Beauty

S ovih 5 beauty tretmana trebala bi pričekati do kraja ljeta

  • Neke beauty tretmane trebala bi izbjegavati ljeti radi štetnih učinaka sunca koje može imati na tvoju kožu
  • Stručnjaci su objasnili s kojim tretmanima i zašto bi trebala pričekati do jeseni
  • A ako nikako ne možeš postoje načini na koje možeš smanjiti rizik od iritacije nakon toga

Ljeto je izvrsno za mnoge stvari — žarke boje, nove proizvode za njegu kože, svježe frizure — ali postoji nekoliko stvari u beauty prostoru koje je bolje ostaviti za hladnije mjesece. Kako su dani sve topliji i više smo na suncu, postoji nekoliko pravila i najboljih praksi kojih se treba pridržavati, posebno kada su u pitanju tretmani ljepote na koje bi ljeti trebali ići, a još važnije koje bi trebali izbjegavati sve do kraja ljeta.

Možda vas zanima Najpoželjniji uređaj za oblikovanje kose ima novu verziju, što može Dyson Airwrap 2.0? Rubrika Beauty Beauty

Dok stvari poput spreja za tamnenje, bojenje kose i botoksa idu zajedno s toplijim mjesecima, određeni tretmani ljepote - poput onih koji uključuju laser - ne idu. Umjesto toga, ove odlaske kod dermatologa najbolje je sačuvati za jesen. Stručnjaci su objasnili s kojim tretmanima i zašto bi trebala pričekati do jeseni.

Lasersko uklanjanje dlačica

Unatoč tome što je lasersko uklanjanje dlačica popularna tema razgovora tijekom ljeta jer je sezona kupaćih kostima, ovaj tretman je zapravo najbolje provoditi u jesen i zimu. "Laseri koji se koriste za lasersko uklanjanje dlačica ciljaju na melanin ili pigment u dlaci koji se nalazi duboko u folikulu dlake", rekla je dr. Gmyrek za Popsugar.beauty. "Ako ste preplanuli, imat ćete melanin ili pigmentaciju na površini kože. Kada lasersko svjetlo pogodi to područje, apsorbirat će ga i melanin dlake kao i melanin na vašoj koži, a postoji rizik za pečenje kože."

Ovo vrijedi i za samotamnjenje. Ako ipak dođe do opekline, to može uzrokovati lakše zacjeljivanje kože ili trajni ožiljak.

Intenzivno pulsirano svjetlo (IPL)

 | Autor: shutterstock shutterstock

Intenzivno pulsirano svjetlo je popularno liječenje koje tretira slomljene kapilare ("paukove vene") i hiperpigmentaciju ("dobne mrlje") uzrokovane starenjem i suncem . IPL također potiče proizvodnju kolagena i elastina, koji pomaže koži i daje svježiji izgled, a najbolje rezultate postiže kada je dio niza tretmana, obično mjesec dana.

Hailey Bieber ovih dana izdaje svoju beauty liniju Rhode, obećaje pristupačne cijene i blistavu kožu

Prema plastičnoj kirurginji Heather Furnas IPL bi trebala odgoditi do jeseni ili zime iz razloga što koža nakon tretmana može biti sklona oštećenju od sunca i hiperpigmentaciji. Preplanula koža također može povećati rizik od netočnih postavki lasera, što može dovesti do ozljeda. Dr. Gmyrek je objasnila da kada se koristi IPL za ciljanje smeđih mrlja, "ako je koža oko smeđe mrlje preplanula, laser ne može odrediti koju točku uklanja i stvara toplinu u cijelom području, što može dovesti do oštećene, pa čak i izgorene kože ."

Uklanjanje tetovaže

 | Autor: shutterstock shutterstock

Iako možda razmišljaš o uklanjanju neželjene tetovaže tijekom ljeta jer se tada najviše vidi, to nije najbolja ideja iz istih razloga zbog kojih bi trebala izbjegavati lasersko uklanjanje dlaka. "Lasere koji se koriste za uklanjanje tetovaža također može apsorbirati pigment u koži, a ne samo tetovaža", rekao je dr. Gmyrek. Stoga ne možete biti preplanuli ili riskirate moguće opekotine kože. Sunčeva svjetlost također može utjecati na rezultate procesa uklanjanja tetovaže i dovesti do mogućih ožiljaka.

Tretmani laserskog resurfacinga

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ne razlikuju se od kemijskih pilinga, tretmani laserskog obnavljanja kože pomažu pilingu gornjeg sloja kože na ekstremnoj razini kako bi se stimulirala nova proizvodnja kolagena. "Laserska verzija kemijskog pilinga - kao što je Fraxel - koristi lasersko svjetlo za dubinu prodiranja i stvaranje rana na koži", rekao je dr. Gmyrek. Iako koža zacjeljuje od ovakvog tretmana, nevjerojatno je osjetljiva na sunce. "Ako se tijekom tog vremena nenamjerno izlažete suncu, to će vjerojatno ugroziti vaše rezultate, a također će vas izložiti riziku zacjeljivanja s dodatnom i možda nepravilnom pigmentacijom na koži."

Ako ne možeš izbjeći neki od ovih tretmana...

Ako iz nekog razloga jednostavno ne možeš izbjeći jedan od ovih tretmana ljepote ljeti, postoje načini na koje možeš smanjiti rizik od iritacije nakon toga. To počinje s pronalaženjem čistog, sigurnog objekta koji te može informirati o svim najboljim praksama. Što se tiče njege nakon tretmana, proces ozdravljenja doista najviše ovisi o tvojim osobnim navikama na suncu, ljetnim aktivnostima i opreznosti.

“Uvijek preporučujem nošenje kreme za sunčanje svaki dan, bez obzira jeste li vani ili ne, kao i šešir sa širokim obodom i sunčane naočale ako ćete biti na suncu”, rekao je Darden. I ne zaboravite na ponovno nanošenje svaka dva sata. "Imam pacijente koji ljeti doista ne izlaze vani tijekom dana kako bi izbjegli izlaganje suncu", rekao je dr. Gmyrek. "Ako ste to vi, možda ćete moći primati laserske i kozmetičke tretmane ljeti isto kao i zimi."

Photo: None

Komentari 0