Beauty

Olival, Biobaza, Mala od lavande, La Croa - testirala sam 4 šampona hrvatskih proizvođača

  • Na tržištu je sve više dpmaćih proizvođača kozmetike, a neki su proizvodi bok uz bok popularnim svjetskim brendovima
  • Novinarka miss7 napravila je višemjesečno testiranje u kojemu je isprobala četiri različita šampona od četiri različita proizvođača

Na moju veliku nesreću, kosa mi se jako brzi masti i zbog toga je moram prati baš svaki dan ako želim da bude sjajna i čista. Prema tome, pronaći idealan šampon za mene je veliki izazov. Probala sam brojne šampone različitih popularnih i manje popularnih svjetskih brendova, bez posebnog uspjeha. Sada je došao red i na one hrvatske. Odlučila sam ih staviti na test i provjeriti rade li uistinu svoj posao. Naravno, izabrala sam one namijenjene masnoj kosi i nadala se da ću napokon pronaći svoj idealni šampon i to hrvatski. Izabrala sam brendov La Croa, Olival, Biobaza i Mala od lavande, a u nastavku ti donosim svoje iskustvo sa svakim od njih. 

La Croa - Balance šampon

  • Cijena: 39,90 kuna

  • Količina: 300 mililitara

La Croa Balance šampon namijenjen je za masnu kosu i vlasište. Obogaćen je biljnim ekstraktima koprive i hmelja, esencijalnim uljima ružmarina i naranče te uljima argana i makadamije. Upravo ova kombinacija sastojaka pomaže u regulaciji prekomjerne proizvodnje sebuma. Šampon dolazi u zlatnoj ambalaži s crno-zelenom naljepnicom i izgleda vrlo privlačno. Čep omogućuje bolje i jednostavnije doziranje. Ono što mi se izrazito svidjelo kod ovog šampona je to što ne sadrži alkohol i parabene. Osim toga, prilično se dobro pjeni pa ga je dovoljno nanijeti samo jednom. Već nakon prvog korištenja, kosa mi je bila čista i hidratizirana, a nakon nekoliko dana počela se smanjeno mastiti. Dolazi u najvećoj bočici zbog čega ima najbolji omjer cijene, količine i kvalitete i to mu je velika prednost. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Olival - Natural Ružmarin i Limun šampon

  • Cijena: 39,90 kuna
  • Količina: 250 mililitara

Riječ je o prirodnom šamponu namijenjenom masnoj i normalnoj kosi. Vrlo je lijepog i osvježavajućeg mirisa i srednje guste teksture. Dolazi u prozirnoj ambalaži pa možeš vidjeti koliko ti je šampona još preostalo. Čep radi na istom principu kao i kod La Croa šampona - kada se jedna strana pritisne, druga se otvori. Glavni sastojci u ovom šamponu su eterično ulje ružmarina koje potiče regeneraciju kose i vlasišta te eterično ulje limuna koje smanjuje rad žlijezda lojnica i mašćenje kose. S ovim šamponom kosu sam trebala šamponirati dva puta jer se slabije pjeni, ali nemoj da te to zbuni ili odvrati. Tijekom prvog šamponiranja slabije se pjeni zbog toga što uklanja sve nečistoće i masnoću iz kose, a tijekom drugog šamponiranja dovoljna je samo (doslovno) kap da se jako zapjeni. Nakon 10-ak dana korištenja, kosa mi je bila po dva dana čista nakon pranja što je itekako pozitivno. Možda će ti djelovati skupo za količinu od 250 mililitara, ali imaj na umu da ćeš upola rjeđe prati kosu pa će ti bočica dugo trajati. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima 14 frizura koje će te pomladiti i do 10 godina Rubrika Life&style Life&style

Biobaza - Smart šampon

  • Cijena: 39,90 kuna
  • Količina: 250 mililitara

Biobaza Smart šampon namijenjen je za obnovu i jačanje kose. Napravljen je od prirodnih sastojaka - ekstrakta koprive, morske soli, ulja lavande i ulja lovora. Srednje je guste teksture te ugodnog i svježeg mirisa. Ambalaža je nešto drugačija u odnosu na ostale šampone - napravljena je u obliku tube. Na ambalaži je istaknuto kako je šampon 96 posto prirodnog podrijetla što mu daje veliku prednost. Iako šampon nije namijenjen isključivo masnoj kosi, ima veliki utjecaj na smanjivanje mašćenja kose. Osim toga, temeljito čisti vlasište, a kosa nakon korištenja ostaje meka i sjajna. Šampon je dovoljno nanijeti samo jednom jer se dovoljno pjeni, a ako je potrebno, postupak možeš ponoviti. Prvi rezultati bili su vidljivi nakon tjedan dana korištenja - kosa mi se počela smanjeno mastiti, a nakon dva tjedna svakodnevne upotrebe, kosa mi je bila potpuno čista dva dana. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima Razmišljaš o šišanju? Ovo su najbolje bob frizure za svaki tip kose Rubrika Beauty Beauty

Mala od lavande - Šampon za kosu kopriva 

  • Cijena: 48 kuna
  • Količina: 220 mililitara

Na ovom šamponu nije naznačeno za koji tip kose je namijenjen, već da je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka, da je bez aditiva i da nije testiran na životinjama. Glavni sastojak u ovom šamponu je kopriva koja jača, hrani i njeguje kosu, ali utječe i na smanjivanje mašćenja tjemena i kose. Uz koprivu, ovaj šampon sadrži i ulje lavande koje kosi daje sjaj i pomaže kod uklanjanja peruti te ulje ružmarina koje potiče rast kose i jača korijen vlasi. Šampon je nježnog mirisa, a njegova tekstura je prilično vodenasta, odnosno tekuća. Premda je u opisu ovog proizvoda naznačeno da se pjeni 80 posto manje u odnosu na komercijalne šampone, moje je iskustvo bilo drugačije. Ovaj se šampon najbolje pjeni od svih koje sam testirala i dovoljno ga je nanijeti samo jednom. Potrebno je nanijeti vrlo malo šampona što je jako pozitivno jer bočica traje prilično dugo što ga čini isplativom investicijom. Nakon pranja kosa ostaje čista i sjajna, a kosu sam uspjela počešljati i bez nanošenja regeneratora, maske i ulja.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0