Beauty

Ovo su četiri glavna krivca za ispucale usne

Iako ih hladni zrak isušuje dodatno, vaše usne mogu izgledati zdravo i preko zime, samo trebate izbaciti ove navike

Ispucale usne česta su pojava tijekom hladnih dana. Međutim, pored hladnoće kao vanjskog faktora, uzrok ispucale kože na usnama može biti i nepravilna njega. Evo što trebate izbjegavati ako želite zaštititi usne.

Previše pilinga

Piling je sjajan način za uklonjanje mrtvih stanica i regeneraciju usana. Ipak, pri tome ne smijete pretjerivati želite li lijep i prirodan izgled. Pregrubo i prečesto trljanje sprječava zadržavanje prijeko potrebne vlage i uzrokuje pucanje kože. Dovoljno je učiniti piling usana jednom tjedno.

Pogrešni balzami za usne

Najveći neprijatelji usana su balzami za usne na bazi petroleja i vazelin jer isušuju usne, a što više ih koristite, bit ćete sve više ovisni o njima. Najbolji izbor su balzami na bazi prirodnih ulja, primjerice maslinovo ulje i ulje jojobe, koji su bogati vitaminom E i prirodnim voćnim ekstraktima te smiruju kožu i pomažu joj da zacijeli.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pogrešan ruž za usne

Ruževi koji daju usnama puniji izgled najčešće sadrže mentol. Ovaj sastojak čini ih lošima za kožu usana jer je dodatno isušuje, pa je najbolje da ih izbjegavate.

Stres

Još jedna ružna nuspojava stresa su i ispucale usne, jer kada smo pod stresom često grickamo i vlažimo usne, što pridonosi njihovom isušivanju u pucanju. Pokušajte se kontrolirati, a stručnjaci savjetuju i da pijete dosta tekućine kako bi koža ostala hidratizirana.

Photo: Getty Images

Komentari 0