Beauty

Što odabrati: dugu ili kratku kosu?

Koliko se vas barem jednom u životu poželjelo ošišati na kratko ali jednostavno niste imali hrabrosti i koliko je vas htjelo pustiti kosu, ali nikada niste uspjeli u tome? A stvar je u biti tako jednostavna, jer kosa raste, pa što i ako se zeznete, nije kraj svijeta i uz malo se truda baš svaka frizura može isfurati na neku otkačenu varijantu. Uostalom tko može reći da nije trebalo biti baš tako?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Zvuči savršeno jednostavno, no ipak u praksi se stvari pokažu drugačijima. Svi vi koji ste pokušali puštati kosu znate da postoje dijelovi u tom procesu u kojima vas samo misao na završni cilj drži podalje od škara, stoga je najpametniji savjet koji možete dobiti: zanemarite (koliko je god moguće) nesavršenosti rastuće frizure i igrajte se modnim dodacima sve dok ne stignete do cilja.

Jednom kada konačno stignete do željene dužine osnovu svega predstavlja redovito podšišavanje (minimalno dva puta godišnje) i gomila pravilne njege. Izaberite šampon ovisno o tipu i stanju vašeg vlasišta, uvijek koristite balzame (stavljajte ih isključivo na dužinu kose, nikada na vlasište), povremeno nanesite masku i dužinu dodatno nahranite njegujućim suhim uljima (silikoni su odavno out).

Duga kosa sa sobom nosi puno prednosti, od pregršta zanimljivih frizura koje možete složiti, pa sve do najjednostavnije lijepe njegovane raspuštene kose. Dužine naravno mogu biti različite, izaberite neku koja odgovara vašoj visini, tjelesnoj građi i stilu. Rezove uz lice birajte ovisno o obliku lica i pazite da vas kosa ne "pojede", otvorite lice postepenim šišanjem, igrajte se šiškama ili ubacite undercut. Dužina vas ne treba ograničavati u igranju bojama, no s obzirom da je takva kosa podložnija oštećenjima, za bilo kakve poduhvate obratite se profesionalcima.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Iako se na prvu čini da za kratku kosu nije potrebno puno brige u stvarnosti to baš i nije tako, iako je savršen onaj osjećaj "lagane glave" i potpune neopterećenosti kosom. Kratka kosa od vas će zahtijevati redovito i prilično često šišanje radi održavanja frizure. I u ovom su slučaju odgovarajući šampon i balzam dio vaše neizostavne rutine, no maske i ulja (osim u slučaju da vam je kosa izrazito suha i neposlušna) gotovo da možete zanemariti. Najveću prednost kratke kose predstavlja pranje i sušenje te beskrajne mogućnosti mijenjanja boja, koja ukoliko imate dugu kosu i nisu baš preporučena, barem ne u tolikoj količini.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Paste, voskovi i ostale raznorazne kremice za stiliziranje zasigurno će zatrpati vaše police u kupaoni, no oni su neizostavna pomoć u održavanju kratkih frizura. Gelove izbjegavajte jer su puni alkohola, isušuju kosu i čine ju zalijepljenom i neprirodnom. I ovdje se možete poigrati različitim stilovima; od izbrijanih dijelova, asimetričnih rezova, dužih šiški, pa sve do uredno dječački ošišane, a ipak ženstvene frizure.

Nosite dužinu kakvu god volite, igrajte se frizurama, na kraju je bitna jedino zdrava i njegovana kosa.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0