Beauty

Novi trend na društvenim mrežama propagira preplanuli ten i sunčanje, stručnjaci su se uzbunili

  • Zagovornici anti-sunscreen pokreta zagovaraju izbjegavanje proizvoda sa zaštitnim faktorom i sunčanih naočala, čak štoviše, navode da su opasni za zdravlje
  • Liječnici diljem svijeta su brzo reagirali na ovaj opasan trend 
  • Naglašavaju kako je ključ zdrave kože pronaći pravi zaštitni proizvod za sebe

 

Prve uspomene s ljetovanja iz djetinjstva mnogima su vjerojatno one u kojima nas roditelji traže po plaži s kremom za sunčanje dok mi jedva čekamo skočiti u more. Time nam je od malih nogu usađena važna poruka koliko je ključno štitit kožu od sunca, a oni koji tu poruku nisu naučili u mladosti, nisu ju mogli izbjeći na društvenim mrežama jer je to tema o kojoj se iz godinu u godinu sve više priča. Da konstantno isticanje važnosti zaštite od sunca ima stvarni utjecaj govori i sve veća prodaja proizvoda s SPF-om, no pojavila se i jedna štetna "posljedica".

Naime, sve je više zagovaratelja opasnog anti-sunscreen pokreta u kojem influenceri pokušavaju, koristeći se nepotpunim dokazima i lošim istraživanjima, uvjeriti pratitelje da zaštita od sunca nije korisna te da čak i šteti organizmu. Njihova teza je da ne postoje dokazi da sunčevo zračenje uistinu šteti koži, smatraju da su upravo zaštitne kreme te koje izazivaju rak kože te da će korištenje takvih proizvoda dovesti do nedostatka vitamina D. Zagovaraju i izbjegavanje sunčanih naočala, tvrdeći da direktno gledanje u sunce može pomoći regulirati tjelesne procese. Umjesto proizvoda sa zaštitnim faktorom koriste kokosovo ili maslinovo ulje, doslovno pržeći svoju kožu provodeći sate i sate sunčajući se. 

 | Autor: Pexels Pexels

Liječnici upozoravaju na posljedice ovog opasnog trenda

Stručnjaci na ovaj novi trend preplanulosti i strogog izbjegavanja zaštite od sunca oštro progovaraju, a kritike dolaze iz cijelog svijeta. Brojna opsežna i temeljita istraživanja, provedena na velikom broju ispitanika kroz dugi vremenski period su jasna - sunce je glavni krivac za karcinom kože i preuranjeno starenje kože. Sunčevo zračenje prodire duboko u same stanice kože, mijenjajući strukturu DNA i izazivajući mutacije. Takve mutacije dovode ne samo do melanoma, nego i karcinoma bazalnih stanica te drugih oblika raka.  Istraživanje iz 2020. pokazalo je kako je 80 do 90 posto dijagnoza karcinoma kože povezano s UV zračenjem, no da korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom značajno smanjuje rizik pojave karcinoma kože. 

Odaberi zaštitu koja najbolje odgovara tvojoj koži

Prednosti korištenja krema, sprejeva ili fluida za zaštitu od sunca su jasne, no kao i sa svim proizvodima, uvijek postoji šansa da nekim ljudima jednostavno ne odgovaraju i izazivaju određenu reakciju na koži. Ako se reakcija na koži pojavi, to ne znači da od zaštite kože trebaš potpuno odustati - jednostavno isprobaj drugu alternativu. Na tržištu se nalazi velik broj proizvoda za zaštitu od sunca, a dvije glavne kategorije su kemijska i mineralna. 

Kemijska zaštita temelji se na spojevima koji apsorbiraju UV zrake, pretvaraju ih u toplinsku energiju koju zatim otpuštaju u okolinu. Ako je tvoja koža osjetljiva, možda će ti više odgovarati mineralna zaštita od sunčevog zračenja koja je primjerenija koži sklonoj alergijskim reakcijama i iritacijama. Glavni spojevi u takvim proizvodima su cink i titanij koji stvaraju fizičku barijeru na koži koja odbija sunčevo zračenje. 

 | Autor: Unsplash / Jay Wennington Unsplash / Jay Wennington

Ključ zdrave i zaštićene kože je ravnoteža

Briga oko nedostatka vitamina D povezanog sa zaštitnim kremama je potpuno razumljiva jer ipak većina vitamina D u tijelu nastaje izlaganjem kože sunčevom zračenju. Kako bi osigurala dovoljne količine vitamina D, ali i spriječila oštećenje kože, potrebno je pronaći savršenu formulu - ona se krije u vremenu kada se izlažeš suncu. Tijekom dana kada je sunčevo zračenje jako, svakako izbjegavaj izlaganje između 11 i 15 sati. Najbolje je kratko se prošetati u rano jutro ili prije zalaska sunca. I zapamti, zdravoj osobi je za sintezu dovoljne količine vitamina D potrebno samo pet do 10 minuta izlaganja zrakama sunca tijekom proljeća i ljeta, a zimi nešto duže, do 30 minuta. 

Kožu je važno štititi pri svakom izlaganju suncu, no to ne znači da moraš potpuno zaboraviti na ljetni preplanuli ten. Uživanje u ljetnim danima omogućuje ti SUNDANCE krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30, a vodootporna i nemasna formula od opeklina, mrlja i starenja kožu čuva odmah nakon nanošenja. Sa SUNDANCE kremom za sunčanje tvoja koža je hidratizirana, zaštićena od isušivanja te lijepa i njegovana. A ako je tvoja koža već preplanula, SUNDANCE ulje za sunčanje u spreju sa zaštitnim faktorom 20 pruža pouzdanu i trenutnu UVA i UVB zaštitu te pomaže u održavanju ljetnog tena, naglašavajući ga zahvaljujući nježnom sjaju.   | Autor: Hidratantno SUNDANCE TEINT mlijeko za samotamnjenje pomoći će stvoriti ujednačen ljetni ten bez fleka, a sadrži i vitamin E koji sprječava prerano starenje kože izazvano suncem. Dugotrajnu hidrataciju kao i prirodan preplanuli ten lica osigurat će SUNDANCE krema za samotamnjenje - sve to bez intenzivnog sunčanja. Cijeli SUNDANCE asortiman potražite u dm prodavaonicama, dm online shopu ili aplikaciji 'Moj dm'

 

Photo: Pexels

Komentari 0