Beauty 20. veljače 2014.

Perike i umeci – tajna savršene frizure

Thinkstock.
1/13

Perike i umeci za kosu koriste se u oblikovanju frizura već tisućljećima. Bez obzira radi li se o perikama koje u potpunosti nadomještaju kosu ili pak ekstenzijama i umecima na kopču koje jamče dugu kosu na jedan dan, perike su uvijek prisutne. Sve o njima otkrile su nam Hata Novajlija iz frizerskog salona Cool i Ella Dvornik.

Svaka žena je barem jednom željela imati kosu dugu poput Matovilke ili isprobati neku otkačenu i ludu boju za kosu s kojom nikada ne bi imala hrabrosti doći na posao. Ideja o potpunoj promjeni imidža nije nova, jer vlasulje i umeci su se koristili za isticanje položaja, stila ili društvene funkcije, danas se pak mnogo češće koriste kako bi upotpunile styling ili prikrile nesavršenu frizuru.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell

"Plavuša sam i kao i svakoj plavuši koja prolazi mukotrpno blajhanje svaki mjesec bilo bi mi žao obojati se u tamno ili neku ludu boju i onda biti bez izlaza. Perike su jeftine i odlične za svakodnevnu promjenu rutine. Već su stilizirane pa sve što trebate kad vam se ne da prati kosu, uređivati i fenirati je staviti je na glavu i gotovo", objasnila je Ella Dvornik.

Estetski standardi različitih vremena

Hata Novajlija iz frizerskog salona Cool je jedna od rijetkih frizerki koja u svom salonu drži perike. Izbor je uistinu velik, i modelima i cjenovnim rangom, a ima i scenske perike koje su omiljen odabir brojnih naših glumica i pjevačica. No, perike nikada nisu bile rezervirane samo za njih.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

"Za perike kažu da vode porijeklo još iz starog Egipta, gdje su pokrivale obično obrijane ili zbog estetskih kriterija ružne glave. Rađene su tehnologijom koja je tada bila poznata, a to je bilo lijepljenje dlaka pomoću pčelinjeg voska. Osim toga ima navoda da su korištene i u drugim starim kulturama u estetske svrhe", objašnjava Hata Novajlija iz Salona Cool.

Egipatske perike i umeci nosili su se u svakodnevnom životu, ali i prilikom religijskih obreda, primjerice sprovoda. S obzirom da je zbog vrućine, ali i higijenskih razloga bilo sasvim uobičajeno brijati glavu, nije neobično da su viši slojevi tijekom javnih nastupa koristili pomagala kako bi se istaknuli. Povjesničar Herod čak piše da su egipatski svećenici brijali sve dlake na tijelu, svakog drugog dana.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"U Europi se nošenje perika javlja u 16. i 17. stoljeću, a bilo je različito motivirano. Ključno je bilo prihvaćanje perika od strane kraljevskih obitelji, koje su ih počele koristiti u Engleskoj i Francuskoj, prije svega Elizabeta I, Luj XIII i Luj XIV. Svoj vrhunac perike ostvaruju u doba rokokoa, kada je nošenje perika bila stvar prestiža u gotovo cijeloj Europi. Još i danas neke institucije, naročito u Velikoj Britaniji, imaju stroge propise o obvezi nošenja perika za djelatnike nekih javnih službi", nastavlja Hata.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Na drugoj strani svijeta situacija je bila slična. Posebno se ističu gache, perike namijenjene ženama visokog statusa u Koreji. Tadašnji standard ljepote podrazumijevao je što veću frizuru, stoga su velike i teške perike bile modni imperativ. Gache su bile izrazito skupe te je siromašnijim obiteljima trebalo šest do sedam godina da pripreme periku za novu snahu. Postoje i dramatični zapisi o smrti 13-godišnje mladenke koja je umrla od težine perike dok se dizala kako bi pozdravila svekra. Je li riječ samo o legendi ili istinitom događaju, teško je reći. Ova vrsta ukrasa zabranjena je u 18. stoljeću, ali se danas ponovno koristi u posebnim prigodama te teži 'zanemarivih' tri do četiri kilograma.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

"U našoj novijoj povijesti perike su se koristile za scenu, maškare, a nosili su ih stariji za osobne potrebe. Danas je sve manje predrasuda oko nošenja perika i umetaka. Mnoge poznate ličnosti u svijetu nose perike i vrlo često to naglašavaju", nastavlja Hata čija je vjerna klijentica i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin.

Modni dodatak i dobra frizura

Među ženama koje danas nose perike Hata posebno ističe Raquel Welch koja je dizajnirala i hit kolekciju vlasulja koju vole žene diljem svijeta, ali i Nicki Minaj, Dolly Parton i Lady Gagu koje koriste otkačene modele i umetke te Tinu Turner i Rihannu koje, kao i većina Afroamerikanki skrivaju svoju prirodnu kosu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

U SAD-u čak 65% tržišta za perike i umetke za kosu čine tamnopute žene, prije svega jer se afro-frizura i tradicionalni načini pletenja te vrste kose povezuju s nižim društvenim slojem i manjom obrazovanošću, a o tom fenomenu snimljeni su i dokumentarni filmovi.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

U Japanu, osim gejši koje su perike odabrale kao alternativu kompliciranim punđama, perike su prisutne u gotovo svim mladenačkim subkulturama. Tako pripadnice ganguro subkulture obožavaju plave duge ekstenzije, lolite nerijetko nose vlasulje pastelnih boja, dok gotičari naglašavaju kosu pramenovima u bojama, a shironuri će odabrati bilo koju koja će istaknuti njihov blijedi ten itd. Svaka pojedina skupina unutar subkulture ima boje koje preferira, a posebna skupina su zaljubljenici u tzv. 'cosplay' koji svojim izgledom imitiraju filmske, književne i strip junake i rade zahtjevne rekonstrukcije kostima.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Razvojem tehnologije izrada današnjih perika ide prema umjetnim vlaknima koja imaju i bolja svojstva nego prirodna kosa, a cijena im je daleko povoljnija. Vrhunske perike od umjetne kose izgledaju jednako kao perike od prirodne kose, ali im je održavanje neusporedivo lakše i jednostavnije. Kod pranja perike od umjetne kose, dovoljno je periku pustiti da se osuši i ona ima istu frizuru kao kad je bila nova. Kod prirodne kose obavezan je postupak friziranja", istaknula je Hata.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Perike od umjetnih vlakana voli i Ella koja u svojoj kolekciji ima periku boje lavande, ružičasto-blond i sivo-tirkiznu. Kupuje ih na eBayu za oko 30 dolara. Zbog niske cijene, ponekad izgledaju plastično, no Ella i za to ima rješenje:

"Najvažnije je kod perika koje nisu od prirodne kose da se peru u hladnoj vodi i češljaju samo dok su suhe. Perike mogu podnijeti i određenu dozu topline, ali ne bih preporučila da se sami bavite time. Ponekad imaju i umjetan sjaj, ali tada je dovoljno natopiti periku ili ekstenziju u omekšivač i ostaviti dva dana. Tako će postati više mat, poput prirodne kose, a i dobro će mirisati."

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Bez obzira odaberete li periku od kvalitetne umjetne dlake, prirodne kose ili pak nešto jeftinije perike od umjetnih vlakana na kojima se vidi da su perike, važno je da imate na umu kako se perike ne treba sramiti. U inozemstvu je ona prihvatljiva zamjena za frizuru ili odličan modni dodatak koji može kompletirati vaš styling. Na kraju krajeva, zašto si ne biste barem povremeno priuštili da postanete Matovilka o kojoj ste sanjali dok ste bili dijete.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0