada govorio o sijedoj kosi, tu je najbitnije da kosa bude uredna. Nasuprot formi, Ana ističe važnost urednosti budući da su sijede vlasi iznimno čvrste i žičaste pa je bitno ukrotiti njihovu nehajnu prirodu. Što se tiče frizura, smatra kako sijedi muškarci nimalo ne zaostaju za trendovima. I oni će kao i ostali muškarci izabrati pravi hit među frizurama - beckhamicu, što znači kraća ili izbrijana kosa sa strane i duže šiške zalizane prema gore. U svakom slučaju, sijedi muškarci prije će posegnuti za kraćim frizurama, nego onim dužim jer duga sijeda kosa može izgledati prilično neuredno. Tarik također bira uredno podšišanu kosu i u tom se pogledu slaže s Anom. Ističe kako nema omiljenu frizuru, no zna kako mu je iznimno bitno da bude uredna.

 | Autor: Davor Višnjić/PIXSELL Davor Višnjić/PIXSELL

Među muškarcima sijeda kosa tako nema titulu nepoželjnog, premda bi je mogli povezati sa starosti i stresom. Uostalom, ideja o nepoželjnosti automatski pada u vodu ako uzmemo u obzir da su George Clooney i Richard Gere jednim dijelom svoj šarm izgradili upravo na temelju sijede kose. Oni nikad nisu skrivali svoje sijede. Isto je oduvijek radio i Tarik koji nam je otkrio da je njegova sijeda kosa spoj genetike i činjenice da je vrlo emotivan i sve prima k srcu.

Počeo sam sjediti prilično rano još u 20-oj, a u obitelji također imam slučajeve muškarca koji su rano posijedili, tako da bih svoju sijedu kosu pripisao urođenoj emotivnosti i genima“, priča nam kroz smijeh Tarik koji se po uzoru na svog prijatelja Gorana Višnjića koji je sijed od 16-e, ne srami svojih sijedih.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Nije važno jeste li prosijedi ili potpuno sijedi, bitno je samo izabrati prikladnu frizuru. Uostalom, ako je u Hollywoodu koji je opsjednut mladošću dozvoljeno nositi sijede, nema razloga da isto ne bude i među „običnim“  muškarcima.  Dapače, sijeda kosa može istaknuti zrelost i mudrost, a ideja zrelog muškarca koji zna što želi nešto je čemu žene ne mogu odoljeti.

Više slika pogledaj u galeriji..

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0