Beauty

Nije niti kokosovo niti bademovo, evo s kojim ćeš uljem riješiti problem masnog vlasišta

  • Kosa koja se brzo masti ili suhi vrhovi u kombinaciji s masnim tjemenom, dva su problema koja nam prilično idu na živce
  • Uglavnom ih pokušavamo riješiti ili primiriti raznim šamponima, preparatima, ali i uljima koja zapravo balansiraju količinu sebuma koje proizvodi naše tjeme
  • Najpoznatija ulja koja uglavnom koristimo za zdravu kosu i tjeme su kokosovo, bademovo ili jojobino, a zapravo je jedno od najboljih ulja za sve to - ulje cedra
  • Pročitaj također: Naša poznata frizerka savjetuje kako najbolje zaštititi kosu od sunca i njegovati ju tijekom ljeta

Kako bi naša kosa bila zdrava, sjajna i podatna, ali i kako bi se u konačnici manje mastila, možemo ju njegovati raznim uljima. Do sada se, kao ultimativno ulje za njegu kose, smatralo ulje kokosa te uz njega bademovo i jojobino ulje. No, stručnjaci za njegu kose su došli do zaključka kako je ipak neko sasvim drugo ulje, ulje cedra, ipak najbolje rješenje ne samo za zdravu kosu već i za reguliranje viška sebuma koji uzrokuje brzo mašćenje tjemena. 

Također, ulje cedra je odlično rješenje za tanku i slabu kosu koja previše ispada jer ju osnažuje i potiče njen rast. 

 | Autor: Instagram @emiliekiser Instagram @emiliekiser Foto: Instagram @emiliekiser

Naime, ulje cedra ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja pomažu u čišćenju tjemena, uklanjanju viška sebuma, nakupljene prljavštine i peruti. Uklanjanjem viška sebuma, ulje cedra zapravo balansira količinu masnoće na tjemenu te potiče cirkulaciju što u konačnici rezultira i bržim rastom kose te zdravijom i snažnijom kosom. Osim što čisti tjeme i potiče rast kose, ulje cedra umiruje i potencijalne upalne procese što, osim smanjenim mašćenjem, rezultira i slabijom pojavom peruti. 

 | Autor: Instagram @desiperkins Instagram @desiperkins Foto: Instagram @desiperkins

Kako koristiti ulje cedra? 

Ulje cedra dolazi u obliku eteričnog ulja pa je, zapravo prilično snažno i potrebno ga je koristiti na ispravan način. Stoga, jednu ili dvije kapi ulja cedra je potrebno pomiješati sa šamponom za kosu koji inače koristimo ili s maskom za tjeme koju ostavljamo da djeluje nekoliko minuta i potom ju ispiremo. 

Ulje cedra na tjeme možemo nanijeti i u obliku uljnog tretmana i tada ga je potrebno pomiješati s baznim uljem kao što je ulje sjemenki grožđa, ulje jojobe ili kokosovo ulje. Ovaj uljni tretman radi se tako što ćemo dvije kapi ulja cedra pomiješati s 15 ml baznog ulja i dobro umasirati u vlažno tjeme i tako ostaviti najmanje 30 minuta pa dobro isprati kako u kosi ne bi ostali ostaci ulja što ju ponovno može zamastiti. 

 | Autor: Instagram @jodielapetitefrenchie Instagram @jodielapetitefrenchie Foto: Instagram @jodielapetitefrenchie

Gdje kupiti ulje cedra? 

Ulje cedra lako je dostupno u brojnim online i fizičkim trgovinama zdrave prehrane i eteričnih ulja kao što su Tvornica zdrave hrane, Aromara, Bioeterica i slično. Cijena mu se, za količinu od 10 mililitara kreće od 6 do 10 eura ovisno o proizvođaču. Prilikom kupovine bilo kojeg eteričnog ulja, pa tako i ulja cedra, važno je pripaziti na to da je ono organsko i potpuno prirodno te da u sebi nema nikakvih sintetičkih sastojaka koji mogu štetiti. 

Photo: Instagram @bel_pipsqueekinsaigon

Komentari 0