Beauty

Psihologinja otkriva što utječe na našu sliku tijela i zašto težimo savršenstvu

  • Žene se neprestano opterećuju svojim izgledom. Nikad nismo dovoljno mršave, dovoljno mlade, dovoljno lijepe, koža nikad nije dovoljno glatka i bez bora, a celulit dovoljno nevidljiv
  • Konstantno težimo savršenosti koja ne postoji, a za to je odgovorno društvo koje nam sa svih strana nameće iskrivljene i nedostižne standarde ljepote
  • Psihologinja i mentalna trenerica Sandra Župarić otkriva kako se nositi s tim pritiskom, kako se prestati opterećivati nerealnim ciljevima koje smo si sami zadali i konačno zavoljeti svoje tijelo

Do ljeta ću skinuti sav višak kilograma. Do ljeta ću imati kožu bez celulita. Do ljeta ću... kako bih s prijateljicama mogla na godišnji odmor! – česte su izjave brojnih žena diljem svijeta. Posebno negativan ton na ovih nekoliko izjava daje činjenica da je čak 91% žena nezadovoljno svojim tjelesnim izgledom što za posljedicu često dovodi do izbjegavanja određenih mjesta, odjeće, ljudi ili pak samog gledanja u ogledalo. Time više uključuje izrazito negativan samogovor koji može dovesti do brojnih uvreda koje smo si same uputile, a baš tako narušile i sveukupno samopouzdanje. Umjesto da uistinu uživamo u nadolazećem ljetu i godišnjem odmoru, preplavimo se brojnim brigama povezanim s našim tjelesnim izgledom od kojih na kraju samo čekamo da naš trbuh, koža ili noge budu savršene kako bismo napokon počele uživati. Nažalost, čekajući savršenstvo gubimo samo vrijeme i prilike da uživamo u ispunjenom životu.

Ono što moramo razumjeti da su na našu sliku tijela utjecali brojni čimbenici poput načina komuniciranja vlastitog i tuđeg izgleda od strane naših roditelja, poruke koje je društvo poslalo te naša percepcija u okvirima pogleda na same sebe. 

Međutim, dok druge ne možemo mijenjati možemo osvijestiti svoje misli koje su često automatske te na taj način ih malim koracima prilagođavati. Postoji mogućnost da je naša percepcija dijelom narušena te da objektivno lijepo ili dobro vidimo kao neadekvatnim zbog jednog manjeg detalja. Primjerice, izašao vam je baš danas jedan mali prištić zbog čega ste odmah zaključili da ste ružni.

Fiksirali ste se na jedan mali detalj umjesto da ste pažnju usmjerili na ono što je lijepo na vama ili pak prihvatili da je ta jedna manjkavost samo privremena. 

Također, inzistiranje na savršenstvu zvuči kao nemoguća misija koja je prožeta brojnim negativnim emocijama. Savršenstvo kao takvo zapravo niti ne postoji što je upravo razlog zašto govorimo o uzaludnoj borbi da ga i postignemo. Inzistiranjem na savršenstvo postavljamo nerealno visoka očekivanja te kada ih ne dostignemo na kraju ostanemo izrazito razočarani. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Radije se usmjeriti na prihvaćanje onog dobrog a ostalo definirajte kao prostor za napredak i provjerite radi li se o nečemu što je unutar vaše kontrole. Definirajte kako ćete isto unaprijediti s jasnim koracima te obavezno imajte na umu kako se svaka promjena ne događa preko noći zbog čega je potrebno strpljenje za sveukupni proces. Dok na ono što ne možete mijenjati počnite gledati kao posebnosti koje čine vas baš takvima kakvi jeste.  

Također, umjesto silnih briga oko kilograma radije postupno unaprijedite svoj životni stil. Uvedite male dobre navike povezane sa spavanjem, prehranom i tjelesnom aktivnošću te tako unaprijedite sveukupnu kvalitetu života. Nisu potrebne velike promjene, čak i 10% promjene je dovoljno kako biste se osjećali nešto bolje. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Konačno, smanjite čekanja savršeno zategnutog trbuha i lica bez bore kako ne biste propustili brojna nova i lijepa iskustva. Učite se prihvaćati i biti nešto blaži prema sebi te probajte uistinu uživati ovo ljeto!

Članak napisala mag. psych. Sandra Župarić

Kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, na vidjelo izlazi naša najbolja verzija sebe – autentična, jedinstvena, stvarna. Nije uvjetovano nikakvim standardima ljepote, jer tada standarde ljepote postavljamo sami. Ne gledaj poprijeko nesavršenosti na sebi već uživaj u svojoj koži bez zadrške, ona priča najzanimljiviju priču. 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0