Beauty

Tvoj tip kose: Znaš li koliko je zapravo često trebaš prati?

Dvaput na tjedan? Ili možda ipak češće?

Kad je riječ o pranju kose, postoji niz teorija i sve one tvrde da su baš te kojih bi se trebali pridržavati - od "peri kosu svaki dan" do "nemoj nikad prati kosu", s regeneratorom, s kokosovim uljem, s običnom vodom - sve to s ciljem da kosa ostane sjajna, meka i njegovana. Ipak, možeš li zamisliti svijet u kojemu NIKAD nećeš prati kosu? A ako imaš dugu kosu, možeš li zamisliti život u kojemu ćeš SVAKI DAN provoditi sate i sate perući kosu (sa šamponom ili bez), a zatim je fenirajući ne bi li na vrijeme stigla na posao? Ne samo da zvuči super naporno, već bi i kosa vrlo brzo izgubila sva svoja prirodna ulja te bila ostavljena suha, beživotna i jako, jako oštećena. Naravno, postoji i ona teorija koja nalaže da kosu uopće ne bismo trebali dirati. Ako ju netaknutu pustimo dovoljno dugo, ona će postići nekakvu ravnotežu u kojoj će biti meka, nemasna i zdrava - sve to bez imalo šampona. Hmm, pitamo se koliko bi svijetom morali koračati sa super prljavom kosom prije nego ona dostigne to stanje apsolutnog blagostanja?
 | Autor: Instagram Instagram

No, prijeđimo na stvar. Kako bi došli do konačnog odgovora na vječno pitanje - koliko bi to zapravo trebali prati kosu - odlučili smo vjerovati onima koji se uzdaju u čistu znanost:

1. Tvoja je kosa jedinstvena. Upravo je zato nemoguće dati kratak i jasan odgovor na ovo pitanje i samo zato što nešto funkcionira za Martinu i njezinu prekrasnu kosu, ne znači da će ta ista metoda funkcionirati i za tebe. Posveti se svojoj kosi i uči, stvarno uči, na svojim greškama. Odgovori se neće pojaviti nakon prvog tjedna, ali rezultati određene rutine trebali bi se početi pojavljivati unutar mjesec dana.

2. Onda je tu i tvoj životni stil. Ako redovito vježbaš i znojiš se, vjerojatno ćeš češće i prati kosu. Ako pušiš, nekako se moraš riješiti neugodnih mirisa. Ako puno vremena provodiš u bazenu ili živiš u centru grada zagađenog smogom... S druge strane, možda baš nikad ne vježbaš, ne pušiš i živiš u kriogenoj komori.

 | Autor: Instagram Instagram

3. A sad, digni ruku ako četvrtinu plaće trošiš na prirodna/bio/organska/esencijalna ulja za svoju kosu, kožu ili tijelo. Pa, imamo vijest: Ulje koje proizvodi naše tjeme apsolutno je najbolji proizvod koji ćeš ikad staviti u svoju kosu. To je ulje posebno dizajnirano samo za tebe i baš zato treba biti na oprezu pri kupovanju šampona koji obećavaju uklanjanje upravo tih ulja. Mast u kosi nije neprijatelj.
No, što ako je tvoja kosa tanka i masna, a uz to treniraš i pušiš? Frizeri savjetuju "lažno pranje". Drugim riječima, umjesto da kosu šamponiraš svaki dan, smoči ju vodom, izmasiraj tjeme prstima i isperi. Glavni krivac u oštećivanju i isušivanju kose nije voda već šampon. Na taj ćeš način isprati većinu znoja i masti, istovremeno zadržavajući sva dobra i hranjiva ulja. Malo regeneratora na vrhovima tvoju će kosu održavati mekom i mirišljavom.

 | Autor: Instagram Instagram

Zaključak? Količina pranja ovisi o tipu kose. Ako je tvoja kosa tanka, a tjeme masno, vjerojatno ćeš kosu morati šamponirati bar tri do četiri puta tjedno. Ako imaš grubu, kovrčavu, suhu i čvrstu kosu, vjerojatno ti trebaju i samo dva do tri pranja ako si sklona znojenju ili pušiš. Djevojke su u davnim vremenima svoju kosu odlazile prati samo jednom tjedno i bile su prekrasne, ali onda opet, u davnim vremenima nisu postojali HIIT treninzi. Hm, možda su ipak znale nešto što mi ne znamo.

Photo: Instagram

Komentari 0