Beauty 12. rujna 2011.

Nikada više loša frizura!

Thinkstock.

Većini žena ova situacija dogodila se i više nego jednom: po preporuci prijateljice ili kolegice odlazite u frizerski salon, trudite se objasniti što želite i nakon sat ili dva izlazite iz njega s katastrofom na glavi. Vrijeme je da se to promijeni!

Loša boja, previše ošišane kose, oblik frizure koja ne odgovora vašem licu- sve su to stvari koje svaka žena želi izbjeći, a Sandra Zajec iz frizerskog salona Cookie i Katica Topčić iz Fabula de Forme  otkrivaju male trikove koji vam mogu pomoći, a o svom iskustvu govori i Tatjana Jurić, voditeljica radija Hit FM i RTL televizije te Ella Dvornik.

Tatjana Jurić je po mnogima Hrvatica s najljepšom kosom. Njena kovrčava kosa, bila je i ostala njen zaštitni znak, usprkos tome što smo je imali priliku vidjeti s drugačijim frizurama. "Moja frizura je iznimno zahtjevna i to će vam potvrditi svaka žena s kovrčavom kosom. Dugo sam tražila idealan salon i eksperimentirala, ali već godinama odlazim u salon Ruža. Vjerujem timu koji sam upoznala još dok sam bila zaštitno lice Garniera i upravo mi je to povjerenje najbitnije, jer s mojim tipom kose ne zna svatko. Čak ni kosu ne perem sama, nego odlazim u frizerski salon. Oni to obavaljaju mnogo bolje i stručnije, a pošto je izgled iznimno bitan u voditeljskom poslu- ne smijem riskirati", objasnila je Tatjana.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Ella Dvornik je, za razliku od Tatjane, poznata po mnogim transformacijama i čestim promjenama, pa i sama ističe kako joj je dobar frizerski salon nužan za očuvanje zdravlja kose. "Za frizuru mi nije teško potegnuti sve do Dubrave u frizerski salon Valore. Isplati mi se prijeći cijeli grad, jer mi naprave sve što joj kažem točno kako im kažem. Inače je Nikolina Tomasović poznata kao najbolja zagrebačka frizerka za ekstenzije, a pošto ja stalno eksperimentiram s dužinama kose i bojama, ona je savršena za mene. Najbitnije mi je kod frizera da mi ne pale kosu s peglama i lošim blajhom, jer se blajham često i ne želim da mi kosa izgleda kao slama. Često me ljudi pitaju kako mi je kosa tako dobra s obzirom da sam bijela i naravno uvijek preporučim svoju frizerku jer ne znam u čemu je tajna. Najbitnije je da frizer voli svoj posao i da mu nije stalo samo do novaca nego i do zadovoljstva klijentice. Kosa mi je najbitnija na meni, po njoj slažem styling i šminku, a ako kosa nije dobra, nije ni odjeća, a ni šminka. Imam određenu odjeću koju nosim s dignutom kosom i određenu koju nosim sa spuštenom, pa mogu reći da trenutna frizura diktira moj stil odijevanja. Važan mi je omjer cijene i kvalitete koju frizerski salon nudi, ali cijena ne jamči uvijek dobru frizuru. Za dobru frizuru najvažniji je dobar frizer koji poznaje kosu", otvoreno kaže Ella.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Odabir idealnog frizerskog salona uistinu može biti pravi Sizifov posao, ali već i pri samom pogledu na frizerski salon možete otkriti mnogo toga o frizeru. Katica Topčić i Sandra Zajec se slažu oko osnovnog savjeta- frizerski salon mora biti uredan i čist, a frizer dobro raspoložena i komunikativna osoba. "Frizer vas prvenstveno mora saslušati! Morao bi imati barem desetak minuta vremena za konzultacije s vama kako bi mogao procijeniti stanje vašeg vlasišta, preporučiti najbolju njegu za vas te vam pomoći u odabiru frizure", objašnjava Sandra Zajec iz salona Cookie.

Katica Topčić predlaže i da istražite koji je tip salona u koji planirate otići: "Prije svega razmislite koji ste tip žene: jeste li trendovski, alternativne, volite li klasične linije ili pak geometrijske frizure. Imajte na umu svoje godine, radno mjesto, fizičku građu, ali i količinu vremena koje želite posvetiti svojoj novoj frizuri. Salon koji je specijaliziran ili koji se proslavio geometrijskim frizurama te naprednim tehnikama bojenja žarkim bojama, jednostavno nije tip salona za osobe koje vole trendovski prirodan izgled." Profesionalni proizvodi za njegu i stiliziranje su također su dokaz kvalitete frizerskog salona, a izloženi radovi ili diplome s natjecanja također su poželjni.

Uoči konačne odluke, posavjetujte se s prijateljicama o njihovim iskustvima, ali uvijek imajte na umu različite stilove i zahtjeve koje pojedine osobe imaju. Ima li vaša prijateljica kratku, ravnu kosu, a vi ste dugokosa kovrčavica, njezina preporuka vam neće biti od velike pomoći. Svakako provjerite internetske stranice salone ili njihov Facebook profil, na taj način ćete saznati više o samom salonu, ali i o iskustvima drugih klijentica.

"Profesionalna kozmetika u salonu jamči da je riječ o profesionalcu koji ulaže u svoju edukaciju. To garantira stručnost i znak je da imate posla s nekim tko voli svoj posao i tko će učiniti ono što je najbolje za vas." ističe Katica, dok Sandra Zajec ističe da će pravi frizer znati željenu frizuru prilagoditi vašem obliku lica i tipu osobnosti, ali i da će vas upozoriti ukoliko ta frizura nije najbolji odabir za vas. Idete li u neki salon prvi put, nipošto se ne naručujte telefonom, jer na taj način je izbjegnut direktan kontakt sa salonom i frizerskim timom.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kada sjednete na frizersku stolicu nemojte se prepustiti svojim mislima, nego pomno pratite što se događa s vašom kosom.  Tako ćete odmah moći reagirati odmah u startu, ukoliko vam se učini da frizer pretjeruje. Imajte na umu i da je suha kosa dulja od mokre, ali i da što detaljnije opišete frizeru svoje želje, veća je šansa za dobru frizuru. "Ukoliko ste nezadovoljni krajnjim rezultatom. Očito se niste u startu razumjeli i zato je nužno komunicirati sa svojim frizerom. Ne sviđa li vam se frizura, pokušajte naći kompromis, a ako vam to ne uspije, utješit će vas činjenica da kosa raste!" za kraj je dodala Sandra.

Komentari 0