Beauty

Testirala sam štiti li pristupačnije mlijeko za sunčanje jednako kao i skupocjene alternative

  • Ljeto je moje omiljeno doba godine i vjerujem da ovu ljubav dijelim s 98% planeta, no moja ljubav prema kupovini skincare proizvoda uvjerljivo nadilazi sve druge ljubavi
  • U ljetnim mjesecima posebno mi je važno dobro zaštititi svoju kožu, jer znamo koliko sunce može biti opasno. Osim što pazim da se ne izlažem suncu između 11 i 16 h, u svojoj torbi za plažu zato obavezno imam proizvode za sunčanje koji štite moju kožu
  • S obzirom na to da tijekom ljeta potrošim hrpu novaca na proizvode sa SPF zaštitom, odlučila sam testirati Olea Sun proizvode za sunčanje koji su cjenovno pristupačniji od proizvoda koje sam dosad koristila i provjeriti pružaju li mojoj koži jednaku zaštitu

Kad se samo sjetim vremena kad sam se na suncu pržila od jutra do mraka i još se pritom mazala maslinovim uljem - doslovno se naježim! Ali znaš kako kažu - mladost, ludost! S godinama se čovjek ipak opameti. Danas ni iz kuće ne izlazim bez SPF zaštite, a kamo li na plažu. U torbi uvijek imam nekoliko vrsta proizvoda za sunčanje, baš kao i proizvode za njegu kože poslije sunčanja. Mislim da je razlog toga to što sam pročitala hrpu članaka u kojima liječnici upozoravaju na važnost zaštite kože i posljedice s kojima se možemo susresti ako ignoriramo te iste savjete i upozorenja struke. Nemoj me krivo shvatiti, volim ja preplanulu put, ali sam s godinama naučila kako je postići na siguran način.

''Uz SPF ne mogu potamniti'' - najveća je zabluda koja postoji!

Zato na plažu uvijek odlazim u jutarnjim ili poslijepodnevnim satima i svoje tijelo postepeno izlažem suncu, a korak koji nikada ne preskačem je korištenje proizvoda sa SPF zaštitom. Jedna od najčešćih zabluda je da je teško postići preplanulu put ako se koriste krema ili mlijeko sa SPF zaštitom. To je apsolutna laž! Proizvodi s oznakom ''sunscreen'' štite kožu od štetnih UV zraka, ali nam istovremeno omogućuju da dobijemo željenu preplanulost. Uz zaštitni faktor dobiva se i najbolja i najpostojanija preplanulost jer je koža tamnila zdravo pa nije pod stresom i oštećena. Nagla tamnjenja bez zaštitnog faktora mogu dovesti do neravnomjerne preplanulosti, opeklina i bržeg guljenja kože, čime se preplanuli ten ubrzo izgubi. Osim toga, izbjegavanjem korištenja proizvoda sa zaštitnim faktorom riskiramo nastanak kožnih tumora i brže fotostarenje kože. Važno je znati da veći faktor ne znači i veću zaštitu - SPF 15 apsorbira oko 93% zraka, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 oko 98% UV zraka. Broj faktora određuje postotak zaštite od UV zraka koji je približno jednak, no važniji preduvjet za zaštitu je količina proizvoda koju nanosimo i koliko često. Dakle, proizvod sa SPF-om 15 koji obilno i često nanosimo može nas bolje zaštititi od proizvoda sa SPF-om 50+ nanesenog samo jednom u osam sati. Također, ni cijena proizvoda ne garantira nam bolju ili lošiju zaštitu. 

Kako do preplanulog tena na zdrav način

Imajući to u vidu, odlučila sam ovo ljeto pojednostaviti svoju SPF rutinu i samim time uštedjeti novce. Umjesto hrpe skupocjenih SPF proizvoda koje inače koristim, kupila sam dva cjenovno pristupačna proizvoda - Olea Sun SPF 30 Mlijeko za sunčanje i Olea Sun Mlijeko poslije sunčanja. Zanimalo me hoće li ova dva proizvoda imati jednak učinak na moju kožu te, naravno, hoću li u konačnici biti zadovoljna.

 | Autor: Konzum Konzum

Svoju rutinu na plaži nisam mijenjala. Dakle, sunčanje je u obzir dolazilo samo u jutarnjim i popodnevnim satima, što je zapravo sasvim dovoljno da bi se u tjedan dana ljetovanja postigao lijepi, brončani ten. Prvi dan godišnjeg odmora započela sam kratkim izlaganjem suncu. Olea Sun SPF 30 Mlijeko za sunčanje nanijela sam prije dolaska na plažu, obzirom da mi je do plaže trebalo desetak minuta laganog hoda. Sunčala sam se svega 15 minuta ujutro prije prvog kupanja te 15 minuta u poslijepodnevnim satima. Nakon što sam se posušila, preselila sam se u hlad te još jednom namazala bogatim slojem mlijeka. Jako je važno postupno povećavati vrijeme sunčanja kako bi koža postupno dobila preplanuli izgled, a ne izgorjela. Svaki naredni dan sam povećavala vrijeme boravka na suncu za cca. 10 minuta, no jako je važno napomenuti da sam mlijeko sa SPF-om nanosila nakon svakog kupanja, obzirom da more ukloni većinu proizvoda koji smo prethodno nanijeli na kožu. Uzmi u obzir i da je tijekom izloženosti direktnom suncu uobičajeno pojačano znojenje te da bi bilo dobro češće nanijeti mlijeko za sunčanje. Iako nisam netko tko tako lako dobije boju, razlika je bila vidljiva već nakon tri dana, a po završetku godišnjeg odmora je već bilo itekako očito da sam bila na moru. No, najvažnije je da je moja koža bila zaštićena jednako kvalitetno kao i kada sam koristila skupocjene proizvode za sunčanje!

Ono što mi se svidjelo kod Olea Sun SPF 30 Mlijeka za sunčanje je nekoliko stvari, a kao prvu stvar bih izdvojila dobivenu vrijednost za novac. Slobodno mogu reći da sam ovim svojim malim testiranjem potvrdila da cijena nije garancija učinkovitosti proizvoda. Olea Sun SPF 30 Mlijeko za sunčanje (200 ml) platila sam svega 5,99 € (45,13 kn), što je puno manji iznos od onog koji sam dosad trošila na proizvode za sunčanje. Osim odlične cijene, jako mi se svidjela tekstura, odnosno lakoća mazivosti mlijeka, kao i njegova moć upijanja. Mlijeko se, dakle, vrlo lako razmazuje i pritom ne ostavlja na koži onaj ružni, bijeli trag. Jako se brzo i lako upija u kožu, ostavljajući kožu mekanom i blistavom. Ovo je, meni osobno, jako važno, jer ako nešto mrzim, to je kada onako masna čekam po sat vremena na ručniku da se mlijeko upije u kožu, kako bih se mogla okrenuti na leđa ili ne uprljati sve oko sebe. Čak i ako imaš osjetljivu kožu poput mene, ovo mlijeko će ti odlično poslužiti. Znam da nije dobro reći ''Nikad ne reci nikad'', ali sigurna sam da u ovoj situaciji mogu slobodno reći - ''NIKAD VIŠE neću davati sulude iznose za sunscreen proizvode!''

 | Autor: Konzum Konzum

Ne zaboravi nanijeti mlijeko za poslije sunčanja

Važno je napomenuti da sam 2 tjedna prije odlaska na more počela piti beta-karoten - potičući stvaranje melanina i neutralizirajući djelovanje štetnih slobodnih radikala, beta-karoten smanjuje negativne učinke sunčevih zraka na kožu i ubrzava tamnjenje. Također sam tijekom odmora, na kraju svakog dana, tijelo mazala mlijekom poslije sunčanja. Ovo je važan korak jer ova vrsta proizvoda umiruje kožu izloženu suncu, što je za kožu vrlo stresno. Olea Sun Mlijeko poslije sunčanja pokazalo se kao savršen proizvod koji je mojoj koži pružio dubinsku hidrataciju i umirio ju. Za to je zaslužna formula koja sadrži aloe veru i sladić. Aloe vera je prilično nevjerojatna biljka kada je njega kože u pitanju. Savršen je lijek za kožu koja je izgorjela jer osigurava zaštitni sloj kože koji pomaže zadržati vlagu, a bogata je i antioksidansima i mineralima koji mogu pomoći u brzini ozdravljenja te je korisna u lokalnom liječenju upalnih stanja kože kao što je crvenilo kože. Upravo zbog svojih hidratizirajućih sposobnosti, aloe vera je odličan ljetni saveznik u njezi kože.

 | Autor: Konzum Konzum

S druge strane, sladić ima snažno protuupalno, regenerativno i antibakterijsko djelovanje. Pogodan je za tretman svih upalnih stanja kože, pa se koristi kod akni, rozaceje, seboreje, psorijaze, atopijskog i alergijskog dermatitisa. Također umiruje svrbež i djeluje antialergijski. Ovaj moćan duo zaslužan je za to što ni u jednom trenutku nisam imala osjećaj zatezanja, a moja koža je u konačnici bila nahranjena, hidratizirana i zaista prekrasnog sjaja.
Najbolje je to što me ovaj proizvod koštao svega 3,09 € (23,28 kn)! Pa ti sad računaj koliko me sveukupno koštao moj preplanuli ten... Ja zadovoljna!

 | Autor:

Photo: missMIND

Komentari 0