Beauty

Trajni lak i dalje je popularan. Istražili smo prednosti i mane geliranih i akrilnih noktiju

Trajni lak već je nekoliko godina jedna od najpopularnijih i najomiljenijih manikurnih opcija za postizanje duljih i čvršćih noktiju. Iako svaka duljina i oblik nokta pruža i više no dovoljno prostora za kreativno izražavanje, produljivanje prirodnog nokta akrilom ili gelom osobito je praktično kada želimo dodati duge i izdržljive vrhove na krajeve svakog nokta ili jednostavno omogućiti nešto više prostora za nail art.

Možda vas zanima Je li kozmetička akupunktura alternativa botoxu? Evo što kaže liječnica Rubrika Beauty Beauty

Trajni lak na prvu zvuči kao spasonosno rješenje za brojne beauty muke, ali i ono kao i svako beauty rješenje ima svoje prednosti i mane, a najčešća je dilema jesu li bolja opcija gelirani ili akrilni nokti. Baš kao i akril, i gel na noktima može trajati do četiri tjedna, ali i jedan i drugi prati reputacija štetnih. Upravo je iz tog razloga važno razumijeti što oni točno jesu.

Akrilni nokti | Autor: Instagram@sophiessalon2 Instagram@sophiessalon2

Kako se radi trajni lak gelom?

Nadogradnja noktiju gelom je postupak koji uključuje tvrdi gel koji se ugrađuje na prirodni nokat i stvrdnjava pod UV svjetlom. Manikerka, kako bi produljila duljinu nokta, koristi naljepnicu koja ide ispod slobodnog ruba, odnosno vrha nokta.

Osim spomenute metode, postoji i ona modernija koja podrazumijeva već oblikovan vrh nokta od mekog gela koji se gelom zatim pričvrsti na prirodni nokat. Ovakve gotove ekstenzije dolaze u različitim veličinama i oblicima poput stiletta, okruglih, četvrtastih, a budući da kod njih nije potrebna ispuna, ovakav je postupak brži od standardne nadogradnje gelom.

Jedini preduvjet je da su vam nokti nešto duži pa u trenucima kada su jako kratki, nadogradnja gelom nije opcija jer se ekstenzija nema na što zalijepiti.

Prednosti gela na noktima

  • dugi i čvrsti nokti
  • lagani vrhovi noktiju
  • lagano i brzo uklanjanje
  • sigurnija i zdravija opcija od akrila na noktima

Nedostaci

  • nakon nekog vremena može oslabiti nokte 
  • postoji šansa da neće dobro funkcionirati na prekratkim noktima
Oči morske sirene, ljetni beauty trend koji voli i Bella Hadid Možda vas zanima Oči morske sirene: zašto su najzavodljiviji make up trend ljeta? Rubrika Beauty Beauty

Bilo da je riječ o korištenju unaprijed oblikovanih ekstenzija ili pak o klasičnom geliranju, nokti se prvo moraju pripremiti, a što podrazumijeva rašpanje, čišćenje i poliranje. Nakon toga, ispod prirodnog se nokta umeće naljepnica uz pomoć koje se nokat produljuje te se postupno nanosi gel builder, gel primer i gel top coat, pri čemu se svaki sloj suši pod LED ili UV svjetlom.

Trajni lak | Autor: Instagram@uv_gel_nails Instagram@uv_gel_nails

U slučaju upotrebe unaprijed oblikovanih ekstenzija, nakon pripreme nokta prvo se koristi bonder koji suši nokte i primer koji ih čini ljepljivima, kako bi se gel mogao zalijepiti za njih. Nakon toga se sloj gela nanosi na prirodne nokte i ostavlja da se osuši na svjetlu oko 60 sekundi. Nakon odabira veličine koja odgovara prirodnom noktu, gel se nanosi na unutarnju stranu gel ekstenzije i stavlja na prirodni nokat, pritisne i zadrži neko vrijeme, a zatim se suši pod svjetlom 60 sekundi. Ovime nokti postaju spremni za lakiranje i nail art.

Koja je razlika između geliranih i akrilnih noktiju?

Za izradu ekstenzija noktiju mogu se koristiti i akril i gel. Najčešće imaju sličan izgled, iako vrhovi geliranih noktiju mogu izgledati svjetlije, a ključna se razlika krije u procesu polimerizacije, lakoći skidanja i gustoći. 

Geliranje noktiju definitivno je brža opcija trajnog laka, nema intenzivnih mirisa, dosadnog rašpanja, ni viška prašine. Kod akrilnih noktiju, potrebno je pomiješati tekućinu koja se zove monomer i prah (polimer) da bi se oblikovao umjetni nokat.

Trajni lak | Autor: Instagram@nailssbyshirel Instagram@nailssbyshirel Neki saloni prodaju akrilne ekstenzije pod gel pa je važno znati prepoznati razliku. Gel dolazi u posudi i izgleda gust poput meda, a akril je prah.

Kada se trajni lak postiže akrilom, nokti su najčešće tvrđi nego što je to kod gela, a što znači manju fleksibilnost i veću sklonost pucanju noktiju. K tome akrilni nokti mogu biti štetniji za sam nokat, a pogotovo jer je njihovo uklanjanje kompliciranije pa se ono svodi ili na natapanje u acetonu ili poliranje nokta, a previše poliranja s vremenom znači i tanje nokte.

Možda vas zanima Slojevi nikada nisu izgledali toliko dobro! Sachel je frizura s kojom ćemo zakoračiti u jesenske dane Rubrika Beauty Beauty

Koliko dugo traje trajni lak?

Koliko će trajni lak trajati ovisi o tome kako koristite svoje ruke - kod nekih će trajati dva, dok će nekima potrajati i četiri do pet tjedana. Idealno bi bilo na manikuru otići svakih 12-16 dana jer se nakon tog vremena počinje primijećivati izrast.

Kako se skida trajni lak?

Gel nokti mogu biti štetni za zdravlje noktiju ako se ne uklone ispravno. Uvijek se preporuča da gel ekstenzije skida stručna osoba, po mogućnosti ista ona koja ih je i nanijela, kako bi točno znala koju vrstu gela uklanja i kako bi se maksimalno smanjila mogućnost oštećenja noktiju.

Trajni lak | Autor:

Kako bi se uklonilo gel, prvo se rašpa oko 85% gel ekstenzija, a zatim se preostali gel natapa acetonom, omota aluminijskom folijom i ostavi da djeluje 15 minuta. Ostatak gela se nakon toga nježno odgurne s nokta i u konačnici polira. Skidanje u pravilu traje 30-40 minuta. 

Je li trajni lak siguran?

Ako se pravilno nanosi i uklanja, trajni je lak, bilo onaj od gela, bilo od akrila, poprilično sigurna opcija. Gel se doduše smatra zdravijom verzijom od akrila, posebice zato što ne sadrži prah ili jake kemikalije poput metil metakrilata i toluena. 

Na kraju priče, najvažnije je da si sigurna da si pronašla profesionalnu osobu kojoj možeš vjerovati i koja ima dobre recenzije. Slobodno eksperimentiraj s bojama i nail art-om, ali nipošto s osobom koja će ti trajni lak raditi.

Photo: Instagram @betina_goldstein

Komentari 0