Beauty
1/20

'Sticky meches' – revolucija u svijetu frizura

Ako ste mislili da se u svijetu frizura ne može izmisliti ništa novo, prevarili ste se! Damir Matešković, iz 4look akademije u Rijeci, te međunarodni frizerski stilist iz Slovenije Primož Keršić otkrili su nam sve o najnovijem načinu stavljanja pramenova – 'sticky meches'.

Kapa i folija pripadaju prošlosti, jer na scenu stupaju sticky meches. Ovaj inovativni način bojanja kose djelo je slovenske frizerske zvijezde Primoža Keršića koji je razvio papirnate trake za stavljanje pramenova koje ne samo da omogućuju sasvim drugačiji pristup bojanju, nego su i ekološki prihvatljive, a omogućuju izradu svih vrsta pramenova koji su poznati.

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

"Razgovarao sam s Damirom što bismo mogli ponuditi tržištu, a da je novo i neviđeno. Kao frizera počela me kopkati ideja o pramenovima i tu su se javili sticky meches. Ideja se počela razvijati u rujnu, a pošto puno putujem, svjestan sam kako je sve više ljudi osjetljivo na zelenu tehnologiju, a taj trend se javlja i u Europi. Tako sam došao na ideju da napravim folije za pramenove od papira", objašnjava Primož Keršić koji je projekt napravio u suradnji s talijanskim profesionalnim frizerskim brendom Kemon, čiji je i edukator.

Prirodni i inovativni

Papirne folije izrađene su od ekološkog papira iz Južne Afrike koji zadovoljava sve potrebne uvjete, jer se ipak radi o bojanju kose i kemijskim procesima. Nakon pronalaska dovoljno kvalitetnog papira slijedilo je traženje idealnog ljepila, za što Primož kaže da je bio mnogo zahtjevniji zadatak. Moralo je biti dovoljno jako da zadrži vlasi, ali da ne čupa te je moralo dobro reagirati s frizerskim preparatima te ne utjecati na kvalitetu samog rada. U tome je uspio pa njegove folije sada imaju i prestižni FSC certifikat, koji jamči da je proizvod napravljen bez uništavanja šuma.

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

"Pošto sam i sam frizer, radio sam ih tako da omogućim frizerima da sami izraze svoju kreativnost. S ovim folijama možete raditi flamboyage, bayalage, klasične pramenove kakve smo dosad radili folijom ili kapom. Sve u svemu – što god vam padne napamet! Ako želite, možete po kosi crtati razne oblike, sve je moguće, a frizeri na taj način dižu razinu usluge, zabavljaju se u svom poslu, a klijent dobiva ono što želi", objašnjava Primož koji vjeruje da se na ovaj način može izbjeći toliko česta uniformiranost jer svaki frizer stavlja svoj pečat na bojenje.

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Damir i Primož se slažu kako je interes za ovu novu tehniku stavljanja pramenova velik, jer niti klijenti nisu što su nekad bili:

"Prije ste vidjeli žene kako kod frizera sjede i listaju novine, ali danas to nitko ne radi. Žene su educirane, zanima ih porijeklo boja, koliko su prirodne, sastav, upućene su u trendove, žele znati svaki korak u postupku..."

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Primož dodaje i kako se u tom pogledu vidi velika razlika između Slovenki i Hrvatica. Dok su naše susjede te koje dolaze frizeru po savjet i ideju, mi često dolazimo s gotovom idejom i vizijom i samo trebamo nekoga tko će realizirati naše želje. Cijena izrade ovih pramenova je između 150 i 350 kuna, ali sve ovisi o vašim željama:

"U principu se stavlja 10 do 30 folija, a sve iznad toga je pretjerivanje, bez obzira kakav efekt želite postići. Konačna cijena, naravno, ovisi o samoj dužini i kvaliteti kose, ali i o tome treba li skidati boju, koliko velika je promjena i sl.", za kraj dodaje Damir.

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Komentari 0