Beauty 19. lipnja 2014.

Sve tajne ravne kose

Thinkstock.
1/9

Ravna kosa nije popularna kao prije nekoliko godina, ali njen neodoljivi sjaj i njegovan izgled koji daje čine je primamljivom brojnim ženama. Mario Cerovac iz Trilaba i voditeljica Tatjana Jurić otkrili su nam zašto tako volimo ravnu kosu.

Efektna haljina i savršeno ravna kosa jedna su od najomiljenijih kombinacija na crvenom tepihu. Iako je zvijezde ne nose toliko često kao nekada, činjenica je da izgleda odlično i stoji svima, a pojedine frizure poput boba, jednostavno zamišljamo u kontekstu ravne kose. Ravnanje kose nije strano ni prirodno kovrčavoj Tatjani Jurić:

 | Autor: Marko Prpić/ PIXSELL Marko Prpić/ PIXSELL

"Moja najveća tajna u vezi ravnanja kose je da puštam profesionalce da rade svoj posao! Nema šanse da je sama izravnam kod kuće! O mojoj kosi već godinama, nakon one velike kampanje koju smo radili za Garnier. brine Ruža pa se uvijek bez brige prepuštam njima, a ako bih birala između ravne i kovrčave - draža mi je ipak moja prirodna, kovrčava, ali s godinama se više ne kovrča onako lijepo kao nekad", kaže Tatjana koju jednako često vidimo s valovitom i ravnom kosom.

Ravnanje kao simbol sedamdesetih

Ravna kosa nije uvijek bila popularna, dapače. Gledamo li kroz povijest, jasno je kako je fenomen ravne kose relativno nov, posebno usporedimo li ga s punđama i pletenicama. I dok se neke frizure nose otkad postoji ženski rod, ravna kosa se pojavljuje tek početkom dvadesetog stoljeća s kratkom i bob kosom, a procvat doživljava sedamdesetih.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

Razlog tome je vjerojatno emancipacija žena koja se događala u tim razdobljima. Od ravne kose uvijek su popularnije bile kovrčice, punđe, umeci, pletenice i druge komplicirane frizure, ali u trenucima kada je ženska svijest jačala, kosa je uvijek bivala jednostavnija. Koliko su si žene uistinu olakšale posao ravnanjem kose teško je reći, jer valovite i kovrčave žene morale su uložiti više truda s čime se slaže i Mario Cerovac iz Trilaba:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Prijelazom u sedamdesete nosila se sve duža kosa. Velikim se uvijačima uvijao donji dio frizure prema van, a ostatak je kose bio ravan. U zamahu su revolucije stigle sedamdesete i hipi pokret kada su se duhu toga pokreta nosile su se duge, ispeglane i slobodne frizure, blago valovite ili potpuno ravne, a važno je bilo da izgledaju prirodno, gotovo zapušteno. U to vrijeme još nije postojala pegla za kosu kakvu poznajemo danas pa su žene, ukoliko su htjele ravnu kosu, koristile peglu za odjeću!"

 | Autor: HA/The Hollywood Archive/PIXSELL HA/The Hollywood Archive/PIXSELL

Ikone toga doba učinile su svoje i u promociji ravne kose. Od svih se najviše ističe Cher, pjevačica koja je do današnjeg dana poznata po ekstremno dugoj ravnoj crnoj kosi, dok su njene kolegice Jane Birkin i Janis Joplin nosile mnogo opuštenije i manje stroge frizure. Jedna od modnih diva sedamdesetih, Ali MacGraw, najpoznatija po ulozi u filmu 'Ljubavna priča', žene diljem svijeta oduševila je elegantnim ravnim frizurama.

Kako do ravne kose?

Mario kaže da danas žene češće ravnaju kosu no prije, međutim ova frizura ima jaku konkurenciju u valovitoj kosi i ostalim frizurama koje su ponekad jednostavnije za izradu, posebno ako imate valovitu kosu. Iako više ne peglamo istim aparatom košulju i kosu, ravnanje je i dalje proces koji ponekad ne da željene rezultate, a oštećuje kosu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Najsigurniji način za ravnanje kose je svakako uz obaveznu upotrebu preparata i proizvoda koji štite kosu i time samo vlakno kose od isušivanja i pucanja. Možemo reci da pravilno ravnanje kose započinje odabirom odgovarajućeg proizvoda za pranje te slijedi njega kose i nakon toga proizvod koji se nanosi na vlažnu ručnikom posušenu kosu. U zadnje vrijeme sve više žena rado koristi proizvode u spreju koji se nanose na skroz suhu kosu i samim time su idealni ukoliko želimo popraviti frizuru bez da smo obavezni prije oprati kosu. Svakako važna napomena kod tih proizvoda je da štite do 220 stupnjeva prilikom ravnanja", objašnjava Mario koji kao svoje favorite kojima najbolje stoji ravna kosa ističe Jennifer Aniston, Sandru Bullock i Katie Holmes.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

No, one nisu jedine koje vole ovakvu frizuru. Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, ponovno je na velika vrata vratila feniranje pomoću okrugle četke koje ne daje savršeno ravan, nego više prirodan look, a svoju kosu ravnaju i Beyonce te Kim Kardashian. Ravna kosa svakoj ženi daje profinjen, profesionalan i dotjeran izgled, a lako ju je nositi bez obzira na oblik lica i teksturu kose, samo ako je znate izravnati.

U pojedinim slučajevima kada je kosa izrazito kovrčava, bolje je kosu prepustiti u ruke profesionalce, a kada ravnate kod kuće, svakako prvo isfenirajte kosu i tek se tada primite pegle. Pramenovi koje ravnate moraju biti što tanji kako bi frizura bila što urednija i ravnomjerno ravna.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Sada, kada tržište nudi niz kvalitetnih pegli, a ona za odjeću može ostati spremljena u ormaru, ravnanje je popularnije no ikad. Usprkos tome što se nose i druge frizure, ovaj stil frizure omogućuje svakoj ženi da izgleda decentno i elegantno te da istakne svoje lice i figuru.

Komentari 0