Beauty 20. prosinca 2013.

Punđa – kraljica svečanih frizura

Thinkstock.
1/11

Ne postoji glamuroznija i svečanija frizura od punđe. Bez obzira na popularnost pletenica, repa ili raspuštene kose, punđa je bila i ostala mjerilo elegancije. Sve tajne ove popularne frizure otkrili su nam Zvonimir Franić iz Salona F te voditeljica Antonija Stupar Jurkin.

Kosa se na različite načine uređivala i oblikovala još od davnina. Ponekad je to bilo iz praktičnih razloga, kako kosa ne bi padala u jelo, oči ili ometala pri poslu, a ponekad zato da bi ukrasi i nakit više došli do izražaja. Vjerojatno je tako nastala i prva punđa, frizura koju su u određenim periodima nosile samo udate žene, nekada i žene i muškarci, a danas ih vole svi.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Od jednostavne frizure do zahtjevne konstrukcije

“Kosa, kao najljepši ukras žene, se podizala i motala u punđe još u doba antike (grčke i rimske frizure). Ono što je zanimljivo da su frizure u to doba imale svoje zadane dimenzije pa je tako ženska grčka frizura bila karakterističnog oblika s izrazito naglašenom dužinom, a ne širinom ili visinom frizure. Dužina gotove frizure bila je čak 34 cm, a od toga je nakovrčani repić bio dug svega 9 cm", otkrio nam je frizer Zvonimir Franić iz Salona F.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Nadodaje i kako su rimske punđe bile uglavnom sastavljene od sitnih pletenica te često ukrašene vrpcama, nakitom i krunama, dok je srednji vijek donio neke sasvim nove trendove u svijetu frizura:

"Rani srednji vijek obilježila je bizantska frizura. Za tu frizuru bilo je karakteristično što se kosa dijelila na stražnjem dijelu u dva pramena koja bi se omotala krznom, a povrh toga bi bila ovijena biserima ili zlatnim trakama. Kape su bile obilježje svake frizure, a tada su bile popularne one od samta, ukrašene draguljima", dodao je Zvonimir.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

U novom vijeku posebno mjesto zauzimaju rokoko frizure koje su, prema Zvonimiru, mnogo više od obične punđe. Duga kosa se tapirala do krajnjih granica i napinjala preko predloška koji je stajao centriran na vrhu glave te se tako oblikovala punđa. Ovakve frizure znale su biti visoke i 85 cm, a zbog izrazito zahtjevne izrade nosile su se i po 40 dana. Kao da visina nije dovoljna, takve frizure su se i ukrašavale niskama bisera, cvijećem i drugim detaljima što ih je činilo izrazito teškima za nošenje. Zvonimir kaže kako je to bilo doba češkanja dugim štapićima i općenito velike nehigijene vlasišta i kose.

Međutim, nisu se samo u Europi nosile glamurozne punđe koje fasciniraju izradom. Slično je bilo i u Japanu, kada je u 17. stoljeću postalo uobičajeno da gejše nose podignutu kosu kako bi otkrile za Japance najseksepilniji dio ženskog tijela - stražnju stranu vrata. Postoji nekoliko vrsta punđi kakve nose gejše danas, a svaka ima i nekoliko podvrsti koje govore o statusu gejše. Tako se 'Shimada' dijeli na 'Taka Shimade' kakve nose slobodne djevojke, 'Tsubishi Shimade' kakve nose starije pripadnice ove skupine, dok 'Uiwate' nose samo najviše pozicionirane gejše. Uz 'Shimadu', one nose i  'Ofuku',  'Katsuyama', 'Yakko-shimada' i 'Sakko' punđe koje su veoma ukrašene i komplicirane te se zato danas sve više koriste perike, a postoji i nekoliko drugih vrsta koje se nose u određenim fazama života.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Tako komplicirana frizura, se baš kao i rokoko instalacije, nije mogla mijenjati svaki dan, pa su gejše spavale na posebnim uzglavljima, često okružene rižom kako se glava ne bi mogla pomaknuti ni lijevo ni desno. I dok danas majstori-frizeri u ovoj vrsti punđi polako izumiru, u njihovo zlatno doba imali su pune ruke posla – čak i ako je frizura bila očuvana, mijenjala se svaki tjedan.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Frizure u doba napretka 1870. je obilježila kraljica Eugenija. Visina frizure bila je oko 10 cm. Glavni dio frizure, šinjon, sastojao se od dugih, bogatih uvojaka koji su padali od podnožja krune do dekoltea na leđima, a frizure Jugendstila u 19. i 20. stoljeću obilježile su punđice koje su bile odijeljene dubokim razdjeljkom po sredini. Od sredine čela počeli su je podizati prema gore i ovijati oko cijele glave simetrično na obje strane", naglasio je poznati zagrebački frizer iz Studija F.

Podignuta kosa pristaje svima

Punđe povremeno nosi i poznata voditeljica Antonija Stupar Jurkin. Iako je nosila i kratku kosu, u posljednje vrijeme njeguje nešto dulju frizuru koja nudi više varijanti za oblikovanje:

 | Autor: Mare Milin Mare Milin

Punđe nosim uglavnom kada su neke posebne prigode, a kod kuće su idealan spas kada mi je kosa masna. Sva sreća da mi je moj posao omogućio da isprobam brojne frizure tako da privatno više nemam potrebu za eksperimentiranjem”, kaže Antonija te priznaje: “U posebnim prigodama volim ležernije punđe, niske, s pramenovima i šiškama koje izviruju. Rijetko kada nosim svečane punđe, mada moram priznati da velike retro punđe ipak privlače pozornost gdje god se pojave.”

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Upravo jednostavne, ležerne punđe kakve nosi Antonija su hit ove sezone. Zvonimir kaže kako ih je jednostavno izraditi, a pristaju svima:

“Ove sezone punđe su jako slobodne i u pokretu. Kosa se prvo voluminozno isfenira na valove te se ležerno zakopča (kao da ste je sami pokopčali). Ovakve punđe prolaze za sve prigode. Od vjenčanja do subotnjeg izlaska!"

 | Autor: HA HA

Punđe su uvijek bile i ostale omiljena frizura za crveni tepih. Dodjela Oscara, Zlatnih globusa, Emmyja ili Grammyja – bez obzira o kojoj godini se radi, možete biti sigurni kako će ova frizura pronaći put do mnogih zvijezda. Kao svoje favorite Zvonimir ističe Jessicu Albu, Evu Longoriju i Selenu Gomez za koje smatra da punđu nose fantastično.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ipak, tko bi mogao zaboraviti punđe kakve je nosila Grace Kelly ili pak Audrey Hepburn koje su do današnjih dana bile i ostale sinonim za eleganciju. Zanimljivo kako frizure koje su nosile one, i danas često viđamo na svečanim događanjima. Je li to zbog povratka retro stila ili pak univerzalnosti tih frizura – teško je reći, ali sigurno ćemo ih viđati barem još neko vrijeme.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0