Beauty

Koraci u beauty rutini koje ne bi trebala preskakati

  • Beauty industrija je pored modne jedan od najvećih zagađivača okoliša na svijetu
  • Svaki odabir koji napravimo direktno utječe na povećanje ili smanjenje ovog problema
  • Usvajanje čak jedne nove navike može imati velik značaj 

 

Svake godine klimatska kriza postaje sve jasnija. Premda se naše pojedinačne odluke mogu činiti neznatnima u usporedbi s ogromnim izazovima s kojima se suočavamo kao društvo, one su ipak važne. U tom duhu, jedan od važnih aspekata na koji bismo trebali obratiti pažnju jest naša beauty rutina, točnije, što kupujemo, koliko često to kupujemo i završava li to na kraju u mješovitom otpadu ili se reciklira.

Uz modnu industriju, beauty industrija jedan je od najvećih svjetskih zagađivača okoliša, a prema podacima Euromonitor Internationala, u 2018. godini globalno je prodano 152,1 milijarda jedinica ambalaže za beauty i osobnu njegu, od kojih većina nikada neće biti reciklirana. Kako ne bismo i same bile dio problema, nego aktivno sudjelovale u rješenju, donosimo nekoliko savjeta kako svoju beauty rutinu, ali i svakodnevne navike, učiniti zelenijima. 

Educiraj se - Započni najprije s educiranjem o održivim beauty navikama i brendovima tako što ćeš istražiti sastojke koje treba izbjegavati u proizvodima, poput parabena, ftalata i sintetičkih mirisa. Također se upoznaj s certifikatima poput „certificirano organski“ i „cruelty-free“ kako bi mogla donositi informirane odluke. 

Pojednostavi svoju rutinu - Razmisli o tome je li ti stvarno potrebno toliko koraka u svakodnevnoj beauty rutini. Umjesto korištenja više proizvoda sa sličnim djelovanjem, odluči se za one koji mogu imati više funkcija. Na primjer, tonirana hidratantna krema sa SPF-om može zamijeniti zasebne proizvode za hidraciju kože, zaštitu od sunca i tekući puder.

Odgovorno postupaj s ambalažom - Odlaži ambalažu svojih beauty proizvoda odgovorno. Recikliraj gdje je moguće i provjeri kako pravilno odlagati proizvode koji se ne mogu direktno reciklirati. Neki brendovi čak nude poticaje za vraćanje praznih ambalaža pa tako možeš i uštedjeti na novim proizvodima.

 | Autor: Dupe Dupe

Biraj održive sastojke - Svakako biraj proizvode koji koriste održive i etički dobivene sastojke te imaju oznake da ne sadrže silikone, mineralna ulja ili druge sastojke koji štete okolišu već kod same proizvodnje. Također daj prednost brendovima koji podržavaju lokalne zajednice i promoviraju fair-trade prakse.

Podrži zero-waste inicijativu - Podržavanjem brendova i inicijativa koje promiču zero-waste filozofiju potaknut ćemo i one koji to ne čine da ih postupno prigrle. Svatko od nas aktivno utječe na mijenjanje tržišta te će veća potreba za održivim opcijama značiti i više proizvoda takve vrste.

Konzumiraj svjesno - Jednom kada zakoračimo u trgovine s kozmetikom, lako je izgubiti se u izboru i kupiti više stvari koje nam nisu nužno potrebne. Zato je važno prakticirati svjesnu potrošnju koristeći proizvode do kraja prije kupovine novih kao i izbjegavanje nepotrebnog gomilanja proizvoda. Ako ipak kupiš proizvod koji ti ne odgovara, razmisli o tome da ga pokloniš prijateljici kojoj bi mogao odgovarati umjesto da ga baciš.

Uloži u kvalitetu - Cijena nije nužno uvijek znak kvalitete, no često se pokazalo da je ipak istina da su kvalitetniji proizvodi skuplji. Uloži u visokokvalitetne, dugotrajne beauty alate i dodatke poput četkica za šminku i češljeva. Kvalitetni proizvodi sporije će se istrošiti, smanjujući potrebu za čestim zamjenama.

Biraj održive brendove - Podrži brendove koji su posvećeni održivosti i transparentnosti. Traži brendove koji daju prednost recikliranoj ili biorazgradivoj ambalaži, ekološki prihvatljivom izvoru sirovina i testiranju bez okrutnosti odnosno bez testiranja na životinjama.

Nova linija Herbal Essences jednako je nježna prema kosi i okolišu

Koliko se proizvodi za njegu i zaštita okoliša usko isprepliću najbolje zna Herbal Essences čija je nova kolekcija prava oda ovoj neraskidivoj vezi. Herbal Essences te poziva da uživaš u luksuznom iskustvu njege kose s neodoljivim mirisima koji podižu raspoloženje. Prepoznatljivi miris PETAL SOFT ROSE  krasi šampon, balzam i masku, a svaka kap prožeta je apsolutom ruža iz Grassea u Francuskoj. 

 | Autor:

Osim u neodoljivom mirisu ženstvene ruže, tvoja kosa može uživati i u četiri druge biljne formule: s energizirajućom esencijom naranče, umirujućom aloa verom, osnažujućim arganovim uljem i hidratizirajućom esencijom kokosa. Kosa će uz Herbal Essences biti nahranjena i meka, a također možeš biti sigurna da si donijela najbolju odluku za okoliš budući da svaka bočica šampona i balzama sadrži prave biljne sastojke* koji dolaze iz kontroliranog botaničkog uzgoja kao što su latice ruža, aloa vera i arganovo ulje. Utemeljene na znanosti o biljkama, sve formule Herbal Essences sadrže do 90 % sastojaka prirodnog porijekla**.

Tako pomno odabrani sastojci pružit će nezaboravno iskustvo svaki put kada ih koristiš, a pri tome će podići tvoje raspoloženje što je dokazano i stvarnim istraživanjima! Herbal Essencesovi stručnjaci proveli su studije koje su pokazale da nova kolekcija pruža do 3x intenzivniju njegu kose*** u usporedbi s prosječnim šamponom, dok mirisi dokazano^ podižu raspoloženje. Ne zvuči li to kao savršena kombinacija u kojoj smo sretni i mi i okoliš?

 

* nutrijenti biljnog porijekla

** 97% prirodnog porijekla (83% pročišćena voda i 14% prirodni sastojci), preostala 3% čine sastojci zaduženi za bolji doživljaj pri korištenju i stabilnost proizvoda. Prirodni sastojci zadržavaju >50% svojih materijala prirodnog porijekla

*** mekoća kose se mjeri i utvrđujem korištenjem metoda mokrog i suhog češljanja

^ putem multimodalnog istraživanja

Photo: Pexels

Komentari 0