Beauty

Opadanje kose: kolika je normalna dnevna količina opadanja vlasi, a kada bi trebala posjetiti liječnika

Opadanje kose je nešto s čime se susrećemo apsolutno svi, to je prirodan proces, a količina kose koju zateknemo na četki, podu ili u kadi ovisi o različitim čimbenicima. Kao što smo spomenuli, normalan dnevni gubitak kose je od 50 do100 vlasi jer je opadanje kose - zapravo dio prirodnog ciklusa rasta novih vlasi. Također, važno je istaknuti da način na koji stiliziramo kosu može uvelike povećati dnevni broj otpalih vlasi. Primjerice, nosiš li često zalizanu punđu ili visoki rep, radi se o frizurama zbog kojih će ti na dnevnoj razini ispasti više vlasi, stoga ih nije dobro nositi svakodnevno. 

 | Autor: Instagram / @ginemargrethe Instagram / @ginemargrethe Foto: Instagram / @ginemargrethe

Za bolje razumijevanje životnog ciklusa rasta kose, objasnit ćemo tri glavne faze. Prva je antigenska faza i radi se o rastu kose kroz dvije do sedam godina, ovisno o genetskim čimbenicima i ostalim individualnim karakteristikama. U ovoj fazi kosa aktivno raste s ćelijama koje se dijele na korijenu folikula kose te je otprilike 85 – 90% kose na vlasištu u anagenoj fazi. Sljedeća faza je katagena faza (ili mirovanje), a radi se o prijelaznoj fazi koja traje između dva do tri tjedna kada se zaustavlja rast kose, a vanjska korijenska ovojnica se skuplja i pričvršćuje za korijen kose. I posljednja je telogena faza tijekom koje folikul kose ponovno ulazi u anagenu fazu.

Uzroci gubitka kose i kada posjetiti liječnika?

Neki od uzroka prekomjernog gubitka kose mogu biti stresne situacije, genetska predispozicija u vidu androgenetske alopecije, hormonalne promjene ili bolesti organizma poput primjerice problema sa štitnjačom, autoimunih bolesti i slično, nutritivno siromašna prehrana, korištenje određenih vrsta lijekova, čest odabir čvrstih frizura (punđe, repovi, pletenice), previše kemijskih tretmana (blajhanje)...

Možda vas zanima Ovaj drogerijski šampon s keratinom čini čuda oštećenu kosu, za manje od 4 eura vraća joj sjaj Rubrika Beauty Beauty

Primijetiš li da tvoja kosa opada više, a razloge ne možeš pronaći u čvrstim frizurama, odnosno nečemu što možeš sama riješiti, svakako je vrijeme za odlazak liječniku kako bi bila sigurna o čemu je riječ. Neki od znakova za uzbunu su opadanje konkretnih pramenova kose prilikom češljanja ili ako se budiš oblijepljena opalom kosom. Također, ako se kosa prorijedila na području zalizaka ili bilo gdje drugdje, također je vrijeme za liječnika. Opadanje kose može biti jedan od prvih pokazatelja ozbiljnijih zdravstvenih stanja, stoga nemoj čekati s prevencijom zapaziš li ovaj simptom.

 | Autor: Instagram / @negin_mirsalehi Instagram / @negin_mirsalehi Foto: Instagram / @negin_mirsalehi

Photo: Instagram /@lydiafowler

Komentari 0