Beauty
Povrtni mirisi

Parfemi s mirisom povrća su u trendu: nije loše mirisati na mrkvu, rajčicu, poriluk

  • Svijet parfema doista je svakog dana sve bogatiji i raznolikiji 
  • Trenutačno su u sve većem trendu takozvani povrtni parfemi, koji mirišu na povrće 
  • Ima tu svega, od arome cvjetače, poriluka, šparoga, artičoka… koje vrhunski parfumeri stavljaju u vrhunske mirise 

Bez sumnje, mirisi nemaju granica. Symrise, jedan od vodećih svjetskih proizvođača mirisa, čak je otišao toliko daleko da je surađivao sa stručnjacima za prehranu kako bi stvorio kolekciju Garden Lab, koja obuhvaća prirodna ulja pravog povrća – artičoke, cvjetače, poriluka, luka, šparoga – koje parfumeri koriste u finim mirisima.

Ne može se poreći da su parfemi prožeti povrćem šarolika družina i da bi ti bilo oprošteno ako pomisliš da zvuče više kao nešto što bi pronašla na popisu namirnica za špeceraj ili ubacila u blender.

Ali glasoviti povrtni miris, Pacific Chill Loisa Vuittona, zapravo je inspiriran sokom za detoksikaciju. Njegova priča počinje u LA-u, a svježi jutarnji smoothie od mrkve, đumbira i naranče pio je parfumer Jacques Cavallier Belletrud. Njegovi energizirajući učinci nadahnuli su Jacquesa da stvori ono što on naziva prvim 'wellness mirisom' Louis Vuittona, koristeći sastojke koji se često ne povezuju s parfumerijom. Počevši s mrkvom (kao i za svoj smoothie), miješa je sa začinskim biljem (paprena metvica, korijander i bosiljak) i mrvicom kiselkastog crnog ribiza kako bi 'razbio slatkoću' note marelice.

Miris povrća je teško opisati u parfemu. Je li fin? Hoće li tvojim kolegama miris povrtne vodice biti previše neobičan? Zapravo, mirišu li ovi mirisi uopće dobro?

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Louis Vitton

Kratak odgovor je: DA! Primjerice, Pacific Chill miriše oštro i svijetlo, ali također zemljano, poput vožnje kroz brda u kabrioletu sa spuštenim krovom, s povjetarcem u kosi, dok ispijaš omiljeni Erewhon smoothie Hailey Bieber. To je koktel dobrobiti i energije. Prve note su zelene i blistave, a zatim ih omekšava voćna i mesnata strana parfema.

Povrće, kao i svaka nota mirisa, može se dodati u parfem kako bi se dodala svježina ili kako bi se stvorilo nešto raspoloženije ili više 'zeljasto'. Vjerojatno je povrće također hladnija, odraslija gurmanska sestra šećernoj vati, marshmallowu i voću, a sve to podsjeća na veliku količinu šećera na proslavi dječjeg rođendana.

Ali, naravno, način na koji parfem pokreće neurone i evocira emocionalna sjećanja čini ga tako moćnim alatom. Ljepota biljnih parfema u tome što te tjeraju da se osjećaš prizemljenijom. Oni su poput lijeka za rješavanje stresa usred nesigurnih vremena u kojima trenutačno živimo. Svježe zelene biljke vraćaju nas kući i podsjećaju nas na Zemlju.

Parfemi iz 2000-ih Možda vas zanima 9 parfema koji su bili hit 2000-ih i još uvijek se 'drže'. I dalje su ludo popularni Rubrika Beauty Beauty

I dok se neki brendovi mirisa okreću umjetnoj inteligenciji, s parfemima koje za tebe biraju algoritmi, mirisi prožeti povrćem zgodan su podsjetnik da je vraćanje osnovama i upijanje mirisa u stvarnom životu moćno djeluje na promjenu raspoloženja – nabolje!

Dakle, ako želiš isprobati neobičan, ali zarazan miris, evo nekoliko najboljih parfema s mirisima povrća.

Louis Vuitton Pacific Chill

Slično kao pravi smoothie, mješavina – drvenasta mrkva, začinsko bilje, marelica, kiseli crni ribiz – savršen je omjer svježeg i zelenog naspram slatkog i voćnog. Cijena: 280 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

Loewe Tomato Leaves Scented Candle

S obzirom na to da smo ovo ljeto uživali u rajčicama, čini se prikladnim prenijeti nas na taj osjećaj s ovom svijećom dok ulazimo u jesen. Koristeći najčišću esenciju lišća rajčice (solanum lycopersicum, da budemo precizniji), miris je mutan i zeljast, a ne oštar – kao kad zgužvaš lišće vršcima prstiju. Cijena: 85 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

DS & Durga Bistro Waters Eau de Parfum

DS & Durga je uvijek imao nos za neobične mirise, a Bistro Waters nije ništa drugačiji. Nadahnut užurbanim njujorškim bistroom iz 90-ih, miriše i svježe i pikantno zahvaljujući travnatim zelenim papričicama, netom nasjeckanom začinskom bilju (bosiljak i korijander) i malo muškatnog oraščića. Cijena: 194 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

L’Artisan Parfumeur Tonka Blanc Eau de Parfum

Tonka Blanc je prvi miris na tržištu koji sadrži prirodni ekstrakt povrća – u ovom slučaju ulje cvjetače iz kolekcije Garden Lab tvrtke Symrise. U kombinaciji s citrusima, bademima i kremastim zrnom tonke, miriše orašasto i slatko, poput vilice koja razbija toplu pitu od limuna prelivenu mascarponeom. Cijena: 170 eura.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

Assouline Mykonos Muse Candle 

Svježina rabarbare daje odmak mirisu ove svijeće od predvidljivosti grčkog otoka prepunog badema i divlje smokve. Sve je u ravnoteži: Toplina koja tinja s bijelih kuća, ublažena hladnom plavo-zelenom vodom Egejskog mora. Cijena: 80 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

Maison Francis Kurkdjian Aqua Media Cologne Forte Eau de Parfum

Prema parfumeru Francisu Kurkdjianu, „stvarajući toplinu u mirisu, unaprjeđuješ svježe note.“ Doista, topli mošus i pačuli preplavljeni su naletom talijanskog bergamota, verbene i hrskavog komorača. A to znači da se ovaj parfem priprema od prvog prskanja kako bi se osušio, kao u trenutku kada pjenasti val s bijelim kapljama udara u tvoju suncem zagrijanu kožu… Cijena: 345 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

Hermès Eau De Rhubarbe Ecarlate Eau De Cologne

Svježe otkinute stabljike rabarbare i ljute verbene pomiješane su s mošusom za miris koji oživljava na tvojoj koži, ali je i dalje suptilno nježan. Cijena: 118 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, povrtni miris

Možda vas zanima Nježna elegancija nagrađivane mirisne kolekcije Ariane Grande Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0