Beauty

Najčešći razlozi opadanja kose kod žena

Ženama se obično kosa prorjeđuje na tjemenu, a vanjska linija ostaje netaknuta. Više o tome zašto je ispadanje kose tako često kod žena otkrila nam je i dr. Nevia Delalle Lozica.

Sezonski gubitak kose ili bolest?

Mnogi prilikom ispadanja kose posumnjaju na hormonalne poremećaje ili pak lijekve koje uzimaju. Opadanje kose kod žena može biti trenutačno i povezano s izmjenom godišnjih doba, ali ne smiju se zanemariti niti ozbiljnije dijagnoze.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dermatologinja iz poliklinike DermaLife dr. Nevia Delalle Lozica, objasnila je kako postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do prorjeđivanja kose, kao i do ispadanja kose u kružnim arealima, koje se naziva alopecija areata. To je poseban oblik ćelavosti za koji je karakteristično žarišno ispadanje vlasi s nekih dijelova vlasišta.

"Multipla skleroza je sporo progredirajuća neurološka bolest koja može potaknuti poremećaje vlasišta. Ne treba zanemariti ni sezonsko ispadanje vlasi koje se javlja najčešće tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci, a i sve stresne situacije značajno utječu i na rast i kvalitetu vlasi", napomenula je doktorica.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pojačano ispadanje kose, koja se naziva telogeni efluvij, može biti znak nekih drugih bolesti, kao što su bolesti štitnjače, alergije, vitiligo, gljivične infekcije, dijabetes, tumori te autoimune bolesti. Uzrok gubitku kose može biti i manjak vitamina i minerala, posebno cinka, bakra i željeza, ili korištenje određenih lijekova, na primjer citostatika, kemoterapeutika, antidepresiva, lijekova za sniženje masnoća u krvi ili za smanjenje kiselosti u želucu.

Androgena alopecija povezana je s muškim hormonom testosteronom i najčešći je uzrok gubitka kose. Kod muškaraca se očituje ponekad već u pubertetu pojavom zalizaka koji se produbljuju, a zatim kosa postaje sve rjeđa i na tjemenu, dok se kod žena zadržava vanjska linija rasta kose u prednjem dijelu vlasišta, a stanjuje se i prorjeđuje na tjemenu. Zbog naglog pada razine ženskog hormona estrogena u krvi, žene su izloženije privremenom ili dugotrajnom gubitku kose u menopauzi, u vrijeme nakon poroda, ili po prestanku uzimanja oralnih kontraceptiva. Ispadanje kose može potaknuti i jači stres, kao što su bolest, trauma, gubitak posla ili smrt u obitelji.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Slično može djelovati i nekvalitetna prehrana sa smanjenim unosom bjelančevina i minerala. Drastične redukcijske dijete s brzim gubitkom težine, kao i anoreksija i bulimija, često su popraćene pojačanim ispadanjem kose.

Šamponi i  dodaci prehrani za jačanje korijena

Dr. Dellale Lozica, svakako savjetuje da, ako vidite da vam kosa ispada više no inače, trebate otići liječniku koji će vam preporučiti daljnje pretrage ili dodatke prehrani te posebne šampone.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iako zvuči neobično, prorjeđivanje kose kod žena može nastati i zbog mode: teške ekstenzije,konjski rep, stalno četkanje, feniranje i nošenje čvrstih frizura česti su uzročnici ispadanja kose i kod veoma mladih žena. Prorijeđivanje kose tijekom života u različitom intenzitetu pogađa većinu muškaraca, ali i oko 50 posto žena, s tim da postoje različiti načini ili oblici gubljenja kose, kao i različiti uzroci. Normalnim se smatra ispadanje do 100 vlasti dnevno, a više od toga mogao bi biti alarm za uzbunu.

Više o tome kako do snažne i zdrave kos epročitajte u našem specijalu.

Više o zdravlju rpočitajte na portalu Zdrava Krava.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies