Beauty

Kolagen je postao veliki hit u svijetu, evo što se točno krije iza tog beauty trenda

  • Starenjem se usporava proizvodnja kolagena te slabi struktura stanica. Koža postaje tanja i osjetljivija te se pojačano bora, kosa gubi vitalnost, tetivama i ligamentima se smanjuje elastičnost, a zglobovi postaju krući i manje pokretni
  • No, kolagen je, na našu sreću, moguće nadomjestiti! Postavlja se pitanje: Koji kolagen odabrati?
  • U nastavku ti donosimo detaljno objašnjenje

Posljednjih godina kolagen je postao jedan od glavnih saveznika žena u očuvanju mladolikog i lijepog izgleda. Sve se češće koristi u industriji ljepote, kao dodatak kremama ili kao dodatak prehrani, no unatoč njegovoj popularnosti, još uvijek postoje oni koji nisu otkrili njegove čari i nisu upoznati sa svim prednostima koje ima na zdravlje kože, kose, noktiju i zglobova. U nastavku članka upoznat ćemo te s prednostima kolagena te ćemo se potruditi odgovoriti na najčešće pitanje koje si postavlja većina osoba koje se odluče isprobati kolagen - što je bolje, kreme ili napitci s kolagenom? 

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu i ključni je sastojak svih vezivnih tkiva. Moderna prehrana sadrži nažalost minimalno kolagena. Prirodna proizvodnja kolagena u organizmu opada za čak 1% godišnje već nakon navršene 20. godine života, ali naša potreba za njim se povećava s vremenom. Proizvodnja kolagena počinje značajnije opadati nakon 25. godine, a do 40. godine opadne do čak 20%. Upravo se zato već u mladosti preporučuje nadomjestiti količinu kolagena u tijelu. Kolagen nije tek eliksir mladosti, on je puno više od toga. Kolagen je najzastupljeniji protein kod sisavaca, odgovoran za više bioloških funkcija kao što je pružanje potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. 25% svih proteina u tijelu čini kolagen. Bitan je za kožu, zglobove, hrskavicu, tetive, kosti, zube, kosu i nokte.

 | Autor: Unsplash+ / Slashio Photography Unsplash+ / Slashio Photography

U kakvom je obliku kolagen najdjelotvorniji za tvoju kožu?

Ukucaš li u tražilicu kolagen, tvoj internetski preglednik vjerojatno će ti ponuditi opciju proizvoda s dodatkom kolagena za lokalnu primjenu i opciju tekućeg kolagena za oralnu primjenu. Prva varijanta kolagena najčešće podrazumijeva anti-age kreme, losione, serume ili neki drugi lokalni proizvod s kolagenom, dok se na spomen tekućeg kolagana prvenstveno misli na napitke s kolagenom koje često piju profesionalni sportaši, ali i sve više osoba koje vode računa o svome zdravlju i izgledu.

Takozvani lokalni kolagen je kolagen koji se koristi lokalno na koži, a ideja je da će ga naše tijelo apsorbirati kroz kožu - što je općenito područje u kojem ljudi najviše žele vidjeti razliku. Tekući kolagen, s druge strane, je kolagen koji se unosi u organizam u obliku napitka. Ovom metodom možda nećeš imati osjećaj da liječiš svoju kožu, ali tvoje tijelo dobiva lako probavljiv oblik istog aktivnog sastojka. Zapravo, konzumacijom napitka s kolagenom možeš biti sigurna da će tvoje tijelo apsorbirati količinu kolagena koju si i željela unijeti. 

 | Autor: Unasplash, Giorgio Trovato Unasplash, Giorgio Trovato

Trenutno ne postoje istraživanja koja bi pokazala da lokalni kolagen može potaknuti sintezu ili rast kolagena. S druge strane, tekući kolagen pokazao je odlične rezultate kad je apsorpcija u pitanju. Istraživanja su pokazala da je kolagen najučinkovitiji kada se unosi direktno u organizam, u tekućem obliku. Tekući kolagen je hidrolizirani kolagen koji se razgrađuje na peptide ili manje lance aminokiselina koji mogu učinkovito proći kroz barijere koristeći pristup iznutra prema van. Proces hidrolize čini kolagen bioraspoloživijim. Što, laički rečeno, jednostavno znači da ga naše tijelo može lako probaviti, apsorbirati, distribuirati i koristiti u ovom obliku.

Važno je znati

Napitci s kolagenom mogu imati i druge dodatke poput vitamina, minerala i antioksidansa koji podržavaju opće zdravlje kože, kose i noktiju, a najčešće sadrže vitamin C koji se i inače preporučuje konzumirati paralelno s kolagenom. Konzumaciju vitamina C je dobro povećavati i s godinama jer igra stvarno važnu ulogu kod nastajanja kolagena u tijelu - konzumacijom vitamina C količina nastajanja kolagena u tijelu poveća se čak 6 puta. Vitamin C je neophodan u izgradnji, stabilizaciji i pojačanju specifične spiralne građe kolagena. Vitamin C i mineral cink imaju brojne, životno važne uloge za naš organizam, među kojima se ističu doprinos vitamina C u normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože te doprinos cinka u održavanju normalne kože te normalnoj sintezi proteina, uključujući kolagen.

 | Autor: Jana Jana JANA VITAMIN +collagen novi je napitak s dodatkom kolagena, vitamina C i cinka

Također bi bilo dobro povesti računa o prehrani. Uz dovoljnu količinu sna i redovitu tjelesnu aktivnost, nutritivno bogata prehrana, poput mediteranske, donosi brojne zdravstvene benefite. I ne zaboravi na dovoljan unos vode, jer hidracija je ključna! 

Koji napitak s kolagenom odabrati?

JANA VITAMIN +collagen odličan je i vrlo praktičan način da povećaš razinu kolagena u organizmu, obzirom da predstavlja savršen spoj hidracije, tekućeg kolagena, vitamina C i cinka - sve u samo jednoj bočici. Nježnog okusa maline, JANA VITAMIN +collagen idealno spaja benefite ukusnog napitka s ciljanom funkcionalnošću. JANA VITAMIN +collagen je izvor vitamina C te u 500 ml napitka donosi 100% njegovog preporučenog dnevnog unosa, kao i minerala cinka, koji će zadovoljiti 37.5% preporučenog dnevnog unosa. Pored toga, JANA VITAMIN +collagen u 500 ml sadrži i 2.5 grama kolagena. Riječ je o niskoenergetskom napitku bez konzervansa, umjetnih boja i umjetnih aroma, baziranom na omiljenoj vodi Jana. Svoju bočicu JANA VITAMIN +collagena možeš uvijek imati uz sebe, bez obzira odmaraš li ili si u pokretu.

Photo: Unsplash, Blake Cheek

Komentari 0