Beauty

Voljeli bismo da je drugačije, ali proizvodi koji 'sadrže SPF' i nisu baš učinkoviti koliko mislimo

  • Iako znamo da bi zaštitni faktor trebao biti sastavni dio naše svakodnevne beauty rutine, mnogi se od nas oslanjaju na makeup proizvode sa SPF zaštitom misleći kako smo njima riješili dvije muhe jednim udarcem
  • U teoriji, proizvodi s oznakom SPF trebali bi nam uštedjeti vrijeme bez žrtvovanja učinkovitosti, no oni u pravilu u paketu dolaze s velikim 'ALI'
  • Iako je bolje koristiti ovakve proizvode nego ne koristiti ništa, stručnjaci upozoravaju da makeup proizvodi koji sadrže SPF ne pružaju dovoljnu zaštitu od štetnih UV zraka

Već i ptice na grani znaju da bismo proizvode sa zaštitnim faktorom trebali koristiti svakodnevno, neovisno o godišnjem dobu i tome je li vrijeme oblačno ili sunce neumoljivo prži, no mnogi se od nas oslanjaju na makeup proizvode sa SPF zaštitom misleći kako smo njima riješili dvije muhe jednim udarcem i kako su dostojna alternativa korištenju klasičnih krema za sunčanje.

Iako je bolje koristiti ovakve proizvode nego ne koristiti ništa, stručnjaci upozoravaju da makeup proizvodi koji sadrže SPF ne pružaju dovoljnu zaštitu od štetnih UV zraka. Naime, većina ih ne nudi dovoljno visoku zaštitu, niti dovoljno široki spektar zaštite potrebne za učinkovitu prevenciju oštećenja kože, a zbog čega dermatolozi preporučuju svakodnevno korištenje zasebnih krema za sunčanje u kombinaciji sa šminkom kako bismo osigurali optimalnu zaštitu kože.

 | Autor: Unsplash/Daniel Monteiro Unsplash/Daniel Monteiro Foto: Unsplash/Daniel Monteiro

Istraživanja provođena u Americi procjenjuju da čak četvrtina Amerikanki nikada ne koristi kremu za sunčanje, a u dobrom dijelu slučajeva razlog tome leži u vjerovanju da im njihova makeup rutina daje dopuštenje da to ne čine.

Možda vas zanima Zahvaljujući ovoj drogerijskoj CC kremi koža će ti blistati kao da si bila na skupom tretmanu lica Rubrika Beauty Beauty

Gotovo da ne postoji brend, uključujući one koje su lansirale slavne ljepotice poput Rare Beautyja Selene Gomez ili Rihanninog Fentyja, koji ne nudi makeup proizvode poboljšane SPF-om, a koje se lako može shvatiti kao zamjenu za klasične proizvode za sunčanje, iako oni to nisu. Cijela gomila pudera i podloga te korektora sa zaštitnim faktorom tvrdi da nam, osim što omogućuje besprijekoran ten, pritom pruža i zaštitu od opeklina. 

U teoriji, proizvodi s oznakom SPF trebali bi nam uštedjeti vrijeme bez žrtvovanja učinkovitosti. Oni koji na jutarnju beauty rutinu troše svega nekoliko minuta, nerijetko na proizvode koji sadrže SPF gledaju kao na zeleno svjetlo da kremu za sunčanje izbace iz svoje rutine, dok su oni koji o skincareu znaju vrlo malo i koji ne shvaćaju da je krema za sunčanje svakodnevna potreba za njegu kože koju preporučuju dermatolozi diljem svijeta, još i gore, uvjereni kako korištenjem ovakvih proizvoda zapravo rade nešto pohvalno ne bi li zaštitili svoju kožu od oštećenja od sunca.

@aliandreeamakeup My top three favorite Sunscreens under makeup! #sunscreen #spf #bestspf #bestsunscreen #skincare #skincaretips #skincaretiktok #skincare101 #skintok #skincaretips ♬ original sound - Andreea Ali

U svakom slučaju, mnogo je onih koji raširenih ruku prihvaćaju prečac kojeg ovi proizvodi nude, a brojke koje nam daju uvid u to koliko je situacija po ovom pitanju izmakla kontroli su, složni su dermatolozi, poražavajuće. Studija koju je proveo Grand View Research pokazala je da su podloge koje sadrže SPF osvojile uvjerljivo najveći udio na tržištu kozmetike za zaštitu od sunca u vrijednosti od čak 1,5 milijarde dolara u 2022., a iako je bilo kakav proizvod koji uključuje zaštitu od sunca bolji nego nikakva zaštita, činjenica je da su pravi proizvodi za sunčanje neizbježni ukoliko svoju kožu želimo maksimalno zaštititi. 

Baš kao što je to slučaj s bilo kojim primjerom multitaskinga, žongliranje s nekoliko različitih zadataka dugoročno je manje učinkovito, a u slučaju makeup proizvoda koji sadrže SPF, najveći je problem što nemaju dovoljno visoku razinu zaštite da bi se izbjeglo oštećenje kože od samog početka izlaganja suncu. Mnogi brendovi nude proizvode sa SPF 15 ili SPF 20, a što je dovoljno samo za zaštitu kože tijekom kratkotrajnih razdoblja na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Iako se na tržištu da pronaći i pudere s višim SPF ocjenama, njihov je problem najčešće to što im nedostaje kvalifikator širokog spektra, a koji bi značio značio garanciju zaštite kože i od UVA i od UVB zraka. Bez te oznake, često skrivene u sitnom fontu na stražnjoj strani kutije proizvoda, izloženi smo većem riziku oštećenja kože, a ako detaljno ne pregledavamo popis sastojaka, mogli bismo ga čak i potpuno propustiti.  

Možda vas zanima Smijemo li koristiti SPF koji smo otvorili prošlog ljeta? Evo kada je to okej, a kada baš i nije Rubrika Life&style Life&style

U obranu onih koji obožavaju beauty multitaskere, mogu dobiti prolaznu ocjenu ako se na njih oslanjaju tek povremeno, ili ako ne provode puno vremena na suncu, budući da i to igra veliku ulogu. Kako i logika nalaže, što više vremena provodimo u zatvorenim prostorima i dalje od duljeg izlaganja sunčevim zrakama, to se manje moramo oslanjati na puni SPF, no on nam je itekako potreban ukoliko cijeli dan sjedimo u osunčanom uredu, budući da staklo ne štiti od sunčevog zračenja. 

 | Autor: Instagram @sofiagrainge Instagram @sofiagrainge Foto: Instagram @sofiagrainge

Rijetki među nama ipak provode svoje vrijeme isključivo u zatvorenom prostoru i u mraku. U stvarnosti ćemo provoditi dosta vremena vani već i dok proljeće prelazi u ljeto - a svaki put kada ne nosimo kremu za sunčanje povećava rizik od oštećenja kože.

Sve ovo ne znači da bismo trebali prestati koristiti svoju omiljenu formulu koja sadrži SPF, već samo to da bismo uvijek prije nje trebali nanijeti standardni proizvod za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Šminka će poboljšati naš ten i prikriti nedostatke, ali nas nažalost još uvijek ne može zaštititi kao što to može dobra stara krema za sunčanje jer kada je riječ o adekvatnoj zaštiti kakva je našoj koži potrebna, još uvijek nema prečaca! 

Photo: Instagram @rosiehw

Komentari 0