Beauty

Pomaže li suho četkanje ljepoti kože, detoksu, kod celulita? Evo što kaže stručnjakinja

  • Potiče limfni sustav, oslobađa tijelo od toksina, pomaže kod smanjenja celulita... Da, sve to može suho četkanje
  • A sve što nam treba je četka od prirodnih materijala i nekoliko minuta koje ćemo dnevno posvetiti sebi
  • U konačnici i koža postaje ljepša, a četkanje smanjuje i stres. Što se čeka?

Za suho četkanje kože potrebna vam je samo kvalitetna četka od prirodnih materijala, a od ovog jednostavnog tretmana možete imati višestruku korist. Suho četkanje kože potiče limfni sustav i cirkulaciju te tako pomaže tijelu da se oslobodi toksina što u konačnici dovodi do zdrave i lijepe kože.

Osim spomenutih dobrobiti suho četkanje može pomoći i kod smanjenja celulita. Najveću korist od suhog četkanja kože imat ćeš ako ga uvedeš kao petominutnu jutarnju rutinu prije tuširanja ili kupke. Ayurvedski tekstovi preporučuju svakodnevno suho četkanje zato što kožu tretiraju kao treći bubreg, u smislu da četkanje stimulira limfu i cirkulaciju pa se kroz kožu tako lakše oslobađaju toksini nakupljeni u tijelu, a koža postaje ljepša.

Dobrobiti suhog četkanja za kožu

  • Djeluje kao piling - uklanja odumrle stanice kože, otvara pore i omogućuje koži da 'diše'
  • Potiče cirkulaciju - suho četkanje poboljšava cirkulaciju kože, što pomaže eliminaciji metaboličkog otpada
  • Stimulira limfni sustav - stimulacijom limfe djeluje se na uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu i tako poboljšava opće stanje tijela, pozitivno utječući na rad vegetativnog živčanog sustava i na cijeli imunološki sustav
  • Djeluje na celulit - suho četkanje je masaža, a masaža pomaže kod razbijanja masnih naslaga što pozitivno utječe na smanjenje celulita
  • Smanjuje stres - postupak suhog četkanja može biti i meditativan, osobito ako se radi u mirnom okruženju. Može smanjiti mišićnu napetost i umiriti um.

Suho četkanje | Autor: Shutterstock Shutterstock

Suho četkanje postupak

Nabavite četku od prirodnih materijala s tvrđim čekinjama, ali ne pretvrdim i dugačkom drškom kako biste mogli dohvatiti i teže dostupna mjesta na tijelu.

Četkanje počnite od stopala. Krećite se prema gornjim dijelovima tijela: noge, ruke, prsa, leđa i trbuh. Četkajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Nemojte četkati lice, intimno područje, niti mjesta na kojima je koža oštećena uključujući i proširene vene.

Pritisak na kožu prilikom četkanja treba biti čvrst, ali ne i bolan. U svakom slučaju zapamtite da kožu treba četkati, a ne ribati. Nakon četkanja koža bi ti trebala biti ružičasta, a ne crvena i iritirana.

Četkanje može trajati od dvije do dvadeset minuta i trebalo bi biti svakodnevno.

Dodatni savjeti

- Nježnije četkanje je preporučljivije od grubog.

- Nikad nemoj četkati mjesta na koži koja su oštećena.

- Dodatna dobrobit za izgled kože bit će, ako se nakon četkanja tuširate naizmjenično toplom i hladnom vodom.

- Nakon suhog četkanja i tuširanja ili kupke koža će bolje upiti losion za njegu.

 | Autor:

Suho četkanje kao metoda u medical wellnessu

Dr. med. Jelica Popić, začetnica spa wellness industrije u regiji navela je prednosti suhog četkanja: "Suho četkanje protiv bolova ili kao pomoć u rehabilitaciji kroničnih tegoba je metoda u medical wellness ponudi. Medical wellness je koncept rehabilitacije koji uključuje prirodne i tradicionalne metode među kojima je i četkanje. Suho četkanje kože osim iz kozmetičkih razloga (za ljepšu, blistavu, sjajnu kožu, manje celulita) možete koristiti i kada se osjećate umorno, iscrpljeno ili ako imate kronične bolove i napetost u pojedinom mišiću ili dijelu tijela. Kozmetički efekti su posljedica uklanjanja odumrlih stanica s površine kože, stimulacije i bržeg rasta novih stanica osobito vezivnih koje koži daju čvrstoću i elastičnost.

Četkanjem se poboljšava cirkulacija krvi i limfe - što ima za posljedicu više krvi na periferiji koja s jedne strane donosi koži kisik i hranjive tvari, a s druge strane veća količina krvi odnosi višak toksina - tj. organizam se detoksicira. Četkanje pomaže i uklanja bolove i napetost u tijelu, zbog toga što se pokret četkanja kože određenog intenziteta prenosi putem živčanih vlakana u koru velikog mozga ili refleksnim lukovima u leđnu moždinu – djelujući centralno na bol. Bolja cirkulacija i više kisika uslijed četkanja će ukloniti spazam i grčeve u mišićima. Četkanje se može provoditi i kao metoda samopomoći, uz napomenu da je važno prethodno se savjetovati sa stručnjacima koji će vas dodatno savjetovati ili uključiti i druge metode za ljepšu kožu, manje celulita ili rehabilitaciju kako bi četkanje bilo što učinkovitije".

Čaj Možda vas zanima Od fine juhice do čaja od metvice, predstavljamo 12 napitaka za sagorijevanje kalorija i detoks Rubrika Life&style Life&style

Komentar stručnjaka

"Tehnika suhog četkanja nije novost našeg doba, potječe iz drevnih termalnih lječilišta u kojima se primjenjivala kao najučinkovitiji poticaj pročišćavanja cijelog tijela od toksina te za bolje hranjenje kože. Suhim, mehaničkim četkanjem potiče se, pored ostalog, aktivnost kože. Prije kupanja ili tuširanja navucite frotirnu rukavicu ili rukavicu od prirodnih vlakana. Masirajte tijelo kružnim pokretima, od stopala prema srcu. Leđa i stražnji dio nogu lakše ćete masirati trakom od istog materijala, a počnite od gležnja pa nastavite sve do ramena", objasnila je mr. ph. Seka Zebić.

Ovaj je članak originalno objavljen na portalu missZDRAVA.

Photo: None

Komentari 0