Beauty

Sjajna kosa usprkos bojenju

Obojena kosa je često bez sjaja, izgleda suho i beživotno. Razlog tome je gubitak pigmenta koji se ispire prilikom pranja, ali i utjecaj razvijača boje na našu kosu. Kako sačuvati sjaj, otkrila nam je vlasnica Salona Etra, Petra Granić.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies "Postoje različite boje za kosu koje imaju različit učinak. Međutim, do današnjih dana su profesionalne boje za kosu nevjerojatno uznapredovale kada je njega u pitanju. Osim što mijenjaju boju naše kose, one ujedno i njeguju. S druge strane, širok raspon naziva i tipova komercijalnih boja za kosu može zavarati potrošača. Iako na etiketi piše kolor šampon ili preljev, ponekad se dogodi da se radi o mnogo trajnijoj boji", objasnila je Petra, dodavši kako danas postoji ponešto za svakoga, ali da prednost uvijek daje profesionalnim bojama za kosu.

Individualna njega

Preljevi, polutrajne, trajne boje, pjene u boji ili pak kreda? Svi ti preparati ostavljaju svoj trag. Ključ u održavanju lijepe kose je redovita njega koja mora biti prilagođena potrebama kose tretirane bojom.

"Kada kosu njegujete kod kuće prije svega morate odabrati dobar šampon, regenerator i masku. Ne postoji univerzalno rješenje ili brend koji svima odgovara, pa čak nisu niti svi proizvodi unutar linije jednako kvalitetni", otkrila je Petra i dodala kako u njezi tanke kose treba biti posebno oprezan: "Proizvodi za obojenu kosu često sadrže njegujuća ulja koja mogu otežati kosu. U tom slučaju savjetujem da se koristi šampon za tanku kosu bez volumena i maska za obojenu kosu te da proizvodi nipošto ne budu svi iz linije za obojenu kosu. Kod suhe kose to nije slučaj, jer joj ulja odgovaraju pošto boja zna osušiti kosu."

Ombre diktira trendove u njezi

Osim svakodnevne njege kod kuće. Postoji i cijeli niz profesionalnih tretmana koji mogu biti od velike pomoći: "Kako se njeguje koža tako je bitno da se njeguje i kosa, koja će vam biti zahvalna, a vi zadovoljniji. Po mojoj procjeni 80% kose pati zbog nedovoljne hidratacije koja se gubi tijekom sušenja fenom, peglanja, feniranja, bojenja... U boljim salonima, kao i u studiju "Etra" se nude terapije za kosu koje su stvarno učinkovite, a s adekvatnim šamponom i regeneratorom kosa poprima baršunasti izgled. Probajte i nećete zažaliti", otkrila je Petra.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

A što je s ombreom – tako popularnim načinom bojenja kose koji često ošteti vrhove? Petra kaže kako se tako tretirana kosa najbolje njeguje suhim uljima: "Ona ne maste kosu i idealna su za njegu vrhova. Mana im je što mogu potaknuti statički elektricitet u kosi ili pak izravnati valovitu kosu, ali njihov njegujući učinak je vrijedan toga."

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0