Beauty

Uz pomoć ove namirnice koju imaš u kuhinji kosa ti može postati gušća, a vlasi deblje

  • Gubitak kose može imati različite uzroke, a učinkovitih rješenja je tako malo
  • No, izgleda kako se jedna namirnica iz kuhinje svojim bogatstvim hranjivim sastojcima nametnula kao idealno rješenje!
  • Radi se o slanutku koji može ojačati folikule dlake, ukloniti prhut te učiniti vlasi debljima i sjajnijima, a u nastavku možeš saznati kako pripremiti masku za kosu koja će ti to sve omogućiti

Nije samo naša koža pokazatelj da starimo, mijenja se i naša kosa. Vlasi koje postaju sve tanje, a i sve ih je manje zbog promjene u hormonima, nekome bi mogle predstavljati razlog za brigu. Srećom, postoje rješenja kojima bismo mogle usporili ovaj proces, ako ne i sasvim ga odgoditi, i to zahvaljujući jednoj namirnici koja se možda trenutno nalazi u tvom kuhinjskom ormariću. Riječ je u slanutku, koji kao odličan sastojak variva ili dodatak salata potvrđuje sjajnu prehrambenu ulogu i uvjerljivo postaje magičan sastojak za zdravlje tvoje kose.

Možda vas zanima Stop! 5 pogrešaka koje radiš mogu imati fatalne posljedice za tvoju kosu Rubrika Beauty Beauty

Slanutak sadrži velike količine hranjivih sastojaka poput proteina, mangana, vitamina B9 i cinka, a koji izvrsno pogoduju rastu kose. Nedostatak proteina u prehrani može dovesti do slabih, prorijeđenih vlasi pa za što bolju gustoću kose možeš priskočiti i konzumiranjem ove mahunarke.

Osim toga, nedostatak mangana i cinka u organizmu povezan je s gubitkom kose i stanjima poput alopecije. Povećani odnosno dostatni unos mangana i vitamina B9 također može odgoditi i nastanak sijede kose

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🥪🥑Roasted toasts topped with crushed avocado and roasted chickpeas seasoned with turmeric, salt, garlic and ground black pepper🥪💚 Enjoy! . Follow @vegandemocracy for daily vegan inspiration 🌱💚 👉@veganhealth.coach ⠀ 📷Credits: @lea.bowls.your.mind ⠀ #whatveganscook #veganlunchideas #plantbasedfood #veganbreakfast #avocadotoast #vegansofinsta #vegansnack #veganeats #veganfoodlovers#healthyfoodideas #vegantreats #chickpea #healthyfoodblogger #fuelyourbodyright #vegancooking#plantbasedmeal #plantbased #chickpeasandwich #vegan #healthyvegan #healthyveganfood #avocado#veganfoodshares #healthyfoodblog #chickpeas #vegetarianrecipes #veganlife #vegetarianlife ​ #avocadolover #avocadolove

A post shared by Vegan Health Coach (@veganhealth.coach) on

Osim u prehrani slanutak će pomoći u borbi protiv gubitka kose i lokalnom primjenom. Slanutak ili slanutkovo brašno u Ayurvedskoj medicini već se dugi niz godina koriste u kozmetičkim tretmanima za lijepu kosu. 

Možda vas zanima Pomoću testa s čašom vode provjeri je li ti kosa zdrava ili oštećena Rubrika Beauty Beauty

Ayurvedski stručnjaci tvrde kako upotrebom maske od slanutka možeš ojačati folikule dlake, ukloniti prhut te učiniti vlasi debljima i sjajnijima. Proteini u slanutku dodatno će nahraniti tvoju kosu i obložiti je poput zaštitnog sloja koji će spriječiti njezino lomljenje. Mangan i cink mogu pomoći u obnavljanju stanica vlasišta zbog čega će kosa biti gušća i sjajnija. Sjajno!

Maska za kosu od slanutka

  • Tri žlice brašna od slanutka
  • Tri žlice jogurta ili 3 žlice kokosovog ulja

Sastojke pomiješaj u pastu, a zatim je nanesi od krojena pa do vrhova vlasi. Smjesu posebno dobro umasiraj u korijen vlasi te na vrhove. 

Ako pri ruci nemaš brašno, možeš ga jednostavno zamijeniti s kuhanim slanutkom ili slanutkom iz konzerve koji prethodno zgnječiš (1/4 šalice) a zatim primijeniš po gore navedenom postupku. 

Za najbolje rezultate masku je najbolje primijeniti dva puta tjedno

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0