Beauty 06. srpnja 2011.

Puderi za vrele dane

Thinkstock.

Većina žena ne može zamisliti život bez maskare i pudera. I dok nam maskara ljeti ne zadaje glavobolje, puderi uvijek izazovu nekoliko nedoumica.

Vrućina, znoj, pojačano lučenje sebuma i često provođenje vremena na otvorenom pred puder stavljaju nove izazove kojima često nisu dorasli. Bianka Žugelj, vizažistica koja je stekla znanje na prestižnoj Cinema Make up School u Los Angelesu otkrila je kako prilagoditi kreiranje podloge ljetnom periodu.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je svakako tekstura pudera. Umjesto teških pudera na uljnoj bazi radije odaberite puder s oznakom  "mattifying" ili "oil free" . Takvi puderi su obično na vodenoj bazi koja ne zatvara pore, a često imaju i matirajući efekt. Bojite li se da bi vam puder nakon nekog vremena mogao nestati s lica, potražite neki s oznakom  "extra lasting" , ali čarobnog trika za sprečavanje nestajanja pudera nema.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Boravite li mnogo na otvorenom, ukoliko ste izloženi znoju, vrućini i ostalim ekstremnim faktorima, nema sredstva koje će vaš puder zadržati na licu. Ako stavite preveliku količinu pudera u nadi da će tako ten izgledati bolje, zapravo radite jednu od najgorih pogrešaka. Radije stavite fini tanki sloj pudera koji će držati neko vrijeme, a kada vidite da ga više nema uklonite puder i stavite novi sloj. Nipošto nemojte stavljati novi puder na već postojeći sloj", upozorava  Bianka Žugelj .

Jedan od trikova koji će učiniti vaš make up postojanijim je stavljanje tankog sloja pudera u kamenu ili prahu preko tekućeg pudera. Nanosite ga u malim količinama i kvalitetnim kistom. Ukoliko vaš ten nije problematičan i nije mu potrebno jako prikrivanje bilo bi vrijeme da isprobate tonirane kreme. Iako mnogo manje pigmentirane nego klasični tekući puderi, ujednačavaju ten i hidratiziraju ga tijekom cijelog dana, a njihova lagana tekstura neće začepiti pore. Često imaju i dovoljno visok zaštitni faktor tako da dodatna zaštita neće biti potrebna.

 | Autor:

Bianka je također preporučila da se puder ne nosi na plažu: "Stavljanje pudera za odlazak na plažu nema smisla. Neki od njih jesu vodootporni, ali samo do određene granice, a osim toga tu su i trljanje ručnikom, sunčanje i sl. Navečer je puder dozvoljen, ali u umjerenim količinama u svrhu matiranja i ujednačavanja tena."

Potrebama suvremene žene prilagodile su se i kozmetičke kuće. Tako Avon u svojoj ponudi ima osvježavajuću podlogu bez ulja koja ujedno matira kožu, ali i puder u kamenu koji se prilagođava boji tena. L'Orealov True Match jamči jače prikrivanje bez stvaranja teškog osjećaja na licu, dok Maybellineov Dream Satin Liquid umanjuje pore i ujednačava ten, a Vichy u svojoj Normaderm liniji ima proizvode namijenjene problematičnoj koži. 

Komentari 0