Beauty

Vitamin Sea – najpoželjniji vitamin za njegu kože ne dolazi u voću ili povrću, a evo kako pomaže

  • Njega kože posebno je važna ljeti kada joj prijeti štetno sunčevo zračenje
  • Koliko je važna zaštita kože od sunca već sigurno znaš, no manje je poznato da more ima pozitivan učinak na kožu
  • Otkrij kako iskoristiti sve benefite morske vode, ali i na što paziti

Vitamini A i E obično se spominju kao najvažniji vitamini ljeta budući da su snažni antioksidansi i štite kožu od štetnog zračenja sunca, vitamin C neizostavni je dio njege kože ljeti kao i tijekom ostatka godine, a prednosti vitamina D već sigurno dobro poznaješ. Ipak, pored svih tih korisnih vitamina, jedan nam je ljeti ipak najdraži, a radi se o vitaminu Sea. Naravno, ovdje se ne radi o pravom vitaminu nego o prekrasnom nazivu za more koji opisuje koliko nam je ono važno. More nudi brojne prednosti na mentalno zdravlje, opušta nas sama blizina mora, a još više plivanje u njemu, no isto tako donosi određene benefite za kožu. Izdvajamo nekoliko glavnih, ali i jednu stvar na koju bi trebala pripaziti.

Morska voda sadrži korisne mineralne

Osim soli, more krije pregršt minerala koji su ključni za morski svijet, ali isto tako imaju i brojne prednosti za našu kožu. Neki od minerala koji se kriju u moru, posebno na većim dubinama gdje dopire manje sunčeve svjetlosti, su magnezij, kalcij, krom, selen, cink i vanadij. Svi ovi minerali već u vrlo malim količinama mogu pomoći ublažiti simptome poput iritacije, crvenila, oticanja, zadebljanja i svraba kože. Iako je morska voda odlična za manje probleme s kožom, ako imaš ozbiljnije probleme ili uzimaš određene lijekove, svakako se prije kupanja u moru savjetuj sa svojim liječnikom kako ne bi došlo do dodatne iritacije. A ako i nemaš probleme s kožom, svejedno možeš osjetiti benefite ove korisne kombinacije minerala. 

 | Autor: Unsplash / Jay Wennington Unsplash / Jay Wennington

Olakšanje za akne

Ako imaš kožu koja je sklona aknama, sigurno si primijetila kako nakon ljetovanja tvoje lice izgleda bolje nego ikada. Tajna je upravo u već navedenim mineralima koji pridonose održavanju optimalne pH vrijednosti kože, ali i smanjenju upalnih procesa odgovornih za nastanak akni. Također, morska voda pomaže u čišćenju pora od nečistoća koje ih mogu začepiti i dovesti do upale. Naravno, ne možemo očekivati da će morska voda potpuno izliječiti sve akne ili učiniti čuda za našu kožu, posebno ako je izvor akni hormonalni, no male promjene ćeš sigurno primijetiti.

Sve prednosti magnezija 

Magnezij obožavamo upravo zato što ima toliko mnogo benefita za zdravlje - od mirnog sna i opuštenih mišića do održavanja optimalnih moždanih funkcija i imunosnog sustava. Iako ga obično unosimo hranom ili u obliku suplemenata, manje je poznato da se magnezij može nanositi i na kožu te tako prelazi kožnu barijeru i ulazi u organizam. Osim što tada ostvarujemo sve benefite suplemenata magnezija, prednosti osjeti i naša koža budući da nedostatak magnezija može smanjiti zategnutost, hidriranost i opći zdravi izgled kože. Što više vremena provodiš u moru, više magnezija potencijalno ulazi u organizam zato nemoj osjećati grižnju savjest ako pola ljetovanja provedeš upravo u moru. 

 | Autor: Dupe Dupe

Prirodni piling

Baš poput pilinga koji radiš šećernim, solnim ili drugim mehaničkim eksfolijantima, isto se događa u moru, još više ako je plaža na kojoj ljetuješ pješčana. Nakon nekoliko dana uživanja u morskoj zabavi, možda si već primijetila koliko je tvoja koža glatka na dodir, ali i izgleda zdravije i njegovanije. Za sve to odgovorna je morska voda. No pripazi, upravo zato što je toliko eksfolirajuća, morska voda bi mogla izazvati osjetljivost ako je tvoja koža iznimno nježna, no u tom je slučaju rješenje kvalitetna krema ili gel za njegu kože nakon sunca. 

Uz sve prednosti, potrebno je i malo opreza

Sve ove prednosti morske vode neće doći do izražaja ako kožu ne zaštitimo od štetnog sunčevog zračenja. Koliko je zaštita od sunca važna već sigurno znaš i sama, a ako se pripremaš za ljetovanje ili si već na moru, a nemaš barem jednu vrstu zaštite kože od sunca, vrijeme je da prelistaš novi dm katalog u kojem ćeš pronaći sve potrebno po odličnim cijenama. Bilo da tražiš lagane kreme, sprejeve ili proizvode za zaštitu osjetljive kože, sve ćeš pronaći u ponudi dm-ove vlastite marke SUNDACE. Osim za tijelo, u SUNDANCE kolekciji nalaze sa i proizvodi za zaštitu usana i kože lica, ali i oni za njegu kože nakon sunca. Uz SUNDANCE, odličnu ponudu proizvoda za njegu kože nakon sunca ima i omiljeni brend Balea. Sve to i još više pronađi u novom dm katalogu, a kupiti ih možeš u dm prodavaonicama ili dm online shopu.

 | Autor: Unsplash / Jay Wennington Unsplash / Jay Wennington

Ako ipak primijetiš neke promjene na koži ili je tvoja koža prekrivena madežima, svakako je dobro odmah potražiti mišljenje stručnjaka. Kako bi ti preglede učinili još dostupnijima, dm i ove godine provodi odličnu inicijativu "Zaštiti se... i uživaj na suncu" u sklopu koje organizira besplatne dermatološke preglede u čak 14 gradova diljem Hrvatske. Detaljan raspored pregleda kao i više informacija potraži ovdje

Photo: Dupe

Komentari 0