Beauty
Salma Hayek

Salma Hayek tvrdi da izgled duguje 'čudotvornoj' anti-aging biljci iz Meksika

  • Slavna glumica Salma Hayek tvrdi kako je biljka tepezkohuite doista čudotvorno sredstvo protiv starenja kože 
  • Ono što je u Europi gavez ili brđanka, što je u Indiji gotu kola, to je u Južnoj Americi jedna vrsta mimoze lokalnog naziva tepezcohuite (tepezkohuite), koju nazivaju i 'stablo za kožu'
  • Evo što treba znati o ovoj anti-aging biljci 

Što si starija, njega kože postaje važnija. Želiš li dugo zadržati svoju prirodnu ljepotu, možeš koristiti prirodne aktivne tvari iz svijeta biljaka. U takvu njegu se, između ostalih, kune i Salma Hayek. Naime, 56-godišnjoj glumici mnogi se dive zbog mladolikog izgleda, gotovo da nema uopće bora. Sama glumica kaže da njezina tajna ljepote leži u snazi jedne meksičke biljke: tepezkohuite. 

krema za područje oko očiju s retinolom Možda vas zanima Od 100 kuna do čak 100 eura: kreme za područje oko očiju s retinolom koje vrijedi dodati u skincare rutinu Rubrika Beauty Beauty

„Koristim sastojak koji se zove tepezkohuite, koji se u Meksiku koristi za opekline, jer potpuno regenerira kožu“, rekla je prije nekoliko godina u jednom intervjuu. Budući da koristi aktivni sastojak ove biljke, ne trebaju joj ni botoks ni drugi zahvati za ljepotu. „Koristim samo svoje kreme“, naglasila je. 

Što je tepezkohuite?

Tepezkohuite je meksička biljka poznata i kao 'stablo za kožu'. Već su drevne Maje bile svjesne ljekovitih svojstava biljke tepezkohuite. Prah se dobiva iz fino mljevene kore stabla i stoljećima se koristi kao lijek za kožne bolesti, rane i opekline. To je prirodni analgetik protiv bolova koji ima antibiotička i antiseptička svojstva.

Budući da se radi o popularnom lijeku iz Meksika, izvoz kontroliraju tamošnje zdravstvene vlasti i Ministarstvo poljoprivrede. Zbog svojih aktivnih sastojaka često se koristi i kao sastojak kozmetičkih preparata i proizvoda za njegu kože. Tepezkohuite se, primjerice, koristi kao sastojak krema, losiona, pilinga ili maski.

Postoje li domaće biljke sa sličnim učinkom?

Ali, kako bi uz pomoć biljnih aktivnih sastojaka njegovala ostarjelu kožu, ne moraš nužno kod kuće imati proizvod za njegu kože s tepezkohuiteom. Postoje mnoge biljke koje imaju sličan učinak kao meksički čudotvorni lijek protiv starenja.

Biljke poput nevena, kamilice, ranjenika, kore vrbe, kore bršljana, šipka ili aloe vere također imaju protuupalna i umirujuća svojstva. Kozmetika sa sastojcima iz ovih biljaka također može učinkovito spriječiti bore i starenje kože.

Što je važno kod proizvoda protiv starenja?

Ako želiš dugo zadržati svoju prirodnu ljepotu, pri kupnji proizvoda za njegu pripazi da su bogati antioksidansima, vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. To pomaže u revitalizaciji i jačanju kože. Biljni ekstrakti mogu dodatno pomoći u održavanju vlažnosti kože i time smanjiti bore i stvoriti čvršći ten.

Možda vas zanima Jesu li kreme za smanjivanje rasta dlačica vrijedne naše pažnje? Istražili smo sve što o njima trebamo znati Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0