Beauty

Stara šminka vas čini manje lijepima

vaka žena želi biti lijepa i njegovana, ali stara šminka koju čuvate u ladicama "za svaki slučaj" vam u tome neće pomoći. Nema razloga da kada kupite novu maskaru, staru čuvate još barem nekoliko mjeseci.

Zašto biste čuvali ono skupo rumenilo koje vam nikako ne odgovara? Kozmetika kojoj je istekao rok trajanja, nikada ne ostavlja isti efekt na licu kao kad je nova, a može biti i opasna za vaše zdravlje. "Stara šminka, osim što ne izgleda lijepo, može izazvati alergije i iritacije što može dovesti do niza neugodnosti, ovisno o proizvodu koji se koristi. Također treba imati na umu da se u šminki razmnožavaju bakterije koje mogu inficirati lice. Koristite li staru maskaru ili olovku za oči, računajte na crvenilo i moguć konjunktivitis. Rokovi trajanja nisu striktno određeni, ali ih se svakako treba barem okvirno pridržavati", objasnila je dermatologinja Maja Ceković.

Svaki proizvod na sebi ima oznaku roka trajanja ili duljine trajnosti proizvoda nakon što je otvoren.  Obratite pažnju na simbol otvorene staklenke s brojem, jer upravo taj broj govori koliko mjeseci nakon otvaranja smijete koristiti proizvod. Svaku kozmetiku koja promijeni miris, boju ili teksturu smjesta bacite, jer upravo ta tri znaka upućuju da je vašem druženju došao kraj. Imajte na umu kako kremasti proizvodi te oni na bazi ulja imaju kraći životni vijek od onih u kamenu ili na vodenoj bazi.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Upravo to radi poznata pjevačica Maja Vučić koja, kako sama priznaje, ima ovisnost o crvenim ruževima: "Uvijek kupujem istu nijansu crvenog ruža i kod svakog proizvođača tražim onu savršenu nijansu crvene boje kojoj teži svaka žena. Ruž koristim dok ga ne potrošim ili dok ne promijeni miris. Ako odmah shvatim da mi neki proizvod ne odgovara, proslijedim prijateljici, a ona meni zauzvrat da neki svoj proizvod. Kod pudera se držim pravila o roku trajanja od pola godine, ali kada nešto koristite svaki dan, onda to obično i potrošite prije isteka roka trajanja." ističe Maja i dodaje kako u njenom ormaru postoji i Pandorina kutija: "U nju bacam šminku koju ne mogu zamijeniti, koja ne odgovara ni meni ni mojim prijateljicama i s kojom ne znam što bih. Na kraju je uvijek ispraznim u smeće, bez mnogo žaljenja. Zdravlje i ljepota su mi važniji."

U zadnjih nekoliko godina, lakovi za nokte su doživjeli iznimnu popularnost. Kozmetičke kuće su čak i u vrijeme najgore ekonomske krize doživjele porast prodaje iz jednostavnog razloga: čak i ako si ne mogu priuštiti odjevne komade iz posljednjih kolekcija, novaca za ruž ili lak za nokte će se uvijek naći. Čuvate li svoje lakove dobro zatvorene te na suhom i tamnom mjestu, možete ih koristiti i preko godinu dana, zapravo dok god ih možete lijepo namazati i dok se nije promijenila struktura laka. Čim se počnu stvarati grudice, a lak guliti brže no inače- bacite ga.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Maskara, kao jedan od najprodavanijih i najpopularnijih kozmetičkih proizvoda, može trajati tri mjeseca. Stare maskare, osim što se truse i lijepe trepavice, mogu uzrokovati i konjunktivitis, dok sitne čestice koje padaju s trepavica mogu biti posebno neugodne za osobe s lećama i izazvati suzenje oka i samim time, razmazivanje šminke. Isti rok trajanja ima i olovka za oči koju treba redovito šiljiti kako se bakterije ne bi razmnožavale.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Proizvode poput ruža ili sjajila koje često nosite u torbici te izlažete visokim i niskim temperaturama, čuvajte maksimalno osamnaest mjeseci. Sjajilo ili ruž kojima je istekao rok trajanja imaju neugodan miris i okus, a često se odvoji i uljni dio od pigmenta.  Stari ruževi se ne mogu ravnomjerno razmazati i usto isušuju usne te se pigment uvlači u sitne nabore usana. Proizvodi čvrste teksture i oni u prahu poput sjenila , pudera i rumenila su maratonci u svijetu kozmetike i njihov rok trajanja ovisi o načinu na koji se odnosite prema njima. Redovito perite četkice i spužvice kojima ih nanosite i preživjet će drugi rođendan. Onoga trenutka kada se na proizvodu stvori tvrdi sloj, postat će ih gotovo nemoguće koristiti i vrijeme je da ih bacite. Sjenila kojima je istekao rok trajanja neće nikada biti intenzivna kao ona kojima nije i brže će nestati u pregibu kapka.

Tekući puder može preživjeti između 6 i 12 mjeseci, a redovito pranje kista ili četkice za tekući puder sačuvat će vaš ten u potpunosti. Stari puderi mogu izazvati prištiće i nejednako se nanose, stoga će s njim vaš ten biti pun nepravilnosti umjesto savršen. Parfemi, iako često u bočicama koje zbog svog dizajnerskog potpisa, nisu najbolja dekoracija vašeg kozmetičkog ormarića. Umjesto u vrućoj i vlažnoj kupaonici, čuvajte ih na dobro zamračenom mjestu poput ormara i trajat će i do dvije godine prije nego promijene miris. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0